Tijdslimiet voor apps met Schermtijd.

Gaten in Schermtijd-functie: omzeilen blijkt nog steeds kinderspel

De Schermtijd-functie blijkt een jaar na de introductie nog steeds niet waterdicht te zijn. Gebruikers, en dan met name kinderen, vinden nog steeds manieren om de functie te omzeilen.

Met de Schermtijd-functie kun je applimieten en apparaatvrije tijd instellen, om te voorkomen dat je te veel met je iPhone in de weer bent. Ook voor ouders is dit een ideale manier om te zorgen dat je kroost niet continu met de iPhone of iPad in de weer is. Toch blijken opnieuw kinderen Apple te slim af te zijn. Er zijn meerdere manieren ontdekt om Schermtijd te omzeilen.

Schermtijd omzeilen via iMessage

De achtjarige dochter van Andrew Paprocki ontdekte een slimme manier om de limieten van de YouTube-app te omzeilen. Zij maakte hiervoor gebruik van de iMessage YouTube-app. Als er een limiet ingesteld is op de YouTube-app zelf of op de categorie waartoe deze behoort (Amusement), geldt de limiet gek genoeg niet voor de bijbehorende iMessage-app. Omdat dit niet als losstaande app gezien wordt maar onderdeel is van iMessage, kun je deze blijven gebruiken.

Hierdoor is het mogelijk om video’s op YouTube te zoeken en te bekijken via de iMessage-app. Je hebt dan dus een soort YouTube-light. De enige manier om dit te omzeilen, is door ook iMessage zelf te blokkeren. Het nadeel hiervan is dat je dan ook de iMessage-app niet meer kan gebruiken om contact te houden, hoewel veel ouders en kinderen daar waarschijnlijk WhatsApp voor gebruiken. iCulture kan deze methode bevestigen, ook in iOS 13. De bug is inmiddels bij Apple gemeld.

YouTube-limiet omzeilen met iMessage.

Een andere gebruiker meldt dat het zijn zoon ook gelukt is om de beperkingen van Safari op de iPad te omzeilen. Zodra de limiet voor Safari aangebroken is en je de app opent, is hij voor een seconde nog zichtbaar. Door snel een video schermvullend af te spelen, kun je blijven kijken, dus zelfs als de limiet al aangebroken is. Een ander voorbeeld verscheen onlangs, waarbij de beperking van Safari omzeild werd via de YouTube-extensie in de Foto’s-app. Op deze manier kom je in een mobiele browser binnen de Foto’s-app, waarna je via een paar knoppen op Google terecht komt. Je kan dan het hele internet afstruinen, ondanks dat Safari geblokkeerd is.

Al eerder vonden kinderen trucs om het kinderslot te omzeilen. Een manier is bijvoorbeeld een game verwijderen en opnieuw installeren, waarna de geblokkeerde app ineens wel weer te gebruiken was.

Bekijk ook

Kinderen vinden trucs om iOS-kinderslot te omzeilen

Apple heeft in iOS 12 meer controle aan ouders gegeven, zodat ze kunnen beperken hoeveel tijd kinderen per app doorbrengen. Maar kinderen hebben al trucs gevonden om toch langer op de iPhone en iPad te kunnen spelen. Daarnaast is er een gekke bug (of feature?) ontdekt waardoor je ook apps te zien krijgt die je niet geïnstalleerd hebt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.