Microsoft en Adobe reageren op open brief Steve Jobs over Flash

Microsoft en Adobe reageren op de open brief van Steve Jobs, waarin de topman tekst en uitleg geeft over de motieven van Apple om Flash te weigeren.

No FlashGisteren publiceerde Apple een open brief van topman Steve Jobs waarin hij uitlegt waarom Apple Flash niet op de iPod, iPhone of iPad wil. Jobs krijgt nu bijval uit onverwachte hoek. Een medewerker van Microsofts Internet Explorer-team noemt niet Flash maar HTML5 de toekomst van het internet, al is hij van mening dat Flash nog niet helemaal afgeschreven kan worden. Daarnaast reageerde Adobe bij monde van topman Shantanu Narayen op de aantijgingen van Jobs.

Volgens Dean Hachamovitch, algemeen manager van Internet Explorer, vervult HTML5 een belangrijke rol bij geavanceerde rijke en interactieve webapplicaties en websites. Met HTML5 is het mogelijk om, zonder tussenkomst van eventuele plug-ins, video in een browser af te spelen. De specificatie vermeldt echter geen specifiek videoformaat. Hierover bakkeleien browsermakers als Mozilla, Apple en Google nog steeds. Mozilla heeft de voorkeur voor het open en gratis Theora (OGG), terwijl Apple en Google liever de H.264-codec gebruiken. Hachamovitch spreekt zijn voorkeur uit voor H.264 vanwege de gebruiksvriendelijkheid en omdat het een industriële standaard is, zo verklaart hij.

Volgens Hachamovitch wordt video op het internet nagenoeg gedomineerd door Flash, waardoor het voor normale gebruikers een uitdaging is om zonder Flash een video te bekijken. Evenals Jobs noemt hij echter ook de problemen van Flash: betrouwbaarheid, beveiliging en performance. Ondanks die problemen, zo stelt hij, is Flash wel een belangrijk onderdeel om op het hedendaagse internet een goede gebruikservaring voor consumenten te kunnen waarborgen.

Adobe
Naast Microsoft reageerde ook Adobe op de brief van Jobs. In een interview met de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal geeft Adobe-CEO Shantanu Narayen aan dat Adobe in ‘open content’ gelooft, waarmee hij verwijst naar het feit dat Adobes Creative Suite gemaakt is voor verschillende platformen en dat het bedrijf ook toegewijd zal blijven om dat in de toekomst te blijven waarborgen. Op Jobs’ opmerking dat Adobe nog altijd geen werkende Flash-versie voor smartphones heeft, reageert Narayen dat Flash in de aankomende versie van Googles Android-besturingssysteem ‘volledig ondersteund’ zal zijn.

De topman noemt de opmerkingen van Jobs dat Flash ongeschikt, onbetrouwbaar en onveilig zou zijn een ‘rookgordijn’ en verwijst naar meer dan 100 iPhone-applicaties die met Flash zijn ontwikkeld. Waar Jobs Adobe verwijt dat Flash debet is aan crashende Macs, verwijt Narayen op zijn beurt Apple dat diens besturingssystemen Flash laten crashen en noemt bovendien Jobs’ opmerkingen over de beperkte batterijduur bij gebruik van Flash ‘pertinent onwaar’. Volgens Narayen ligt de basis voor de problemen die Jobs noemt in de gesloten natuur van Apple, die Adobe weerhoudt om te innoveren zoals zij wil.

Narayen gelooft dat multi-platform oplossingen zoals die van Adobe de langste adem hebben en is van mening dat gebruikers het laatste woord hebben.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 april 2010, 18:27
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerpen adobe, apple, browser, flash, h.264, microsoft

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.