Google Maps AR navigatie

Google test navigatie met augmented reality in Google Maps

Google laat momenteel een aantal gebruikers navigeren met augmented reality in Google Maps. Maar het kan nog wel even duren voordat iedereen er gebruik van kan maken.

Google Maps met AR-navigatie

Google liet vorig jaar tijdens de I/O ontwikkelaarsconferentie een nieuwe navigatiefunctie met augmented reality zien. In plaats van pijlen op een plattegrond krijg je daarbij de richting te zien, geprojecteerd op het camerabeeld. Nu kunnen voor het eerst enkele gebruikers ermee aan de slag. De AR-navigatie is gericht op wandelaars, en zal aanvankelijk eerst beschikbaar zijn voor Local Guides. Dit zijn mensen die op vrijwillige basis allerlei lokale info en reviews leveren aan Google. Het kan wel even duren voordat het breeduit wordt uitgerold, omdat er voorlopig flink getest moet worden.


Niet voor continu gebruik
De app achterhaalt je locatie via GPS en gebruikt dan Street View-beelden om je exacte locatie te achterhalen. Daarbij worden de Street View-beelden vergeleken met het beeld van jouw camera. Is dit gelukt, dan verschijnen er grote pijlen die je in de juiste richting wijzen. Om te voorkomen dat er straks AR-zombies door de straten lopen probeert Google je op subtiele wijze eraan te herinneren dat je de telefoon niet de hele tijd voor je gezicht moet houden. Daarbij verdwijnt de AR-weergave na verloop van tijd en krijg je weer de normale kaart te zien. Het scherm wordt bovendien donker, om je te dwingen om je heen te kijken. Dit is gedaan om het navigeren veiliger te maken, maar ook om te voorkomen dat je je batterij leegtrek.

Google Maps AR navigatie

En het zal zeker niet de standaard manier worden waarop mensen voortaan gaan navigeren. Het idee is dat AR helpt in situaties waarbij het lastig is om te zien in welke richting je moet gaan, bijvoorbeeld op een vijfsprong zoals je vaak in steden als Parijs of Londen ziet. Het kan ook handig zijn op momenten dat GPS minder nauwkeurig is door hoge gebouwen. Door de beelden te vergelijken kan je smartphone toch detecteren waar je bent. De Wall Street Journal kreeg alvast de mogelijkheid om het te proberen.

AR-navigatie beter geschikt voor brillen
Voor continu gebruik is een speciale bril zoals Google Glass praktischer. Het AR-navigeren is dan ook niet bedoeld als de standaard manier om voortaan rond te lopen. Maar kom je bijvoorbeeld uit de metro en heb je moeite om je te oriënteren zodra je weer boven de grond bent, dan kan het best handig zijn.

Google heeft de AR-navigatie al op meerdere manieren getest. Zo blijkt een geanimeerd poppetje dat als gids dienstdoet te veel afleiding te veroorzaken. Een lijn op de grond is ook niet ideaal, omdat mensen dan te veel omlaag kijken. Daarom zijn er nu pijlen op ‘ooghoogte’ te zien. Het kan echter nog wijzigen, als uit de test blijkt dat een ander gebruik van pijlen toch handiger is. Voor Apple kan het ook een interessante ontwikkeling zijn. Het bedrijf is volgens geruchten bezig met een AR-bril en daar zou navigatie met pijlen wel erg geknipt voor zijn. Je kunt dan je blik op je omgeving houden en tegelijk zien of je nog in de goede richting loopt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 februari 2019, 8:38
Categorie Diensten
Onderwerpen augmented reality, google maps, Navigatie
1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.