Reacties voor: iCulture oplaadtest: zo lang duurt opladen van de iPhone 12 met verschillende adapters

20 Watt-adapter niet noodzakelijk
Hoe kun je je iPhone 12 het beste opladen? Wij hebben het getest met verschillende oplaadmethoden en meerdere adapters. Zit er verschil tussen snelladen en maakt het veel uit welke adapter je gebruikt?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 61 reacties

  1. Veel mensen zullen de nodige spullen bij de Action scoren. Deze zie ik nooit in testen terug. Van bedraad tot draadloos. Dat zou ik erg interessant vinden.

  2. Hoe kan het kom dat de 20 watt bedrade oplaad methode sneller is dan de 30 en 60 watt bedrade oplaad methode?

  3. Hoe snel zou de iPhone 12 opladen als je hem aan je MacBook hangt?
    Zou dit even snel zijn als de 18/20 wat lader of eerder de 5 wat lader?

  4. Origineel geplaatst door Ferdinand
    Hoe kan het kom dat de 20 watt bedrade oplaad methode sneller is dan de 30 en 60 watt bedrade oplaad methode?

    De iPhone heeft een limiet. Op een gegeven moment gaat het gewoon niet sneller.

  5. Origineel geplaatst door Ferdinand
    Hoe kan het kom dat de 20 watt bedrade oplaad methode sneller is dan de 30 en 60 watt bedrade oplaad methode?

    Klinkt als toeval, mogelijk dat die net wat warmer was bij andere tests.

  6. In het verleden hoorde je ook wel eens berichten dat draadloos laden slechter voor je accu is dan bedraad laden. Is dat eigenlijk waar? Of is juist MagSafe hier ook een oplossing voor? Ik heb al jaren iPhones met draadloos laden, maar eigenlijk nooit gebruik…

  7. Origineel geplaatst door Ferdinand
    Hoe kan het kom dat de 20 watt bedrade oplaad methode sneller is dan de 30 en 60 watt bedrade oplaad methode?

    Origineel geplaatst door Mart
    Klinkt als toeval, mogelijk dat die net wat warmer was bij andere tests.

    Tja, pure scheikunde zou ik denken. Li-ion en warmte houden niet van elkaar. Draadloos opladen gaat met een spoel (tegen de accu aan) welke de stroom ‘overbrengt’. Alle verliezen worden omgezet in warmte. Ik denk dat de conclusie dus is dat alles wat minder warmte genereert (dus ook langzamer opladen) beter is. Hoeveel beter is in dit geval de gouden vraag.

  8. Ik ben ook benieuwd hoe snel de oude iPad oplader van 12 watt met usb A de iPhone 12 oplaadt. Toch sneller dan de standaard 5 watt neem ik aan?

  9. Ik heb 2 jaar geleden een iPhone Xs gekocht, en ben 1x per dag gaan laden met de 18w lader… dat zou volgens diverse fora totaal geen kwaad kunnen.
    (en werd ook door Apple aangeraden als goede gangbare lader)

    Ik merk wel dat mijn batterij binnen slechts 2 jaar naar 89% capaciteit is gedaald, daar waar ons pap’s iPhone SE (ook 2 jaar geleden gekocht) nog altijd op 93% capaciteit staat terwijl hij hem meerdere malen per dag oplaadt via het oude (tragere) 5w ladertje…

    • Het kan gewoon domme pech zijn, maar ik ben hierdoor niet meer zo’n voorstander van snelladen.
    Ik krijg de indruk dat het je accu molt, maar dat vertelt niemand je, daar kom je pas achter als het te laat is.

    Voor mijn volgende iPhone (waarschijnlijk de 12 Pro) dus gewoon het ouderwetse 5w ladertje… dan maar wat trager laden.
    (ik vind de houdbaarheidsdatum van de accu toch net iets belangrijker dan het wat sneller laden)

  10. Conclusie is eigenlijk dat snelladen een mode woord is.
    Waneer laden snelladen is lijkt dus relatief.
    Een adapter met meer watt is eigenlijk altijd sneller en een kabel is ook beter dan draadloos.

