Bellabeat Leaf stress-wearable

Boze gebruiker: ‘Apple’s tweefactorauthenticatie kost te veel tijd’

Vind je dat tweefactorauthenticatie te omslachtig is en voel je je daardoor benadeeld? Dan heb je een medestander in Jay Brodsky uit Californië. Hij vindt namelijk dat Apple met tweefactorauthenticatie te veel tijd kost waardoor hij schade heeft geleden.

Volgens Brodsky kost het 2 tot 5 minuten om in te loggen op je account. Hij moet namelijk eerst inloggen op het ene apparaat, daarna op een ander vertrouwd apparaat en eventueel een pop-up wegklikken dat het apparaat wordt vertrouwd. Vervolgens moet hij wachten tot er een zescijferige code binnenkomt en die moet hij handmatig invoeren op het andere apparaat. “Elk login-proces duurt gemiddeld 2 tot 5 minuten of langer door 2FA”, klaagt de man. Uiteraard hoeft het niet zo lang te duren, maar daar gaat het Brodsky niet om. Hij wil een vergoeding voor de schade die hij en andere gebruikers hebben geleden, zoals economische verliezen en een inbreuk op privétijd.


Een andere klacht die de man heeft, is dat je na 14 dagen niet meer terug kunt naar een minder veilige inlogmethode. Je zit met je account na 14 dagen voorgoed vast aan tweefactorauthenticatie en kunt het niet uitschakelen. Volgens Brodsky geef je als gebruiker helemaal geen toestemming aan Apple om het in te schakelen, maar wordt het je opgedrongen.

In september 2015 voerde Apple tweefactorauthenticatie in voor toegang tot je Apple ID en functies zoals iCloud. Met de komst van El Capitan en iOS 9 kon je ervoor kiezen om veiliger in te loggen met een vertrouwd apparaat. Je bent niet verplicht om het te gebruiken, maar je hebt het wel nodig voor sommige functies zoals bij HomeKit.

Rechtszaak tweefactor

‘Je zit er voor altijd aan vast’
De e-mail die Apple stuurt na het inschakelen van 2FA zou onvoldoende duidelijk maken dat je er voor eeuwig aan vastzit. De man baseert zich op de Computer Fraud and Abuse Act en wil daarom een vergoeding. Ook vindt hij dat Apple de Invasion of Privacy Act van de staat Californië overtreedt, maar maakt in zijn documentatie niet duidelijk hoe zijn privacy door 2FA wordt geschonden. Verder vindt hij dat zijn recht is ontnomen om op een onveilige manier in te loggen.

Uiteraard hebben we de snelheid van tweefactorauthenticatie ook even getest. Op een nieuw apparaat kostte het ons 15 seconden om toestemming te geven. Heb je een apparaat zonder Face ID of Touch ID (wat tegenwoordig nauwelijks meer voorkomt), dan kost het wat meer tijd om je pincode of wachtwoord in te voeren, maar zelfs dan zou het niet meer dan een minuut moeten kosten.

Ervaar jij ook stress door 2FA en baal je dat het allemaal te omslachtig is? We horen het graag in de reacties!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 februari 2019, 8:42
Categorie Achtergrond
Onderwerpen rechtbank, tweefactorauthenticatie
39 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.