Vesper: notitie-app van bekende Apple-blogger John Gruber op iPhone

Apple-blogger John Gruber heeft een notitie-app voor de iPhone uitgebracht: Vesper. Hij kost 4,49 euro en er valt wel wat op aan te merken

Vesper notitie-app John Gruber iPhoneAls een van de prominente bloggers over Apple-nieuws en -opinie een app maakt, is het moeilijk een andere kant op te kijken. John Gruber sloeg samen met Brent Simmons en Dave Wiskus de handen ineen voor een app in een genre dat bepaald niet ondervertegenwoordigd is in de App Store: notities. Vesper kost een lieve duit in vergelijking met de concurrentie: 4,49 euro. De troefkaart is dat de tags die je aan artikelen hecht, meteen de categorieën vormen in de app. Het simplistische uiterlijk moet de verkopen verder stuwen.

Overbodig

De uitleg die Vesper je geeft in de vorm van de eerste standaardnotities, is deels overbodig. De app wijst zich vanzelf. Je komt binnen in een overzicht van notities die elk in drie regels worden aangekondigd, je kan erop naar links swipen om ze te archiveren – inmiddels welbekend van todo-app Clear en nieuwe mailapps – en als je een notitie ingedrukt houdt, versleep je hem in de stapel notities. Swipe naar rechts en je benadert het schuifmenu met daarin de categorieën die je zelf hebt aangemaakt met artikeltags, de credits en het archief.

Vesper categorieën van notities Vesper iPhone notities overzicht

Weinig opties

Een nieuwe notitie begint met een leeg veld, met daarin wel altijd een ovaal dat je uitnodigt een tag in te voeren om zo je notitie te rubriceren. Meerdere tags toevoegen is geen probleem. Verder is opvallend dat de eerste regel of alinea die je schrijft, automatisch dikgedrukt is. De daarop volgende is altijd de normale broodletter; een ronde en moderne letter die lekker leest en schrijft. Er is echter geen mogelijkheid meer om iets aan tekstopmaak te doen anders dan die enter tussen de inleiding en alinea erop. Simpele opties als vetgedrukt en cursief missen, van tussenkoppen weet Vesper het bestaan niet en het lettertype veranderen is er ook al niet bij. Voor een snelle notitie is de applicatie een fijne, rustige omgeving, maar juist daarom hoop je op meer. Natúúrlijk wil je een beetje kunnen bewerken als je lange lappen schrijft. Het kan hier niet.

Foto’s… en een foutje

Eén extra optie is er voor de verfraaiing van teksten: je kan een foto invoegen die je ter plekke schiet of uit het album plukt. Die staat altijd boven de tekst en zie je terug in het notitie-overzicht. Helaas wordt de backspace-knop in een tekst daarna ronduit onhandig. In onze test neemt die niet elke regel eronder meer mee (in geval van backspace op een lege regel) en schiet het beeld steeds even van boven naar beneden. Bij een korte tekst zorgt elke backspace er zelfs voor dat je weer naar de foto kijkt in plaats van de tekst waar je was. Hetzelfde geldt voor een cursor plaatsen en ergens beginnen met tikken. Als je de foto weer weg haalt, is er geen probleem meer. Een foutje dat wel te verhelpen is, maar helaas niet het enige manco van Vesper.

Vesper tekst met hondenfoto Vesper deelfunctie iOS

Kunst van het weglaten

Gruber en kompanen hebben de kunst van het weglaten wat te goed uitgevoerd in Vesper. De applicatie heeft geen ondersteuning van clouddiensten, synchroniseert niet met een online opslag waar je op een andere manier bij komt en je teksten exporteren met opmaak is er ook niet bij. Delen naar Twitter? Nee. Blogplatformen? Nee. Teksten doorzetten naar andere apps? Nee. Versturen via mail, iMessage, een tekst kopiëren zonder foto of verwijderen? Die krijg je. Je zal wellicht niet alle missende functies nodig hebben, maar de ontbrekende integratie met elk ander platform, maakt Vesper niet de meest tijdsefficiënte notitie-app.

Wat resteert is een fijne schrijfomgeving met fraaie animaties, een heldere broodletter en een verzorgd uiterlijk. Een applicatie die bovendien zorgeloos je voortgang opslaat en automatisch teksten categoriseert. Als je graag een schrijfhoek voor jezelf hebt op de iPhone, mag alleen de prijs nog een drempel heten.

Downloaden: Vesper (€4,49, iPhone, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 juni 2013, 9:30
Categorie Productiviteit
Onderwerpen notities, schrijven

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.