  11. Ik ben benieuwd of de lengte van een kabel de laadsnelheid beïnvloed.
    En opladen via de MacBook hoe lang dat duurt.

  12. @Genesis: Hier een XSmax nu ruim 2 jaar en 98%.
    Altijd opgeladen op een Alie matje.

    De 12 ProMax gaat op hetzelfde matje en ga er minimaal 3 jaar mee doen.

  13. Ben inderdaad ontzettend nieuwsgierig in de zelfde iCulture opstelling naar de cijfers van Ikea laders, die van de actions, en – wanneer iCulture dit aandurft – een AliExpress je 🤗

  14. Origineel geplaatst door P4Z
    Veel mensen zullen de nodige spullen bij de Action scoren. Deze zie ik nooit in testen terug. Van bedraad tot draadloos. Dat zou ik erg interessant vinden.

    Iedereen mag zelf weten of ‘ie bij Action koopt, maar voor techsites is het onbegonnen werk om het assortiment in de prijsknaller-achtige winkels ook mee te nemen in tests. Het wisselt gewoon te vaak.

    Daarbij speelt mee dat uit tests en teardowns telkens blijkt dat die goedkope laders vaak slecht zijn afgewerkt en onveilig zijn. Beveiliging tegen oververhitting ontbreekt, stroomkabels zijn niet goed geïsoleerd en qua interne componenten is het een rommeltje. Dat ga ik lezers niet aanraden.

    Niet-technische accessoires zoals hoesjes heb ik minder problemen mee; die kunnen je toestel niet kapot maken. Maar persoonlijk ben ik er geen voorstander van om mijn €1000+ kostende smartphone aan een adapter van €0,50 te hangen. Zo arm ben ik nou ook weer niet.

    Aangezien het bij Action bijna niets kost, lijkt het me dat mensen dit prima zelf kunnen testen.

  15. Origineel geplaatst door Ben
    Ik ben benieuwd of de lengte van een kabel de laadsnelheid beïnvloed.
    En opladen via de MacBook hoe lang dat duurt.

    Ja, opladen via USB-C-poort in de MacBook is ook een goed idee. Ik kon alleen nog nergens vinden of de output op alle USB-C-poorten van de verschillende MacBook-modellen hetzelfde is (en hoeveel dan).

    Origineel geplaatst door Hans
    Conclusie is eigenlijk dat snelladen een mode woord is.
    Waneer laden snelladen is lijkt dus relatief.
    Een adapter met meer watt is eigenlijk altijd sneller en een kabel is ook beter dan draadloos.

    Mmmja, persoonlijk vind ik snelladen vaak nogal overrated. Je hebt het soms nodig, als je batterij heel snel vol moet zijn. Maar 80% van de tijd heb je het helemaal niet nodig, omdat je toch gewoon thuis op de bank zit. En draadloos opladen is inderdaad ook wat overrated.

    Ik moet wel eens lachen om mensen die zich opwinden over de traagheid van het 5 Watt-oplaadblokje, maar tegelijk gebruik maken van draadloos opladen omdat het the cool thing to do is. Draadloos opladen, dat is pas traag!

  16. Origineel geplaatst door IBL
    In het verleden hoorde je ook wel eens berichten dat draadloos laden slechter voor je accu is dan bedraad laden. Is dat eigenlijk waar? Of is juist MagSafe hier ook een oplossing voor? Ik heb al jaren iPhones met draadloos laden, maar eigenlijk nooit gebruik…

    Ja, dat is waar. MagSafe is voorzover ik kon nagaan niet beter of slechter voor je accu. Wel zou er meer warmte kunnen optreden, waardoor er iets meer slijtage optreedt. Apple heeft het vooral ingevoerd om veilig op een hoger vermogen te kunnen laden, omdat je dankzij de magneten zeker weet dat de iPhone goed gepositioneerd op de lader ligt.

