Jony Ive tijdens TechFest, The New Yorker

Jony Ive: ‘Leg je iPhone eens wat vaker weg’

Apple-designer vindt dat we onze smartphones eens wat vaker moeten wegleggen. De iPhone brengt veel goede dingen, maar constant op het schermpje kijken maakt je ongelukkig.

Apple-designer Jony Ive vindt dat we onze smartphones eens wat vaker aan de kant moeten leggen. We kijken veel te vaak op het schermpje, vertelde Ive tijdens een interview. Ook vertelde Ive weer wat verhalen uit de oude doos, bijvoorbeeld over zijn relatie met Steve Jobs.

Jony Ive tijdens TechFest, The New Yorker

Onderzoeken hebben al meermaals laten zien dat het staren op smartphone-schermpjes je niet gelukkiger maakt. Als je op Instagram voortdurend beelden ziet van fitte lichamen en mensen die een fabeltastisch leven hebben, dan baal je dat jouw leven zo gewoontjes is. En op straat zie je steeds vaker zombies met koptelefoons op hun scherm staren, waarbij ze zich volledig hebben afgesloten van hun omgeving. Nee, de wereld wordt er dankzij smartphones niet alleen maar leuker op. Jony Ive denkt er het zijne van. “Net als bij elk hulpmiddel kun je zien dat het prachtig gebruikt kan worden, maar dat er ook sprake kan zijn van misbruik”, vertelde Ive. Constant gebruik is niet goed voor je en je kunt je er zelfs ongelukkig door gaan voelen.

Jony Ive sprak op TechFest 2017, een evenement georganiseerd door The New Yorker. Redacteur David Remnick stelde hem een aantal vragen over zijn ontwerpfilosofie, zijn werkzaamheden bij Apple en hoe het was om met Steve Jobs samen te werken. Ive noemde zijn voormalige baas “een geweldige leermeester”.

Interessanter zijn Ive’s uitspraken over toekomstige technologieën waar Apple naar kijkt. Er zijn volgens Ive wel “bepaalde ideeën” die Apple in de gaten houdt, maar in veel gevallen wacht het bedrijf tot de technologie er klaar voor is. Ive ziet veel kansen rond displays en kleinere chips en wordt blij van positieve toepassingen van kunstmatige intelligentie.

Aan de pas aangekondigde iPhone X wordt volgens Ive al vijf jaar gewerkt in de vorm van prototypes. In 99 procent van de gevallen werkten dingen niet zoals Apple het wilde. “Er zijn altijd 55 redenen waarom iets nog niet is gedaan”, aldus Ive, die eraan toevoegt dat Apple bij het ontwikkelen van nieuwe producten niet de kosten of een productieschema als uitgangspunt neemt, maar de mensen die het apparaat moeten gebruiken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 oktober 2017, 13:31
Categorie Achtergrond
Onderwerpen design, interview, jonathan ive, jony ive

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.