Navigeren met de Apple Pencil op je iPad Pro? Het komt terug in iOS 9.3 (update)

Navigeer jij graag door je iPad Pro met een Apple Pencil? Dan kun je straks beter niet updaten naar iOS 9.3. Het begint er steeds meer op te lijken dat het ontbreken van de navigatiefunctie bewust gedaan is en geen bug betreft.

iPad-Pro-met-Apple-Pencil
De Apple Pencil is niet alleen bedoeld om te tekenen en handgeschreven notities te maken op de iPad Pro. Je kon de pen ook gebruiken om op de iPad te navigeren, zoals knoppen aantikken en scrollen door apps. Heb je een iPad Pro en een Apple Pencil en gebruik je deze om te navigeren? Dan kun je beter blijven hangen op iOS 9.2.1. Apple heeft namelijk de ondersteuning voor navigeren verwijderd uit iOS 9.3.


Update 23 februari 2016: Er is verlossend nieuws, want de ondersteuning van de Apple Pencil voor navigatie komt terug in iOS 9.3. In de vierde beta was de functie plots verdwenen.

Verwijderde navigatie Apple Pencil toch geen bug?

Het verwijderen van de navigatie met Apple Pencil is al sinds de tweede beta van iOS 9.3 een feit. Toentertijd was onduidelijk of dit een bug betrof of dat Apple dit bewust verwijderd heeft. Vandaag, inmiddels twee beta-versies verder, is het ontbreken van deze manier van navigeren nog steeds het geval.

https://www.iculture.nl/reviews/apple-pencil-review/

Het ontbreken van deze functie wordt ook in Apple’s lijst van bekende problemen niet genoemd, waardoor het er des te meer op lijkt dat de functie niet onbedoeld afwezig gelaten is. Dit nieuws wordt bevestigd door Myke Hurley, de mede-oprichter van Relay.fm. Hij meldt dat hij van bronnen vernomen heeft dat het weglaten van deze functie een bewuste keuze is. Maar waarom heeft Apple hiertoe besloten?

De enige logische verklaring is dat Apple graag wil dat de Apple Pencil enkel en alleen gebruikt wordt als hulpmiddel om te tekenen en niet als navigatiemiddel. Het is echter vreemd dat dit eerder wel mogelijk was, waardoor gebruikers nu ruim drie maanden gebruik hebben kunnen maken van deze functie. Jony Ive zei eerder al dat de Apple Pencil geen vervanging is van je vinger, een bewering die hand in hand gaat met het verwijderen van de navigatiefunctie.

Bekijk ook

Jony Ive legt uit waarom Apple toch een stylus maakte

In een interview legt Jony Ive uit waarom de Apple Pencil ontwikkeld is, ook al was Steve Jobs sterk tegenstander van dergelijke pennetjes. Een 'pencil' is volgens Ive iets heel anders dan een 'stylus'.

iOS 9.3 wordt ergens in de komende maand verwacht, tegelijkertijd met de iPhone 5se en nieuwe iPad Air 3. Geruchten wijzen erop dat laatstgenoemde ook ondersteuning krijgt voor de Apple Pencil. Als dit inderdaad het geval is, dan kun je er alvast op rekenen dat je je Apple Pencil niet kunt gebruiken om door je nieuwe iPad Air 3 te navigeren.

https://www.iculture.nl/gids/apple-pencil/

Apple Pencil

Apple Pencil is de tekenpen voor je iPad. Er zijn drie modellen: de eerste generatie (2015), tweede generatie (2018) en Apple Pencil met usb-c (2023). Na het koppelen met herkent de iPad kun je beginnen met notities maken en tekenen op het scherm. De iPad herkent elke beweging van de Apple Pencil en laat de lijnen realtime op het scherm zien. De Apple Pencil is oplaadbaar en is via Bluetooth verbonden met je iPad.

Apple Pencil

Reacties: 18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.