    Origineel geplaatst door Genesis
    Het kan gewoon domme pech zijn, maar ik ben hierdoor niet meer zo’n voorstander van snelladen.
    Ik krijg de indruk dat het je accu molt, maar dat vertelt niemand je, daar kom je pas achter als het te laat is.

    Tja, fabrikanten gaan natuurlijk niet zeggen dat snelladen slecht is, want dat schrikt mensen af. Andere fabrikanten doen het op nog veel hogere vermogens, bijvoorbeeld Oppo op 125 Watt (kabel) en 65 Watt (draadloos), Xiaomi op 80 Watt (draadloos).

    Op zich kun je wel op verschillende plekken op internet lezen dat snelladen niet goed is voor je batterij, onder andere in onze uitleg over draadloos opladen. Daarin staat een apart kopje ‘Is draadloos laden schadelijk?‘ Maar als je afgaat op de marketingpraat van de fabrikanten, zul je het inderdaad niet overal lezen.

    Of draadloos opladen slecht is, daar is nogal wat discussie over. We hebben in onze uitleg draadloos opladen ook een kopje of het schadelijk is.

  17. Als snelladen “slecht” zou zijn, snijdt Apple zichzelf in de vingers. Mensen staan dan op de stoep voor een reparatie aan de batterij. Iedere batterij verliest kracht. 3-6% per jaar bij normaal gebruik. Na 2 jaar dus tot 12%
    Zou snelladen de batterij sneller aan kracht doen verliezen, dan gaan ze veel vervangen in het AppleCare+ programma.

  18. Nooit gedacht dat ik blij zou zijn met de paar weken levertijd op mijn bestelde iPhone 12 Pro!
    De snelle, degelijke tests en onderzoeken van iCulture besparen me een hoop geld bij de keuzes voor laders en andere accessoires. Hulde en dank hiervoor

  19. Interessant artikel waarvoor mijn dank.

    Ik laad mijn iPhone vanaf het eerste model uitsluitend overdag op via een MacBook Pro. Allereerst omdat ik mijn back-ups op de veiligste manier via iTunes (nu de macOS Finder) wil doen maar ook omdat de iPhone dan ‘in de buurt is’ en op de achtergrond kan laden.

    Net als meerdere hier ben ik wel benieuwd onder wat voor vermogen de iPhone via een Mac wordt opgeladen. Ik vermoed een redelijk laag vermogen omdat het laden van een iPad Pro 9,7” niet altijd lukt waarschijnlijk omdat de MacBook Pro Retina 2012 dat niet trekt. Tijd voor vervanging dus afwachten wat 17 november brengt.

    Overigens heeft mijn 3 jaar oude iPhone X een batterij gezondheidspercentage van 91%. Word de batterij slechter kun je tegenwoordig voor vervanging voor niet al te veel geld terecht bij Apple of een andere Authorised Service Provider.

    Ik trek voor mijzelf de conclusie dat vanaf de iPhone 8 Plus draadloos laden weinig voordelen biedt, maar dat gebruik van een Apple 20W USB-C lader i.c.m. een langzamere Apple 5W USB lader voorlopig de verstandigste keuze is.

  20. Ik laad voornamelijk mijn iPhone op s nachts en doe dit met de oude 5w lader , is er überhaupt een usb c lader die minder wat is dan de 18 en 20 die hier worden aangegeven.

  21. Tot slot nog een interessant weetje: ben je je iPhone draadloos aan het laden en sluit je ook een Lightning-kabel aan, dan zal Lightning voorrang krijgen.

    Misschien een rare vraag: Kun je wel een bedrade koptelefoon aansluiten via de lightningpoort en draadloos laden tegelijk?

  22. Origineel geplaatst door Genesis
    Ik heb 2 jaar geleden een iPhone Xs gekocht, en ben 1x per dag gaan laden met de 18w lader… dat zou volgens diverse fora totaal geen kwaad kunnen.

