macOS Catalina Apple Music met iTunes Store.

Dit gebeurt er met je iTunes-bibliotheek als je overstapt naar macOS Catalina

iTunes gaat verdwijnen, maar hoe zit het met je bibliotheek? Waar blijven al je nummers, zowel uit de iTunes Store als die je zelf van cd's en het internet toegevoegd hebt? Wij leggen het je uit.

Het einde van iTunes is nabij, want de app wordt opgevolgd door drie losse apps voor muziek, films en podcasts. Met ingang van macOS Catalina stopt Apple met de overkoepelende app, maar je hoeft je gelukkig geen zorgen te maken om je bibliotheek. Apple legt uit wat er gebeurt als je later dit jaar de grote update installeert.

iTunes-bibliotheek in macOS Catalina: dit gebeurt er

Zoals we eerder al schreven, hoef je niet bang te zijn dat je muziek kwijtraakt. Apple bevestigt nu in een nieuw supportdocument wat de verandering betekent voor jouw muziekbibliotheek die je jarenlang opgebouwd hebt. Het komt erop neer dat alle iTunes-functies beschikbaar zijn in de drie losse apps. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je functies mist. Het enige verschil is dat alle mogelijkheden nu opgesplitst zijn in de drie nieuwe apps.

Dit gaat er gebeuren zodra je de overstap naar macOS Catalina gemaakt hebt:

  • Muziek die je geïmporteerd of gekocht hebt, vind je in de nieuwe Apple Music-app.
  • Muziek afspeellijsten en slimme afspeellijsten die je gemaakt hebt in iTunes, vind je in de nieuwe Apple Music-app.
  • De iTunes Store voor het kopen van muziek is beschikbaar op Mac, iOS, iPadOS, PC en Apple TV.
  • iTunes Gift Cards en iTunes-tegoed blijft gewoon beschikbaar en kan gebruikt worden in de nieuwe apps en in de App Store.
  • Het maken van iPhone, iPad en iPod backups en het herstellen en synchroniseren van je apparaten is beschikbaar in de Finder.
  • Films en tv-series (tv-programma’s niet beschikbaar in Nederland en België) die je gekocht en gehuurd hebt, vind je in de nieuwe TV-app.
  • Toekomstige films koop of huur je direct in de TV-app.
  • Podcasts waar je op geabonneerd bent of die je toegevoegd had aan iTunes, vind je in de Apple Podcasts-app.
  • Audioboeken die je gekocht hebt in iTunes, worden overgezet naar de vernieuwde Apple Boeken-app.
  • Toekomstige audioboeken koop je via de Apple Boeken-app.

macOS Catalina Apple Music met iTunes Store.

Alle muziek die je ooit aan iTunes toegevoegd hebt, zowel gekocht via de iTunes Store, toegevoegd aan je bibliotheek via Apple Music als geript van cd’s of ander bronmateriaal, komt dus beschikbaar in de nieuwe Muziek-app. Je gehele mediabibliotheek blijft behouden en je raakt dus niks kwijt.

De iTunes Store voor het kopen van muziek blijft in dezelfde vorm behouden, alleen dan in de nieuwe Muziek-app. Ben je Apple Music-abonnee, dan kun je kiezen om de iTunes Store te verbergen. De Stores voor films en audioboeken vind je respectievelijk terug in de TV- en Boeken-app.

macOS Catalina met Apple Music bibliotheek.

Kan jouw Mac niet bijgewerkt worden naar macOS Catalina? Dan verandert er voor jou helemaal niks. Je kan iTunes dan gewoon blijven gebruiken, want ook na het verschijnen van de update functioneert de app hetzelfde als voorheen.

Synchroniseren via Finder
Zoals al eerder gezegd, gaat het synchroniseren van je toestel straks direct via de Finder. Alle mogelijkheden die je nu hebt voor het synchroniseren van je iPhone, iPad en iPod via iTunes, vind je ook in macOS Catalina. Je kan dus gewoon nog muziek, films, tv-shows, podcasts, (audio)boeken, foto’s, bestanden en meer synchroniseren. Je eerder gemaakte backups uit iTunes worden ook overgezet en blijven beschikbaar via de Finder. Apple zegt dat het zelfs makkelijker geworden is om bestanden over te zetten, omdat je deze gewoon kan verslepen naar het nieuwe Finder-onderdeel.

macOS Catalina met Finder en devices.

macOS Catalina 10.15 verschijnt in het najaar voor geschikte Macs. Naast de opsplitsing van iTunes, bevat de update nog veel meer functies, zoals Sidecar. Meer over de update lees je in ons overzichtsartikel.

Bekijk ook

macOS Catalina 10.15: alles over functies, installeren en vernieuwingen

macOS Catalina 10.15 is de grote update voor je Mac in 2019. De update verscheen in oktober 2019 en bevat diverse vernieuwingen. Iedereen met een geschikte Mac kan macOS Catalina installeren. Hier lees je hoe dat moet en wat er nieuw is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

24 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.