Reacties voor: Opladen nieuwe iPad kost in Nederland 2,68 euro per jaar

Het opladen van de nieuwe iPad kost gebruikers $1,36 per jaar, als je er van uitgaat dat je de iPad om de dag oplaadt. Dit stelt een onderzoek van de Electronic Power Research Institute (EPRI)
Bastiaan Vroegop -

Reacties: 26 reacties

  1. In het onderzoekje is vast niet meegenomen dat de gemiddelde iPad-bezitter (ja, ikzelf ook) de oplader meestal in het stopcontact laat zitten. Of het klopt, weet ik niet, maar ik las dat dat 5 tot 10 euro per jaar kost. En dat het een besparing van tienduizenden kilo’s CO2-uitstoot oplevert, als we met z’n allen die adapter na gebruik uit het stopcontact zouden uithalen.

  2. @Paull: Als het om de dag opladen van een (lege?) iPad, waar ze vanuit gaan in het onderzoek, nog geen 3,- per jaar kost kan ik me niet voorstellen dat enkel een adapter 10,- per jaar kost..

  3. @Paull: Ook dat is onzin. In het Environmental Report van de nieuwe iPad kan je zien dat een onbelaste iPad-adapter in het stopcontact 0,09 W verbruikt. In een jaar is dat 0,79 kWu, en met de gemiddelde prijs uit het artikel is dat € 0,18 per jaar.

  4. @Gonny van der Zwaag: Ik snap hem wel.
    Hij bedoeld dat als je de adapter in je stopcontact hebt zitten zonder dat je iets aan het opladen bent niet duurder kan zijn dan wanneer je wel iets aan het opladen bent.

  5. Nog beter om te kijken wat de besparing door een iPad is in het gebruik als vervanger van desktops en laptops.

  6. wat is eigenlijk de levensduur van een ipad batterij?hoeveel keer kan je deze opladen?kwestie van mijn ipad op tijd te verkopen 🙂
    geen zin om 100 euro te geven voor een nieuwe

  7. @Daejji: Jawel hoor, want je laadt de iPad maar 2 uur (?) per dag op, maar staat vervolgens 22 uur langs niets te doen.

    2 uur intensief gebruik per dag is op jaarbasis dus € 2,68
    22 uur niet intensief gebruik per dag is op jaarbasis dus ca. € 10.

  8. @Gonny van der Zwaag: Wat Daejj zegt inderdaad… Dat zou betekenen dat een ‘lege’ adapter meer stroom zou verbruiken dan eentje die in gebruik is.. Als dat zo zou zijn zou ik hem elke dag maar aan de lader leggen 😀

  9. Waar is dat bedrag op gebaseerd ? Met hoeveel uur laadtijd wordt er gerekend ? Want de ene persoon gebruikt z’n iPad intensiever dan de ander.

  10. naar mijn mening wordt er in totaal energie bespaart. even gebaseerd op mijzelf. mijn computer staat nu veeeeeeeeel vaker uit. ff mail checken doe ik op de ipad, ff snel iets opzoeken, ipad. etc.
    en ik zou het raar vinden als dat bij anderen veel anders zou zijn.

    tevens geloof ik er ook niets van dat een lege lader meer energie kost dan een lader waar een ipad op aangesloten zit.
    maar als je een ipad 2 uur laadt dan is er nog 22 uur over waar de lader niets doet en dus iets van energie wegvloeit.
    als je het verschil van 7 euro (afgerond) verdeelt over die 22 uur resterend van de dag, valt het best mee.

    de ipad laadt dus 365 uur per jaar = 3 euro
    de lader is nutteloos aangesloten 8000 uur per jaar = 10 euro

  11. Origineel geplaatst door GebradenKip
    In het Environmental Report van de nieuwe iPad kan je zien dat een onbelaste iPad-adapter in het stopcontact 0,09 W verbruikt. In een jaar is dat 0,79 kWu, en met de gemiddelde prijs uit het artikel is dat € 0,18 per jaar.

    Waarom blijft iedereen maar doorgaan over die €10 per jaar terwijl GebradenKip iets heel anders naar voren haalt?

  12. Zo weinig? Hoe komt dat mijn factuur dan altijd zo hoog is? Wat moet ik dan doen. Al mijn lichten hier in huis vervangen door iPad’s…

    In theorie zou dit toch moeten kloppen?

  13. @ Arno, dat komt omdat jij misschien nog gloeilampen hebt. Een gloeilamp is al 40-60Watt (vergeleken met 10watt op de iPad) vervang je al je lampen in huis met LED Lampen die maar 2-3Watt per stuk verstoken bespaar je al een boel geld. Het is alleen even de aanschafkosten wegstrepen tegen je besparingen en wanneer je dat terug verdient.