    (en werd ook door Apple aangeraden als goede gangbare lader)

    Ik merk wel dat mijn batterij binnen slechts 2 jaar naar 89% capaciteit is gedaald, daar waar ons pap’s iPhone SE (ook 2 jaar geleden gekocht) nog altijd op 93% capaciteit staat terwijl hij hem meerdere malen per dag oplaadt via het oude (tragere) 5w ladertje…

    Hier altijd de 5w lader van Apple gebruikt (xs max) en na 2 jaar zit ik ook 86%
    Maar moet zeggen dat ik de iPhone veel gebruik en soms wel 2x per dag moet opladen.
    Zal eerder aan de aantal keren laden liggen dan de lader zelf.

  23. Mijn accu van de 11 pro zit nog binnen een jaar al op 85%… Ik laat hem meestal 1x per dag op.
    Dat is wel erg slecht vergeleken wat ik hier lees.
    Van af welk percentage kan ik.de accu laten vervangen onder de garantie?

  24. @Thierry: Dat is gek. Ik heb een iPhone 11 en laad deze ook 1 keer per dag op. Percentage 97%

  25. Mijn batterij is gedaald naar 66% (bijna klaar voor de overstap naar de 12 mini). Voor mijn gevoel werd het vooral slechter na gebruik van de snellader, maar zeker weet ik het niet.

    Ik laad ‘s nachts op. Bij de 12 ga ik dat met de 5W lader doen. Gewoon voor de zekerheid. Meer dan 5W heeft dan toch geen meerwaarde. Overdag ga ik de 18W gebruiken. Die lijkt me goed genoeg.

  26. @Maarten: Klopt maar het zou niet zo moeten zijn, dat hoe hoger het wattage hoe langer het duurt. 20 watt is 59%
    30 watt is 56 enn60 is 55% hoe dan??

  27. Hoop dat de magsafe oplader beter is voor de batterij dan andere qi draadloze opladers.
    Batterijconditie van mijn pro max is na een jaar alleen maar draadloos laden 91% terwijl de pro max van mn vrouw 98% is en die laadt alleen maar bedraad met de bijgeleverde snellader!
    Gebruiksduur van onze telefoons is nagenoeg hrtzelfde

  28. Ben wel benieuwd hoe snel de iPhone 12 oplaadt op een Ikea draadloze lader. Heb een vermoeden van dat er veel mensen zijn die deze lader in huis hebben.

  29. Origineel geplaatst door Thierry
    Mijn accu van de 11 pro zit nog binnen een jaar al op 85%… Ik laat hem meestal 1x per dag op.

    Dat is wel erg slecht vergeleken wat ik hier lees.

    Van af welk percentage kan ik.de accu laten vervangen onder de garantie?

    Ik zou hiermee naar de Apple store gaan.
    Normaal is het 80% maar binnen een jaar al 15% minder is wel heel fors.

  30. zo goed als alle artikels bij jullie zijn meer dan het lezen en herlezen waard, maar dit springt er nog eens met kop, schouders, romp en wat mij betreft ook ten voeten uit.
    Ik weet en begrijp nu alles wat ik wilde weten over laden en snel-laden.
    En die tabellen, zo waardevol, ook goed te hanteren met voice-over,Bedankt, ik heb het hoogste niveau van abonnement genomen bij iCulture, aan alle lezers die er net zo over denken, probeer ook eens een maand, je sponsort een beetje en hebt wat comfort op je reclame-vrij scherm.
    Ronny.

  31. Origineel geplaatst door P4Z
    Veel mensen zullen de nodige spullen bij de Action scoren. Deze zie ik nooit in testen terug. Van bedraad tot draadloos. Dat zou ik erg interessant vinden.

    Accessoires kun je prima scoren bij de action, maar stroomkabels en opladers zou ik toch echt niet doen. Veel van dit spul deugd niet.

