Siri op een iPhone

Zo speelt Siri een steeds grotere rol zonder in te leveren op privacy

Apple wordt vaak verweten dat Siri tekort schiet, omdat de assistent weinig over je weet. In een interview geeft Apple aan dat Siri steeds persoonlijker wordt en een grotere rol krijgt, zonder in te leveren op privacy.

Siri op een iPhone
Siri bestaat al sinds de komst van de iPhone 4s in 2011, maar is de loop der jaren uitgegroeid tot een steeds slimmer wordende assistent. Ook in iOS 11 krijgt Siri er nieuwe functies bij, zodat de assistent meer over je te weten komt. In een interview met Fast Company praat Greg Joswiak (Apple’s Vice President van product marketing) over Siri en privacy, maar ook over de nieuwe Siri-functies in iOS 11. Zo benadrukt hij de andere aanpak ten opzichte van privacy en legt hij uit dat Siri een nog veel grotere rol gaat spelen.

Siri en privacy

Privacy is altijd één van de speerpunten voor Apple geweest en dat is wat betreft Siri niet anders. Andere assistenten, bijvoorbeeld die van Google, verzamelen allerlei persoonlijke gegevens zodat er een beter beeld ontstaat van wie jij precies bent. Apple doet dat niet, maar stelt tegelijkertijd dat dat hen niet tegenhoudt om een gepersonaliseerde ervaring te leveren: “Het klopt dat we data zo geoptimaliseerd mogelijk houden en dat is ook iets wat gebruikers van ons verwachten. Ze weten dat we hun privacy misschien anders behandelen dan andere bedrijven doen”, stelt Joswiak.

Vervolgens stelt hij dat de gebruikers niet als een product gezien worden en de gegevens ook niet aan de hoogste bieder doorverkocht worden. Toch kan Siri een persoonlijke ervaring geven, bijvoorbeeld met waarschuwingen voor je volgende afspraak of apps openen op basis van je locatie. Deze proactieve Siri is al sinds iOS 9 beschikbaar.

Crag Federighi, die tegenwoordig de leiding heeft over Siri, stelt dat Siri meer is dan een stemassistent. Siri is volgens hem een basis onderdeel van alle platformen, zoals iOS, macOS, tvOS, watchOS en de nieuwe HomePod. Hij geeft daarbij aan dat Siri de komende jaren steeds meer de basis vormt van alle platformen.

In het verdere interview gaat het vooral over de verdere werking van Siri en dat de gegevens en verwerking daarvan vooral op het apparaat zelf plaatsvindt, in plaats van in de cloud. De steeds krachtigere toestellen spelen daarbij ook een belangrijke rol, zodat Apple hier met de werking van Siri volop gebruik van kan maken. Machine learning speelt hierbij een grote rol, zoals ze eerder ook al uitgelegd hadden in drie artikelen over machine learning.

Siri werkt ook in de cloud
Toch worden er nog wel enkele onderdelen van Siri in de cloud opgeslagen. Belangrijk hierbij is dat gegevens waardoor de identiteit van de gebruiker te herleiden is, niet meegenomen worden. Zo worden stemcommando’s gebruikt als training, zodat Siri je beter kan verstaan. Deze data worden zonder persoonsgegevens verstuurd, waardoor Siri dus meer leert over de groep in zijn geheel dan over specifieke gebruikers.

Je stemcommando’s worden zo’n zes maanden bewaard, zodat Siri getraind kan worden. Na die zes maanden worden de gegevens zonder persoonsgegevens in een kopie opgeslagen voor nog ongeveer twee jaar. Dit wordt allemaal gebruikt om Siri te verbeteren, zodat de assistent beter antwoord kan geven op je vragen.

In het interview op de website van Fast Company lees je nog veel meer over de werking van Siri met het behoud van je privacy.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 september 2017, 20:04
Categorie Diensten
Onderwerp Siri

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.