shutterstock_17348599

Oproep aan Apple: ‘Zet spoorwegovergangen op de kaart’

Apple Kaarten en Google Maps helpen je van A naar B. Maar volgens veiligheidsexperts zouden ze voortaan ook alle spoorwegovergangen op de kaart moeten zetten, zodat je niet zomaar een overweg op loopt.

Ongelukken op spoorwegovergangen

In 2016 botste een Amerikaanse forenzentrein op een vrachtwagen, waarbij één persoon overleed en 32 passagiers gewond raakten. De vrachtwagenchauffeur zou bij een spoorwegovergang rechts zijn afgeslagen, het spoor op. Het zou te maken hebben met acute vermoeidheid en met het feit dat de trucker zich op onbekend terrein bevond. Volgens de website Politico zouden techbedrijven als Apple en Google dit kunnen voorkomen, door mensen nadrukkelijker te wijzen op spoorwegovergangen. Navigatie-apps zouden je er bovendien op kunnen wijzen dat de route via het spoor niet de snelste weg is – behalve wanneer je ín de trein zit.


Volgens de veiligheidsexperts overlijden er jaarlijks honderden mensen bij spoorwegovergangen. Automobilisten vertrouwen in toenemende mate op hun navigatie-apps om te weten waar ze moeten afslaan. Het National Transportation Safety Board (NTSB) heeft nu een aanbeveling de deur uit gedaan aan bedrijven als Apple, Google, TomTom, MapQuest, Garmin, Omnitracs, Inrix en dergelijke. De techbedrijven moeten extra waarschuwingen geven dat je niet zomaar een spoor op moet rijden en er ook niet mag blijven stilstaan.

Flitsmeister waarschuwing voor spoorwegovergang.

‘Te veel info is verwarrend’
Google zou in 2017 al hebben gereageerd op eerdere verzoeken, met de mededeling dat teveel informatie verwarrend kan zijn. Google houdt de informatie op de kaart liever beperkt tot het hoogst noodzakelijke. Dat de boodschap van de veiligheidsexperts ook aan TomTom is gericht, is eigenlijk wat vreemd. Het van oorsprong Nederlandse bedrijf biedt naar eigen zeggen al minstens tien jaar informatie over spoorwegovergangen. Overigens geeft de Nederlandse app Flitsmeister ook een melding als je een onoverzichtelijke spoorwegovergang nadert (zie afbeelding hierboven).

Wat vind jij? Moet Apple voortaan waarschuwen bij spoorwegovergangen? Of is het de verantwoordelijkheid van verkeersdeelnemers zelf om op de bordjes te letten?

Fotocredits: Shutterstock

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.