    Je wilt een paar euro besparen maar riskeert wel een flinke woningbrand en zelfs de levens van je gezinsleden.

    Niet doen dus!

  32. Origineel geplaatst door Ferdinand
    @Maarten: Klopt maar het zou niet zo moeten zijn, dat hoe hoger het wattage hoe langer het duurt. 20 watt is 59%

    30 watt is 56 enn60 is 55% hoe dan??

    Ik vermoed.. dat die 20 watt oplader de officiële van Apple is, wellicht dat de iPhone deze herkent en daardoor consistent op 20 watt laat. Die andere zijn geen Apple opladers en moeten dus steeds om de zoveel tijd opnieuw onderhandelen. Verder worden die opladers die zoveel watt kunnen sturen warmer waardoor ze misschien de wattage juist terug schroeven ( wellicht zelfs onder de 20 watt)

    De mensen van de test kunnen hier een 🙂 antwoord op geven.

  33. Wat ik al dacht – en schreef – in een eerder artikel.

    Ach ja, zoals met veel Apple producten… even de tweede generatie afwachten.
    Vanaf “antennagate” met de iPhone 4, iPhone X met scherm e.d. Nieuwe technieken en technologieën hebben kennelijk (altijd) een extra iteratie, en daarmee een ‘Apple jaar’ nodig om echt volwassen te worden. Ook wel begrijpelijk en logisch omdat het na release pas gebruikt gaat worden op mega-schaal en niet de beperktere testfase.

  34. @William: Snelheid weet ik niet, maar ben zeer tevreden met de inbouwlader. Ging erg goed op de 11 en op de 12 lijkt dat net zo. Met zo’n 15-20% vol ‘s avonds op het nachtkastje om 23.00 uur en rond 4.00 uur in optimalisatie modus. Sowieso vol om 6.00 uur. Niets niet snelladen, maar vind dat zo ideaal.

  35. Ik heb een 2 jaar oude X. Deze laad ik iedere dag 1 keer met mijn 5 Watt lader (niet draadloos). Ik laad nooit verder dan 80-85%. Batterijconditie is vorige week gezakt naar 99%. Met snelladen heb ik geen ervaring, maar wil je je accu zo lang mogelijk topfit houden, stop het laden dan bij 85%.

  36. Wat ik wel opmerkelijk vind is dat ik mijn 11 pro max wel met 18 watt kan snelladen in 30 minuten tot 80% en dat bij de nieuwere toestellen en een hogere watt dit niet mogelijk is. Ik gebruik de snellader sinds een jaar nu (en af en toe de smart battery case) mijn maximum capaciteit is 88%.

  37. Origineel geplaatst door Genesis
    Ik heb 2 jaar geleden een iPhone Xs gekocht, en ben 1x per dag gaan laden met de 18w lader… dat zou volgens diverse fora totaal geen kwaad kunnen.

    (en werd ook door Apple aangeraden als goede gangbare lader)

    Ik merk wel dat mijn batterij binnen slechts 2 jaar naar 89% capaciteit is gedaald, daar waar ons pap’s iPhone SE (ook 2 jaar geleden gekocht) nog altijd op 93% capaciteit staat terwijl hij hem meerdere malen per dag oplaadt via het oude (tragere) 5w ladertje…

    • Het kan gewoon domme pech zijn, maar ik ben hierdoor niet meer zo’n voorstander van snelladen.

    Ik krijg de indruk dat het je accu molt, maar dat vertelt niemand je, daar kom je pas achter als het te laat is.

    Voor mijn volgende iPhone (waarschijnlijk de 12 Pro) dus gewoon het ouderwetse 5w ladertje… dan maar wat trager laden.

    (ik vind de houdbaarheidsdatum van de accu toch net iets belangrijker dan het wat sneller laden)

    Hier hetzelfde! Zit inmiddels op 84%, dagelijks geladen met mijn lader van de iPad Pro. Moet nu vaak begin van de avond bijladen.

