iPhone 6 doosje

Nederlandse overheid komt met refurbished keurmerk

De Nederlandse overheid werkt aan een nieuw keurmerk voor refurbished toestellen. Hierdoor is het als consument makkelijker om te weten of je met een betrouwbaar toestel te maken hebt of niet.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Nederlandse overheid met refurbished keurmerk

Onlangs kwam de Consumentenbond met een rapport over de kwaliteit van refurbished iPhones, waarin geconcludeerd werd dat de kwaliteit vaak tegen valt. Van de 18 geteste toestellen, bleken er slechts 6 een goede deal te zijn. Vooral de iPhone-batterijen bleken ondermaats te presteren, dus om de kwaliteit te verbeteren grijpt de Nederlandse overheid in. Het Ministerie van Economische Zaken, UNETO (de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel) en vijf grote refurbishedpartijen slaan daarvoor de handen ineen.

Op dit moment zijn er allerlei partijen die refurbished iPhones verkopen. Elke partij hanteert echter andere normen op het gebied van kwaliteit, meegeleverde accessoires en garantie. Daar moet met het Keurmerk Refurbished verandering in komen, omdat er dan aan bepaald eisen voldaan moet worden voordat een refurbished iPhone onder deze naam verkocht mag worden. Met zo’n keurmerk weet je als koper dus beter waar je aan toe bent, omdat je verzekerd bent van een betere kwaliteit. Leapp, Forza, Infotheek Group (Centralpoint) en Renewd nemen deel aan de gesprekken. Renewd is huisleverancier van bekende winkelketens zoals Bol en Paradigit. iCulture-partner mResell heeft een Zweeds moederbedrijf en is voorzover wij konden nagaan niet betrokken bij de gesprekken van de Nederlandse partijen.

Het is echter nog onduidelijk welke instantie precies toezicht gaat houden en controleert of de vereisten voor het Refurbished Keurmerk wel nagestreefd worden. Het is bovendien nog onduidelijk wanneer dit keurmerk er daadwerkelijk komt en of het ook voor refurbished iPads gaat gelden.

Keurmerken worden ook misbruikt
In de EU gelden er nu al enkele keurmerken, waarbij gelet wordt op een aantal punten. Een voorbeeld hiervan is het CE-keurmerk. Met het CE-keurmerk wordt echter niet specifiek naar de kwaliteit gekeken, maar alleen of een product voldoet aan bepaalde regels. Het CE-keurmerk wordt echter ook misbruikt. Zo is er een aparte variant die staat voor China Export. Het verschil in het logo is minimaal, waardoor je er als consument niet per se heel veel wijzer van wordt. Hoe het keurmerk van refurbished iPhones eruit komt te zien, weten we nog niet.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 juni 2019, 12:04
Categorie Achtergrond
Onderwerp refurbished
4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.