iphone 5s

Onderzoek toont aan: ‘Apple maakt je oude iPhone niet opzettelijk langzamer’

Een onderzoek van Futuremark bewijst dat Apple oudere iPhones niet opzettelijk traag maakt. Er is daarom geen kwade opzet van Apple. Toch voelt je toestel trager aan - maar daar zijn andere redenen voor.

Er zijn mensen die denken dat Apple opzettelijk bij elke iOS-update je toestel trager maakt. Boze geesten bij Apple proberen op die manier te zorgen dat je vanzelf een nieuwe gaat kopen. Maar een benchmark-analyse van Futuremark bewijst dat het niet zo is. Toch kan je iPhone voor het gevoel trager aanvoelen, maar dat komt omdat er iets anders aan de hand is.

iphone 5s

‘Apple maakt iPhones niet opzettelijk trager’

Apple staat erom bekend dat ze oudere toestellen vrij lang blijven ondersteunen. Zo is de iPhone 5s uit 2013 nog steeds te updaten naar iOS 11. Bij andere fabrikanten houdt de ondersteuning vaak al na twee jaar op en dat heeft een reden. Het kost te veel moeite om al die oude toestellen te ondersteunen, vooral bij fabrikanten die tientallen toestellen per jaar uitbrengen.

Apple gaat nog vrij lang door met het uitbrengen van updates, maar dat heeft ook een keerzijde: elk jaar worden de iPhone-processors sneller en om die leuke nieuwe functies te gebruiken heb je eigenlijk wel een snelle processor nodig. Een toestel uit 2013 is daar niet goed meer op berekend en gaat traag voelen, vooral als je vergelijkt met de vlot reagerende toestellen van vrienden. Sommige mensen denken dat Apple je toestel traag maakt, zodat je wel gedwongen bent om een nieuwe te kopen. Maar is dat ook zo?

Harvard-hoax
Futuremark, een onafhankelijk benchmark-instituut, besloot het te onderzoeken. Op sociale media circuleren de afgelopen dagen namelijk berichten over een ‘Harvard-onderzoeksrapport’, waaruit zou blijken dat Apple je toestel opzettelijk traag maakt, ook bekend als Planned Obsolescence (in Nederlands: geplande veroudering). Bij de aankondiging van nieuwe iPhones blijkt er aanzienlijk meer te worden gezocht op de oudere modellen in combinatie met het woordje ‘slow’. Dat onderzoeksrapport bestaat helemaal niet, zo ontdekte de site Snopes. Het blijkt gebaseerd op een clickbaitverhaal van jaren geleden, dat gaandeweg steeds meer is aangedikt.

Futuremark besloot het grondiger aan te pakken. In 2016 begonnen ze met het verzamelen van meer dan 100.000 benchmark-resultaten voor zeven verschillende iPhone-modellen, die op drie verschillende versies van iOS draaiden. Zo konden ze precies zien of de opeenvolgende versies iOS 9, iOS 10 en iOS 11 je toestel nou eigenlijk trager maken.

Futuremark iPhone 5s GPU-performance
De grafische performance van de iPhone 5s bij verschillende iOS-versies.

De iPhone 5s is daarbij vooral interessant, omdat dit het oudste toestel is dat op iOS 11 kan draaien. Het toestel uit 2013 heeft al een 64-bit chip. Met de 3DMark Sling Shot Extreme Graphics-test keken ze hoe de prestaties zich ontwikkelden in de loop der maanden. De GPU-performance van het toestel bleef constant van iOS 9 tot iOS 11. Futuremark gebruikte ook de 3DMark Sling Shot Extreme Physics-test en ontdekte dat de resultaten vrij constant bleven.

Futuremark iPhone 5s CPU-performance
De CPU-performance van de iPhone 5s bij verschillende iOS-versies.

Geen merkbare verschillen
De 3DMark-tests worden al jarenlang in de computerindustrie gebruikt om prestaties te vergelijken. Ze worden gebruikt voor computers van alle merken en zijn dus niet gesponsord of beïnvloed door Apple.

Bij de iPhone 6, iPhone 6s en iPhone 7 is eveneens nauwelijks variatie in score te zien. De iPhone 6 haalt na de installatie van iOS 11 zelfs een iets hogere score. Maar er is geen sprake van een meetbare teruggang in performance.

CPU en GPU performance iPhones

Volgens Futuremark zijn de kleine verschillen niet te merken bij dagelijks gebruik. Ze concluderen dan ook dat er géén aanwijzingen zijn voor opzettelijk traag maken door Apple.

Toch voelt je iPhone trager aan? We hebben 5 redenen op een rijtje gezet waarom dat zo is en wat er je eraan kunt doen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 oktober 2017, 11:30
Categorie iDevices
Onderwerpen ervaringen, onderzoek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.