Vesper-notitie-app

Notitie-app Vesper stopt op 15 september

De notitie-app Vesper van John Gruber stopt op 15 september. Al eerder stopt het synchroniseren van de app. Vesper was een van de eerste iOS-apps met flat design.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Als je bekend bent met het kringetje rondom Apple-blogger John Gruber, dan ken je ook de notitie-app Vesper. Reviews van duizenden woorden verschenen online toen Vesper in 2013 in de App Store verscheen. Dat kwam vooral omdat Vesper was gemaakt door een sterrenteam: designer Dave Wiskus, ontwikkelaar Brent Simmons en projectleider John Gruber.

Vesper-notitie-app

Vesper: alternatief voor Notities

Vesper begon als alternatief voor de standaard Notities-app en had wat handige functies. vooral de cloud-synchronisatie en de trefwoordenfunctie vielen bij gebruikers in de smaak. Vesper was ook opmerkelijk, omdat het één van de eerste apps met flat design was, vlak voordat Apple het in iOS 7 op brede schaal invoerde. Toch heeft Gruber altijd beweerd dat hij niet op de hoogte was van interne plannen om in iOS 7 voor flat design te kiezen, ondanks zijn goede connecties bij Apple. Tegenwoordig is Gruber bij het grotere publiek vooral bekend van zijn interviews met Apple-kopstukken tijdens WWDC, maar de Apple-fans kennen hem vooral als de man achter Daring Fireball. De notitie-app Vesper was slechts bijzaak.

Abrupt einde voor Vesper

Vesper voerde in 2014 de sync-functie in en in 2015 volgde nog een iPad-versie. Helaas komt er deze maand al een einde aan Vesper. Ontwikkelaar Brent Simmons kondigt het aan met nogal dreigende taal:

Sync will be turned off Aug. 30 at 8pm Pacific. We’ll destroy all the data, and neither we nor anyone else will be able to recover it.

Paragraphs over Vesper schrijvenKortom: zorg dat je vóór het einde van de maand de export-functie hebt benut, zodat je notities veilig zijn. Op de officiële website van Vesper is nog geen aankondiging te vinden. Wel is er zojuist een update van de app uitgebracht, met in de update-omschrijving alle instructies. Vanaf 15 september gaat Vesper uit de App Store verdwijnen, maar het synchroniseren (overigens via Microsoft Azure) zal al eerder stoppen. Je hebt slechts acht dagen de tijd om je notities te redden en dat is vrij krap voor een app waar je tot voor kort €9,99 voor moest bestalen.

Met de export-functie, te vinden onderin de zijbalk, kun je je notities exporteren naar iCloud Drive, Dropbox of een andere app die de Document Provider-extensie gebruikt. Wil je nog snel even kennismaken met Vesper, dan kan dat helaas niet. De app is vanaf vandaag weliswaar gratis geworden, maar je kunt geen nieuwe accounts aanmaken.

Ongelukkige timing en verkeerde keuzes
De belangrijkste reden dat Vesper stopt, is vanwege geld. Het bedrijfje heeft met de iOS-app nooit genoeg geld kunnen verdienen, vertelt Gruber op zijn blog. Ook erkent hij dat ze een aantal cruciale fouten hebben gemaakt. Zo was de timing kort voor de introductie van iOS 7 nogal ongelukkig waardoor er teveel tijd in de ontwikkeling van de iOS-app is gestoken. Daarnaast heeft het ontbreken van een Mac-app het bedrijf parten gespeeld, erkent hij. Dit was volgens hem de belangrijkste reden waarom mensen de app niet wilden gebruiken. Bovendien moest Vesper op iOS concurreren met talloze gratis notitie-apps die wel voor meerdere platformen beschikbaar zijn, zoals Apple’s eigen Notities-app die in iOS 9 sterk is verbeterd.

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 24 augustus: Verklaring toegevoegd over de reden waarom Vesper stopt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 augustus 2016, 10:57
Categorie Apps
Onderwerp notities

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.