Nederlandse senatoren over hun iPad: “Het scheelt me kilo’s papier”

Nederlandse senatoren zijn enthousiast over hun iPad, zo blijkt uit onderzoek van Peter Teffer voor DNP.

IpadsenaatIn de Eerste Kamer is de iPad een succes. Negentig procent van de Eerste Kamerleden, die sinds september 2011 vergaderstukken op hun iPad ontvangen in plaats van via een koerier, wil niet terug naar de oude werkwijze. Dat blijkt uit onderzoek van journalist Peter Teffer, die voor DNP het artikel Swipen in de Senaat (artikel staat achter een betaalmuur) schreef. Met de overstap naar de iPad was de Eerste Kamer destijds het eerste parlementaire huis in Europa dat volledig op digitale informatievoorziening overging. Bijna twee jaar later mailde Teffer de senatoren een enquête over hun bevindingen.

Van de 75 senatoren vulden 37 de enquête in. Deze groep beoordeelde de app waarmee de senatoren hun stukken ontvangen en lezen, en die speciaal voor de Eerste Kamer werd ontworpen, gemiddeld met een acht. Daarnaast bleek dat de senatoren, die hun iPad officieel in bruikleen hebben, gemiddeld 24 procent van de totale iPad-tijd aan persoonlijke zaken besteden.

ipadsenaat2Binnen de Eerste Kamer, waar de gemiddelde leeftijd 58 is en meer dan 50 procent 60 jaar of ouder is, zijn de meningen over de iPad echter niet alleen maar positief. Zo zeggen enkele senatoren sneller afgeleid te zijn op de iPad, bijvoorbeeld door mails die binnenkomen. En: “Als je hem nodig hebt is de batterij meestal leeg”.

Desondanks wil bijna niemand terug naar de koerier, die wekelijks alle stukken thuis afleverde. De gebruiksvriendelijkheid is zo groot dat het makkelijker geworden is in plaats van moeilijker, aldus een senator. “Het scheelt me kilo’s papier meezeulen, het werkt efficiënter en het levert een mooie besparing voor milieu en Eerste Kamer op.” Dat de overstap naar de iPad zo goed wordt ontvangen betekent overigens niet dat de senatoren nooit meer naar de printer grijpen. Voor het lezen van lange en ingewikkelde stukken, het vergelijken van verschillende stukken of het maken van aantekeningen blijft papier favoriet.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 juni 2013, 18:24
Categorie Achtergrond
Onderwerpen dnp, ipad, politiek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.