  14. Dat is geen slecht idee Arno, ik heb mijn IPad omgebouwd naar rode diesel dat is nog goedkoper! RJZ

  15. Handig regeltje voor dingen die “altijd aan” zijn in Nederland is dat 1W verbruik ca 2 euro per jaar kost.

    De iPad oplader gebruikt tijdens het opladen 10W; als je dus 24 uur per dag een lege iPad zou opladen zou dat 20 euro per jaar kosten. Mijn 2008 24″ iMac gebruikt 100W, als het scherm uitstaat ca 40W, en helemaal “uit” 9W. Ik denk dat ik daar op ca. 100 euro per jaar uitkom. ADSL modem zit vaak ook op 10-20W = 20-40 euro per jaar. Een NAS harddrive 10-20W = 20-40 euro per jaar. WiFi repeatertje, hup weer een aantal euro’s erbij.

    Traditioneel zegt men: de wasmachine en de vriezer zijn grote verbruikers. Maar als je daarvan moderne versies hebt, en je hebt daarnaast een paar computers die altijd aan staan, dan zou dat heel anders kunnen zijn! Beste om erachter te komen is het kopen van een eenvoudige meter (gewoon te koop bij mediamarkt of BCC) die je tussen de stekker van een veelgebruikt apparaat kan zetten.

  16. Mijn ervaring, na de afgelopen 5 jaar de rekeningen intensief heb bestudeerd. De laatste 3 jaar heb ik ook een slimme meter die elk uur precies aangeeft wat het gebruik was:

    Gezin, 2 volwassenen, 1 kind 2 jaar, veel IT apparatuur en gadgets.

    Elektra was in het begin niet meer dan 37% vd rekening (157,- pm), gas de rest. Dus daar viel het meeste mee te besparen. Uitgevonden dat de kachel een half graadje per dag lager zo’n 52 euro/jaar opleverde. Nieuwe koelkast en droger leverde ook 4 tientjes op. Overstappen naar Oxxio grootste besparing: nu nog maar 124,- pm hoekwoning met zolder.

    Overigens was een groot gedeelte vastrecht en overige belastingen. Dus puur gebruik van elektra is niet heel prijzig.

  17. Origineel geplaatst door phil
    wat is eigenlijk de levensduur van een ipad batterij?

    Best lang volgens mij. Heb geen cijfers over de levensduur, maar ik gebruikte mijn originele eerste iPad (model 1 dus) tot vorige week bijna dagelijks, iedere 2 dagen of vaker weer helemaal opladen en merk nog steeds geen verschil tussen nu en nieuw-uit-doos.

  18. En dan worden we nog eens flink afgezet in ons land want 1,36$ is rond de 1,1€!

  19. @Ruben.cc:
    Volgens informatie die bij de originele iPad op de apple website stond, is dat de batterij geschikt is om 1000 keer volledig op te laden. Dat is ongeveer 3 jaar als je m elke dag op laad.

    Ik heb een tijdje geleden een artikel zien langs komen op iPc waarin de lader van de iPhone(/iPad) werd onderzocht. Volgens mij kwam stond er ook iets in van dat als de oplader in het stopcontact zat en er geen iDevice aan hing, dat er niks werd verbruikt ofzo.

  20. En waarom de rekening in NL zo hoog is? Belastingen,heffingen,kosten.Energie kost op zich niks.

  21. @pete precies! Andere afdelingen verdienen er meer aan dan de energiemaatschappij.

    Leuk feitje dat de iPad best zuinig is.
    En over de lampen: Het scheelt enorm veel als je led-lampen aanschaft. Ik heb ze overal in huis en kreeg aan het einde 400 euro terug. Natuurlijk niet alleen door de lampen maar grotendeels wel want zoveel heb ik nog nooit terug gehad!

    En als je zeurt over het gebruik van de lader: trek die toch uit het stopcontact! Kleine moeite…bespaart ook weer wat 😛

  22. @Rutger: Dat snap ik niet. Je zit een dienst (energielevering) te vergelijken met een hardwareproduct (adapter).

  23. @ingpe57: Het gaat om gemiddelden, waarbij de iPad om de dag volledig wordt opgeladen, zoals ook in het artikel wordt uitgelegd. Dat zal niet voor iedereen gelden, maar je weet in ieder geval dat je zelfs bij intensief gebruik (tweemaal per dag opladen) nauwelijks meer dan een tientje kwijt bent.
    Conclusie is dan ook: het opladen van de iPad kost eigenlijk helemaal niet zoveel geld.

    Door dit artikel ben ik mezelf wel gaan afvragen, waarom mijn energierekening zo hoog is.

    @RuudV: Nou, gezien het feit dat een computer jaarlijks zo rond de 30 euro aan energie kost, zal de besparing niet eens zo groot zijn. Als je helemaal op de iPad overstapt en de laptop/desktop compleet aan de kant zet, zal je een intensief gebruikte iPad ook wat vaker moeten opladen. Dus stel dat de kosten van de iPad dan omhoog gaan naar 10 euro per jaar, dan bespaar je maar 20 euro.

    Je kan beter op zoek gaan naar een energiezuiniger koelkast, geen spullen in het stopcontact laten hangen of een centrale schakelaar aanbrengen die bijna alles uitschakelt als je afwezig bent.

  24. @Ronald: Klopt, ik geef ook in het artikel aan dat een kWh in de VS veel duurder is. Waarom dat is, geen idee. Omdat ze meer nucleaire energie gebruiken? Omdat de benzine er ook goedkoper is? Geen idee.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.