  38. Ik ben benieuwd of je bij gebruik van een 20W oplader, ook kunt kiezen om niet snel te laden. Of laad je altijd auto automatisch snel bij gebruik van een hoger wattage lader?

  39. (Red.) Extra scenario’s toegevoegd. Ook toegevoegd:

    Goed om te weten: je kunt snelladen niet uitschakelen als je een 20 Watt-adapter hebt aangesloten. Er zit in iOS geen schakelaar om een zware adapter op een lager wattage te laten werken of trager te laten opladen.

  40. Als je echt snel wilt laden moet het dus bedraad.
    Vond MagSafe al geen toevoeging, als ik dit zie helemaal niet. Niet eens veel sneller dan Qi op 7,5. En een aparte lader kopen zogenaamd voor snel laden terwijl je een iPad lader hebt hoeft ook niet echt, geeft weinig tijdwinst. Kunt dus als je de tijd hebt Qi of 5 watt laden , bij haast een iPad lader, de MagSafe staat buitenspel vind ik persoonlijk. Alleen voor andere dingen misschien mooi , wanneer je m wilt vast klikken. Bij gewoon laden is vast klikken ook een nadeel vind ik. Heb 5 watt laders en een 10&12 iPad lader. Nep laders hoef ik ook niet, je hebt ze toch ook wel omdat je ze in t verleden steeds wel kreeg. Nep kabels zijn prima is mijn ervaring, vaak zelfs minder slijt gevoelig dan echt Apple, en had maar 1 keer dat een iPad mini 1 niet accepteerde, verder altijd goed ook extra lange , heel fijn op balkon geen zwaar verlengsnoer maar alleen lang dun lightning eraan.

  41. Origineel geplaatst door Steven
    Ik heb een 2 jaar oude X. Deze laad ik iedere dag 1 keer met mijn 5 Watt lader (niet draadloos). Ik laad nooit verder dan 80-85%. Batterijconditie is vorige week gezakt naar 99%. Met snelladen heb ik geen ervaring, maar wil je je accu zo lang mogelijk topfit houden, stop het laden dan bij 85%.

    Oh ik dacht dat je juist altijd naar 100% moet gaan voor je batterij conditie (dat je beter minder vaak kan laden naar 100% dan vaker naar bijv 60-80%.

  42. Bijna 2 jaar oude XS (87%) en XR hier (93%). Zelfs
    Manier opgeladen maar XS wel meer gebruikt

  43. Nu wil ik een iphone 12 pro kopen. Maar wil mijn accu niet versneld laten verminderen qua vermogen.

    5W ladertje gebruiken die ik hier nog heb liggen

    Of gewoon wel de 20W lader en ervanuit gaan dat hij tot 80% sowieso snellaad en vanaf dat moment druppel-laad. Met andere woorden het is met een 20W lader ook niet zo slecht omdat geoptimaliseerd laden van Apple een en ander voorkomt?

    Kan iemand hier iets over zeggen ?

  44. Zou mooi zijn als er een optie was om standaard het laden te stoppen bij 85/90%
    Doet m’n Lenovo X250 (antiek) ook en de accu is nog super.
    Daar zit dus iets in.

  45. Super interessant artikel! Zelf gebruik ik op m’n iPhone 11 Pro ook alleen maar de 5w lader en houd ik m’n accu percentage altijd tussen de 20-80%. Na een klein jaar nog steeds 100% batterijcapaciteit.

    Er zijn al veel onderzoeken geweest naar (snel) laden en het optimaal gebruiken en behouden van accu’s, best interessant om te lezen/zien. “Bright” bijvoorbeeld heeft op YouTube zo’n onderzoek gedaan naar snel laden, voor de geïnteresseerden zeker een aanrader!

  46. Kijk op YouTube “Zollotech battery health”, die laad z’n IPhone gewoon in de nacht op, uiteraard gewoon tot 100% dus, en overdag als hij even de gelegenheid heeft. Niet moeilijk doen dus. M’n vriendin en ik laden ook al een tijd op deze manier en de batterijen blijven top.

