NULive voor iPhone verschenen: speel zelf live-verslaggever

NULive is een app waarmee je live streaming beelden naar de redactie van NU.nl kunt sturen. Handig bij een brandje, opstootje of ander lokaal ongemak.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Het gebeurt steeds vaker dat ontwikkelaars apps stilletjes in de App Store zetten “om nog even alles te kunnen testen”. Zo ook NUlive (link), de app waarmee je zelf verslaggever kunt spelen als je een brandje, opstootje of ander lokaal ongemak ziet. Via de NULive-app kun je zelf een livestream opzetten met de redactie van NU.nl, die de beelden dan op allerlei manieren in nieuwberichten en apps kan gebruiken.


NULive app voor iPhone

NULive: live videostreams van calamiteiten

Het is tegenwoordig ondoenlijk om eigen verslaggevers naar elke brand of aanrijding te sturen. Dat zou ook niet passen bij het businessmodel van NU.nl, dat niet beschikt over een netwerk van verslaggevers, maar alle berichten vanuit een centraal kantoor het land in stuurt. Om berichten over lokale nieuwsgebeurtenissen te voorzien van beeldmateriaal schakelen ze al jarenlang de lezers in, om foto’s in te sturen. Nu livestreamen is doorgebroken, ziet NU.nl daarin ook mogelijkheden. Bewegende beelden zijn immers veel echter en met een beetje geluk haal je er zelfs wereldwijde journaals mee. Wil je dat jouw naam prominent in beeld komt, dan zul je de naam van je iPhone moeten aanpassen (via Instellingen > Algemeen > Info > Naam) want die naam komt ongewijzigd de huiskamers binnen. De redactie kan je naam niet tijdens de uitzending wijzigen.

Voorwaarden van NULive: jij blijft eigenaar, NU exploiteert

Gek genoeg krijg je bij het installeren van de app niet te zien welke voorwaarden er gelden. Die gebruikersvoorwaarden zijn er overigens wel en zijn hier te vinden. Het houdt kortweg in dat de gebruiker van de app eigenaar blijft van de content en daar ook voor verantwoordelijk is en uitgeverij Sanoma vrijwaart van elke vorm van aansprakelijkheid, schade en dergelijke. Wel geef je Sanoma en haar groepsmaatschappijen een wereldwijde, niet-exclusieve, overdraagbare licentie om de bijdrage te publiceren, te gebruiken en commerciëel te exploiteren, via elk denkbaar kanaal. Heb je echt unieke beelden, dan mag je die dus als steeds zelf proberen te gelde te maken, maar je kan daarbij wel Sanoma op je pad treffen, die jouw bijdrage via een sublicentie ook aan derde partijen aanbiedt.

Je kunt je afvragen of ze dit anders hadden kunnen regelen. Het achterhalen van alle rechthebbenden en het overleggen met de eigenaar als er grote nieuwskwesties aan de orde zijn, is veel te veel gedoe. Ze hebben daarbij te maken met een grote groep particulieren, die vaak niet eens de behoefte hebben om afspraken te maken over het gebruik. En bovendien: je bent er zelf bij, je stemt er zelf mee in. Wie meedoet aan zo’n app weet dat hij er niet voor betaald zal worden en dat de exploitatie van de beelden verder door Sanoma zal worden geregeld. Het gaat er meer om dat je kunt zeggen: “Kijk, ik stond op NU.nl!” Misschien zijn er zelfs amateurfilmers die hun werkzaamheden voor NULive op hun cv gaan zetten, in de hoop dat ze daarmee indruk kunnen maken op een toekomstige werkgever.

NULive beelden streamen voor iPhone

NULive-app: net iets te snel

De app zelf is verbluffend simpel: voor je het weet ben je live aan het streamen (“oeps, dat was nog niet de bedoeling”). De app bestaat in feite uit een hoofdscherm, met twee cruciale tips: film horizontaal en doe je oortjes in, zodat je makkelijk met de redactie kunt communiceren. Met een kleine aanpassing had NU.nl gebruikers bijna ongemerkt kunnen dwingen om altijd horizontaal te filmen: door de app altijd in landscape-weergave te tonen. Maar dat staat Apple misschien niet toe. In de voorwaarden staat trouwens ook dat er advertenties getoond kunnen worden en die inkomsten komen uiteraard niet bij de gebruiker terecht. Tijdens het gebruik van de app heb ik die reclamebanners niet gezien, maar het kan zijn dat Sanoma dit uit voorzorg in de voorwaarden van al hun apps zet.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

De redactie van NU.nl krijgt het ongetwijfeld druk om tussen alle onzinnige bijdragen de echte pareltjes te vinden en dan ook nog te achterhalen waarover het precies gaat. Je kunt niet vooraf invullen waar je bent en wat er op de beelden te zien is, maar stuurt de beelden meteen rechtstreeks naar de redactie. Als zij jouw filmpje opmerken en contact leggen komt er vanzelf ‘On Air’ te staan, om aan te geven dat je live bent. Er zitten dus mensen achter de knoppen, die bepalen of de beelden wel geschikt zijn voor het grote publiek. Al zal het best eens voorkomen dat er toch een potloodventer in beeld komt. In dat geval zal de redactie snel moeten ingrijpen om ook de kleine kijkers te beschermen tegen ongepaste beelden.

NU-redactie bepaalt wat er te zien is

NULive is anders dan Periscope en Meerkat, waarbij je zelf de uitzending regelt en zelf regelt wat er te zien is. Bij NULive bepaalt de redactie wat interessant en nieuwswaardig genoeg is. De redactie kan oproepen doen om livebeelden te sturen, bijvoorbeeld bij een calamiteit. Ook kan de redactie via de microfoon aanwijzingen geven (je moet daarom de app toegang geven tot je locatie en je microfoon). Het zou bijvoorbeeld niet gewenst zijn als de amateur-verslaggever enorm gaan inzoomen op gapende wonden, een slachtoffer herkenbaar in beeld brengt, of ambulancepersoneel in de weg loopt. Ik kan me daarom voorstellen dat NU.nl de beelden met enige vertraging uitzendt op de website, zodat ze kunnen ingrijpen voordat er ongepaste content te zien is.

Gewenst: testfunctie voor beginners

Het is jammer dat NUlive geen testfunctie biedt, zodat je het live streamen even kunt proberen. Nu ben je bij het opstarten van de app wel heel snel aan het livestreamen, wat ongetwijfeld veel vervuiling in de beelden gaat opleveren. De makers van de app verwachten echter het tegengestelde: “Naar verwachting gaat dit hele bijzondere beelden opleveren”, laten ze ons weten. “Op momenten van belangrijk nieuws, maar ook tijdens evenementen.” Er zijn 5 miljoen mensen met de NU.nl-app op hun telefoon en als al die mensen ook de NUlive-app installeren hebben ze 5 miljoen live-reporters rondlopen. Het gaat dus niet alleen om brandjes, maar ook om livebeelden van de Nijmeegse Vierdaagse en de Tour de France.

Informatie

Laatst bijgewerkt
24 februari 2016 om 8:18
Onderwerpen
,
Categorie
Apps

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.