‘Nog geen bruikbare info gevonden op San Bernardino iPhone’

Er is nog geen bruikbare informatie gevonden op de iPhone 5c uit San Bernardino. Ook zal het Witte Huis de methode niet snel prijsgeven.

De FBI heeft nog niets bijzonders kunnen vinden op de iPhone 5c van de schutter uit San Bernardino. Dat zegt een bron binnen de opsporingsdiensten, die benadrukt dat het onderzoek nog loopt. Er kan op termijn nog wel bruikbare informatie boven tafel komen.


FBO hoofdkantoor in Washington
Het hoofdkantoor van de FBI

‘Nog niets bijzonders aangetroffen’

Vorige maand kreeg de FBI toegang tot de iPhone van de overleden Syed Rizwan Farook, een van de twee aanslagplegers die in San Bernardino 14 mensen vermoordden. Er zijn nog meer ontwikkelingen in de zaak: zo lijkt het Witte Huis niet van plan om details over de gebruikte methode te delen en ligt er nu een wetsvoorstel van het duo Feinstein-Burr, waarin encryptie aan banden wordt gelegd.

Apple wil graag weten welke kwetsbaarheid is gebruikt, zodat ze de beveiliging van iOS kunnen verbeteren. Een nieuw verschenen rapport wekt de indruk dat de methode voorlopig geheim blijft. Het Witte Huis is niet van plan om het gebruikte beveiligingslek te onthullen.

Witte Huis gaat methode niet onthullen

De mogelijk buitenlandse partij die de onderzoekers hielp om de iPhone te ontgrendelen is de wettelijke eigenaar van de gebruikte exploit. Zij zullen de methode niet onthullen, omdat ze daarmee hun business zouden ondermijnen. Er geldt in de VS regelgeving, dat ernstige kwetsbaarheden in software moeten worden bekendgemaakt, maar bronnen binnen de regering van Obama zeggen dat lekken die ontdekt zijn door bedrijven hiervan zijn uitgezonderd.

Het zogenaamde Vulnerabilities Equities Process is ingevoerd om de discussie over ontdekte kwetsbaarheden te stimuleren. Daarbij worden de voordelen van het publiek maken afgewogen tegen de mogelijke nadelen: als uitlekt welke de methode is gebruikt, kunnen kwaadwillenden er ook gebruik van maken. Volgens het Witte Huis kan de methode niet worden besproken, zonder toestemming van de eigenaar. Volgens overheidsbron Rob Knake is het zelfs mogelijk dat de FBI zelf niet eens weet hoe de methode werkt.

Bekijk ook

FBI en Apple: alles over deze privacyzaak

Apple is verwikkeld in een conflict met de FBI. Ze weigeren om een iPhone 5c van een terrorist te ontgrendelen, maar deze zaak kan vergaande consequenties hebben voor de privacy van alle iPhone-gebruikers. Hoe kwam de zaak tot stand en wat zijn de gevolgen? Dat lees je in dit uitlegartikel.

Informatie

Laatst bijgewerkt
14 april 2016 om 8:13
Onderwerp
Categorie
Achtergrond

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.