  47. Iphone XR na 2 jaar elke nacht opladen naar 100% is mijn maximum batterijcapaciteit 91%.
    Altijd opgeladen met een originele ipad lader van 10W.

    Vind 91% nog acceptabel na 2 jaar maar heb nu een nieuwe 12 pro en zou toch graag horen wat nu de allerbeste manier is van laden en behoud van de accu.

    @iCulture, zouden jullie dit nog in het artikel kunnen opnemen?

  48. (Red.) Nu met oplaadsnelheid van iPhone 11 op MagSafe-lader.

  49. @P4Z: echt waar? Ik zou zelf niet rond de €1000 uitgeven om hem daarna kapot te maken met een €5 kabel en lader die door een onbekend bedrijf is gemaakt.

  50. Ik zou graag weten hoe lang het met de verschillende laders en laadmethoden duurt voordat de accu helemaal vol is. De meeste mensen zullen hun iPhone ‘s nachts opladen en dan wil je weten welke lader je minimaal nodig hebt om hem in pakweg 6 uur helemaal vol te krijgen.

  51. Interessant om de uitslag van deze test te lezen! En ook belangrijk om je keuze te maken. Ik gebruik al jaren een 12 Watt iPad oplader voor mn iPhone Max en dat bevalt prima. Ook in deze test scoort dat goed. Ga ik lekker mee door! Ik herinner me nog vroegere discussies waarbij iedereen altijd zei dat het slecht was voor je batterij als je je iPhone meeveren zwaardere lader dan de meegeleverde 5 Watt lader oplaadde…!! 🙂 Nooit iets van gemerkt! En nu gaat het helemaal los met zware laders.

  52. *als je je iPhone met een zwaardere lader zou opladen

  53. Oke dus mijn iphone 12 pro laadt langzamer op met een 20w lader dan bij mijn vriend die iphone 11 pro max heeft en 18 w lader (die je er toen nog bij kreeg)

  54. @Jules: Die staat ook juist in het overzicht. Deze wordt nog los verkocht door Apple. Mijn iPad mini lader blijkt overigens een 10W lader te zijn.

  55. Interessant overzicht en interessante bevindingen.

    Ik ben echter ook benieuwd hoe en 15W oplader het zou doen. Deze zijn er ook veel voorkomend en of die dan sneller laadt dan een 10W oplader is de vraag (ik vermoed dat die naar 10W gaat als je er een Apple device mee oplaadt).

  56. Wil altijd mijn iPhone zo langzaam mogelijk opladen. Bij mijn nieuwe te komen 12 Pro Max zit wel een Lightning naar USB-C kabel. Is er ook een 5w lader van  daarvoor?? De originele van  die bij mijn X zit wil ik mee verkopen.

  57. Ik vraag me ook af hoeveel stroom het kost op al die verschillende manieren. Een 18W lader die vrijwel even snel werkt als een 20W of een 30W lader. Is er dan ook bijna geen verschil in stroomverbruik? En kost draadloos laden misschien meer stroom dan snelladen? Het zou mooi zijn dat Apple ook de duurzaamheid betrekt in het verhaal.

  58. Ik vond een goede uitleg op YouTube.

  59. Bestaat er überhaupt een 5W adapter voor de iPhone 12 en waar kan ik deze kopen? 🙂

  60. Prima artikel. Maar toch wel goed om iets meer achtergrond te geven over de technologie die Apple heeft toegevoegd aan de 20W adopter, die niet te vinden is in oudere opladers (al dan niet van Apple).
    Appleinsider heeft er een goede technische uitleg over geschreven: The real story behind MagSafe, USB-C PD, and why you need a 20W AC charger

    Hoewel ‘need’ een betje te sterk uitgedrukt is, is het wel goed om te weten dat er heel wat technologie (usb-C PD 3.0) extra hij komt kijken die ook zorgt voor betere bescherming van je batterij.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.