4chan lek

Naaktfoto’s van bekende sterren wellicht gelekt via iCloud-hack

Een hacker beweert naaktfoto's van bekende sterren te hebben gepubliceerd, die afkomstig zouden zijn van gehackte iCloud-accounts.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

4chan lekEen lek in Apple’s iCloud zou ervoor gezorgd hebben dat tientallen naaktfoto’s van bekende sterren op internet circuleren. Het zou gaan om foto’s van actrices en zangeressen zoals Jennifer Lawrence, Kate Upton, Avril Livigne, Mary Elizabeth Winstead, Hillary Duff, Kaley Cuoco, Kim Kardashian, Mary Kate Olsen, Selena Gomez en anderen. Of het inderdaad om een iCloud-hack gaat is nog niet bewezen. Het nieuws over de gelekte foto’s verspreidde zich via 4chan en werd daarna opgepikt door diverse boulevardkranten en -sites. De hacker zou plannen hebben om de foto’s te verkopen aan roddelsite TMZ voor een bedrag van zes cijfers.

Sommige sterren hebben aangegeven dat de foto’s echt zijn, terwijl anderen beweren dat het gaat om foto’s die al “jaren geleden” waren gewist. De nog vrij onbekende actrice Victoria Justice ontkent dat de foto’s echt zijn, maar haar veel bekendere collega Jennifer Lawrence kwam wel meteen in het geweer: haar woordvoerder bevestigde dat de foto’s authentiek zijn en sprak over “een duidelijke schending van privacy” en kondigde juridische stappen aan.

Als de foto’s inderdaad via iCloud zijn gelekt, kun je je afvragen waarom bekende sterren zo gek zijn om hun naaktfoto’s in de cloud te bewaren. Eén theorie is dat er automatisch en ongemerkt een back-up is gemaakt via Fotostream. Maar die theorie stuit op bezwaren, omdat er ook video’s zouden zijn gelekt en die worden niet vanzelf via Fotostream naar de cloud gestuurd. De enige manier waarop dat wel kan, is dat de bekende sterren hun naaktfoto’s bewust via een gedeelde fotostream hebben opgeslagen – wat niet erg geloofwaardig lijkt.

iCloud website

Volgens Variety is het een van de grootste schandalen rondom bekende sterren van de afgelopen tijd. De hacker beweert dat hij toegang had tot de iCloud-accounts van de beroemdheden, maar zoals gezegd: dat is nog niet bevestigd en verklaart niet volledig de herkomst van de foto’s. Wellicht werden ze via meerdere bronnen en meerdere clouddiensten bij elkaar gesprokkeld en noemt de hacker alleen iCloud omdat die dienst het meest aanspreekt. De foto’s werden op 4chan gepost in een poging om bitcoins te verdienen. Apple heeft nog niet gereageerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 september 2014, 11:30
Categorie Geruchten
Onderwerpen fotostream, icloud

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.