A11 chip

‘Productie compleet vernieuwde iPhone 8-chips start in april’

De productie van de A11-chip voor de iPhone 8 begint in april. Deze nieuw ontworpen A11-chip zou de volgende iPhone nog krachtiger en energiezuiniger kunnen maken.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) zou in april starten met de productie van de A11-chip voor de iPhone 8. Dat beweert de Economic Daily News, een Chineestalige nieuwssite. Vermoedelijk is TSMC de enige fabrikant die de A11-chips gaat produceren, omdat Apple deze keer Samsung niet inschakelt.

A11 chip

iPhone 8-chipproductie start in april

Het betekent overigens niet dat de nieuwe iPhones veel eerder in de winkel liggen, want volgens de bronnen wordt nog steeds gerekend op een aankondiging in september. TSMC houdt rekening met een productie van 50 miljoen stuks, die in juli gereed moeten zijn. De A11-chips worden geproduceerd met een 10 nanometer FinFET-proces. TSMC is in het derde kwartaal van 2016 al begonnen met de massaproductie van 10nm-chips voor andere partijen en heeft deze al geleverd aan MediaTek en HiSilicon Technologies. Voor het eind van 2017 moeten voor Apple zo’n 100 miljoen A11-chips worden gepubliceerd, zo zeggen bronnen in de toeleveringsketen.

Nieuw 10nm-productieproces: sneller en energiezuiniger

Bij de iPhone 7 gebruikte TSMC nog een 16nm-proces voor de A10 Fusion-chip. Deze had als vernieuwing dat er twee krachtige kernen en twee minder krachtige kernen in zitten, waardoor het energieverbruik bij minder intensieve taken veel lager is. Door over te schakelen van 16nm naar 10nm is er minde rruimte tussen de transistors, waardoor de chip een hogere kloksnelheid kan halen. Apple kan op die manier een hogere efficiency en betere performance bieden met de chips. Dat Apple naar 10nm overstapt is een signaal dat er een grote update aankomt. Het is alleen de vraag of dat nodig is: met single-core performance verslaat de A10 Fusion al veel andere smartphones in de markt. Waarschijnlijk heeft Apple de overstap naar 10nm aangegrepen om de componenten en de circuits opnieuw te ontwerpen, zodat er nog meer optimalisaties doorgevoerd konden worden. Dat kan gunstige effecten hebben voor de batterijduur.

De A11 zal waarschijnlijk in de vernieuwde iPhone 8 te vinden zijn, die volgens geruchten een eerbetoon wordt aan de eerste generatie iPhone. Ook zou Apple de chip in de iPhone 7s en iPhone 7s Plus kunnen gebruiken, twee vernieuwde smartphones die ook dit najaar worden verwacht. Verder zouden we een A11 kunnen zien in toekomstige iPad Pro’s, al wijzen geruchten eerder op een A10X-chip.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 maart 2017, 13:37
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerpen chips, iPhone 8

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.