Microsoft wil patent op iOS-functie: foto’s maken zonder te ontgrendelen

Microsoft heeft patent aangevraagd op het snel maken van een foto op smartphones, zonder deze te ontgrendelen. De functie zat al in Windows Phone, maar werd vooral bekend in iOS 5 van Apple.

ontgrendelschermMicrosoft heeft patent aangevraagd op een functie die we als iPhone-gebruikers maar al te goed kennen: het maken van een foto zonder de smartphone te ontgrendelen. De functie werd ingevoerd in iOS 5, maar eigenlijk was het idee al ouder. Microsoft bood de mogelijkheid al sinds 2010 in Windows Phone aan. Het handige van de functie is dat je in twee schermtaps een foto kunt maken. Normaal gesproken moet je eerst een slide-beweging maken, eventueel de pincode invoeren en daarna naar de camera-app gaan. Door het maken van foto’s als homeknop-actie in te stellen, krijg je ook snel toegang tot de camera-functie, maar het zijn nog steeds meer handelingen dan het maken van een foto zonder te ontgrendelen.

Microsoft’s patentaanvraag beschrijft een manier waarop je een foto kunt maken op een vergrendelde smartphone of tablet. De methode van Microsoft werkt echter met een speciale hardware-cameraknop, terwijl Apple een klein cameraknopje op het touchscreen toont. Na het maken van de foto is de smartphone weer vergrendeld. Dit heeft als voordeel dat anderen een foto van jou kunnen maken, zonder toegang te hebben tot de rest van het toestel. De snelle fotofunctie kwam kortgeleden nog in het nieuws, omdat het mogelijk bleek om eerder gemaakte foto’s in te zien door een datumbug.

Door de uitvinding vast te leggen in een patent kan Microsoft op termijn Apple dwingen om een licentie te nemen. Het patent moet dan wel eerst worden goedgekeurd. Eerder vandaag werd bekend dat Microsoft licentiegeld krijgt voor zo’n 70% van de verkochte Android-toestellen in de VS. Per toestel wordt minstens 5 dollar overgemaakt naar Redmond, maar de schattingen lopen op tot wel 15 dollar per toestel. Na Samsung, HTC en Acer betaalt ook LG licentiekosten aan Microsoft. Bovendien verdient Microsoft geld aan Chrome OS-producten. Voordat LG zich aansloot liepen er al 10 licentie-overeenkomsten met toestelfabrikanten, zo maakte Horacio Gutierrez, corporate vice president van de Intellectual Property Group bij Microsoft bekend. Microsoft verdiende afgelopen jaar daardoor vijfmaal zoveel aan Android-toestellen, dan dat er aan inkomsten voor Windows Phone binnenkomen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 januari 2012, 11:19
Categorie Apple
Onderwerpen apple, camera, licentie, microsoft, patenten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.