Appmakers mogen niet meer in je adresboek-notities snuffelen

Gebruik jij het notitieveld in je adresboek voor het vastleggen van allerlei persoonlijke details? Dan is het nu nog mogelijk dat makers van agenda-apps toegang krijgen tot die info. Apple gaat het in iOS 13 blokkeren.

Geen gegluurd meer in je notities

Als je de maker van een app toegang geeft tot je adresboek, dan kunnen ze namen, adressen, telefoonnummers, e-mailadressen en allerlei andere persoonlijke info binnenhalen. Het zijn niet alleen makers van alternatieve agenda-apps. Ook Facebook en Google willen graag weten op welk adres je vrienden wonen en via welk telefoonnummer ze bereikbaar zijn. Die informatie zal in iOS 13 nog steeds worden gedeeld, als je er toestemming voor geeft. Maar het is niet langer mogelijk voor appmakers om zomaar in eventuele notities te neuzen.


Sommige mensen gebruiken het notitieveld voor privacygevoelige informatie, bijvoorbeeld als een alternatieve wachtwoordmanager. Mensen slaan er ook toegangscodes voor gebouwen, burgerservicenummers en de codes van hun kluis in op. Er zijn ook mensen die de notitie gebruiken om namen van partners, ‘interessante weetjes’ of mini-recensies van een persoon vast te leggen. Je wilt natuurlijk niet dat die notities ooit bij de betreffende persoon onder ogen komen. Of dat het na een hack openbaar wordt, zodat iedereen ervan kan meegenieten wat jij van iemand vindt. Apple gaat het daarom in iOS 13 blokkeren.

Het notitiesveld is niet versleuteld en dat zal in iOS 13 ook zo blijven. Ontwikkelaars die vinden dat ze een goede reden hebben om het notitiesveld uit te lezen kunnen bij Apple om een uitzondering vragen. Bij de meeste appontwikkelaars zal dat echter worden afgewezen, omdat er weinig redenen zijn te bedenken waarom een app de notities nodig heeft.

Apple heeft nog veel meer leuke iOS 13 functies aangekondigd, waarvan we de 11 belangrijkste op een rijtje hebben gezet.

Bekijk ook

Dit zijn de 11 beste iOS 13 functies

iOS 13 en iPadOS zitten bomvol nieuwe functies. Wij hebben een selectie gemaakt van de 10 belangrijkste functies in iOS 13 en het compleet nieuwe iPadOS, zodat je snel op de hoogte bent.

iOS 13

iOS 13 is de grote software-update voor de iPhone in 2019. Belangrijke vernieuwingen waren de donkere modus, het QuickType-toetsenbord in het Nederlands en Sign in With Apple. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer. In september 2020 is deze versie opgevolgd door iOS 14.

iOS 13

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.