iPhone XR portretten: verschillen met iPhone XS

Portretmodus op de iPhone XR heeft twee pluspunten en twee minpunten

Zo omzeil je de beperkingen

Portretmodus op de iPhone XR heeft ten opzichte van de iPhone XS twee voordelen, waardoor je betere foto's krijgt. Maar er zijn ook twee beperkingen. In dit artikel leggen we uit hoe je de twee beperkingen van de iPhone XR portretmodus makkelijk kunt omzeilen, zodat je toch van alle mogelijkheden profiteert.

Eerder schreven we al over de sterke en zwakke punten van de iPhone XR camera. Het ontbreken van een dubbele camera heeft wat aantal consequenties, maar die zijn niet altijd negatief. Zo is de iPhone XR in staat om betere foto’s te maken bij zwakke lichtomstandigheden. Ook krijg je bij de portretten een breder beeld. In dit artikel lopen we ze langs, waarbij we de verschillen laten zien aan de hand van foto’s die professioneel fotograaf Austin Mann heeft gemaakt.


#1 Breder beeld bij iPhone XR portretten
Bij het maken van portretfoto’s en andere foto’s met diepte moet je bij de iPhone XS wat meer afstand nemen. Dat kan er onhandig uit zien als je de persoon aan de andere kant van de tafel wilt fotograferen: je moet ver achterover leunen in je stoel om te voorkomen dat alleen een hele grote neus in beeld is. Wil je een portret maken van iemand in de auto, dan zul je bijna uit het raampje moeten hangen. Bij dit portret van fotograaf Austin Mann is te zien dat de iPhone XR bij portretten een veel breder beeld geeft met de 26mm-lens:

Portret iPhone XR breedbeeld

#4 Mooiere portretten in het donker
Austin Mann maakte tijdens een uitstapje naar Grand Canyon ook foto’s bij matige lichtomstandigheden en daarbij bleek dat de foto’s die je met de iPhone XR maakt er beter uit zien. Dat komt omdat de iPhone XR voor portretten gebruik maakt van de 26mm f/1.8 lens, terwijl de iPhone XS voor portretten de telefotolens (51mm f/2.4) gebruikt. Zoom je verder in, dan zul je zien dat de iPhone XR meer detail laat zien en de kleuren helderder doet uitkomen.

iPhone XR portretten in het donker

#3 Alleen portretten met mensen
De portretmodus van de iPhone XR herkent alleen mensen. Probeer je een huisdier of bloemenvaas te fotograferen, dan zal het toestel moeite hebben om de voorgrond van de achtergrond te scheiden. Bij de iPhone XR werkt het namelijk alleen bij menselijke gezichten. Probeer je iets anders te fotograferen, dan krijg je een melding ‘Geen persoon gedetecteerd’. Ook de achterkant van een persoon wordt niet herkend als menselijke figuur. Er moet echt een gezicht in beeld zijn.

Gelukkig wordt eraan gewerkt om toch huisdierfoto’s mogelijk te maken: zo zijn de makers van Halide erin geslaagd om toch een portretmodus voor dieren voor elkaar te krijgen en dat gaan ze ongetwijfeld toevoegen in een toekomstige versie van Halide.

Je moet voor jezelf even nagaan hoe vaak je portretfoto’s van maaltijden, dieren en bloemstillevens maakt. Als je toch een foto probeert te maken met de portretfoto-stand, dan krijg je een normale foto zonder blur op de achtergrond.

Portretbelichting effecten iPhone XR

#4 Geen toneellicht voor portretten
Op de iPhone XR heb je drie effecten voor portretbelichting tot je beschikking, namelijk Natuurlijk, Studio en Contour. Dat zijn wat ons betreft ook de meest nuttige. De opties Toneel en Toneel Mono geven wel een grappig effect, maar het ziet er zelden echt mooi uit, zoals bij dit badeendje uit onze iPhone X review.

De normale portretmodus:

iPhone X camera-review: badeendje met portretbelichting

Met Toneellicht krijg je dit ‘uitgeknipte’ effect:

iPhone X camera-review: badeendje met portretbelichting

Grappig om een paar keer mee te spelen, maar als Apple de functie achterwege zou laten zouden we er geen traan om laten. Menselijke portretten worden bij Toneellicht vaak lelijk afgesneden en als ze een zwarte trui dragen lijkt het hoofd helemaal los in de ruimte te staan. Echt mooi vinden we het niet.

Wil je toch Toneellicht gebruiken, dan kun je met de frontcamera aan de slag gaan en een selfie maken. De selfiecamera aan de voorkant biedt op de iPhone XR namelijk alle 5 effecten, inclusief Toneellicht en Toneellicht Mono.

iPhone XR portretten: verschillen met iPhone XS

Conclusie portretten op iPhone XR

Kortom: als je portretten met de iPhone XR camera wilt maken heb je ten opzichte van de iPhone XS te maken met twee pluspunten en twee minpunten:

Pluspunten van iPhone XR portretten:

  • breder beeld
  • mooiere foto’s in het donker

Minpunten van iPhone XR portretten:

  • alleen mensen
  • geen Toneellicht

Die twee minpunten hoeven niet meteen een struikelblok te zijn. Er wordt gewerkt aan een portretmodus voor niet-mensen, onder andere door de makers van Halide. Maar misschien gaat Apple de herkenning van huisdieren zelf ook nog toevoegen in een toekomstige software-update. Wil je Toneellicht gebruiken dan kun je hiervoor de frontcamera gebruiken. Dat geldt trouwens ook voor portretfoto’s van niet-mensen. Onderstaande ‘selfie’ van een kamerplant hebben we gemaakt met de frontcamera van de iPhone XR en daarbij waren alle effecten voor portretbelichting gewoon beschikbaar.

Plant-selfie met iPhone XR portretmodus

Ook veel overeenkomsten
Verder heb je op de iPhone XR bijna alle camerafuncties die de iPhone XS biedt. Je kunt op beide het bokeh-effect achteraf aanpassen en vanaf iOS 12.1 kan dat ook vóórdat je de foto hebt gemaakt. Je hebt op beide toestellen dezelfde selfie-camera met precies dezelfde specs en functies. Je hebt dus ook alle effecten voor portretbelichting tot je beschikking, alle vijf. Ook kun je je toestel ontgrendelen met Face ID en Memoji en Animoji gebruiken.

Wil je alle overeenkomsten en verschillen tussen de iPhone XR en iPhone XS op een rijtje hebben? Bekijk dan ons artikel waarin we beide toestellen grondig vergelijken.

Ben je overtuigd dat de iPhone XR echt iets voor jou is, bekijk dan wat een losse iPhone XR kost of duik in de iPhone XR abonnementen bij providers, zodat je de aanbieding kunt vinden die bij jou past.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 oktober 2018, 13:17
Categorie iDevices
Onderwerpen camera, portret
Devices iPhone XR, iPhone XS

Actuele iPhone XR deals

5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.