Aanwijzingen voor macOS gevonden, als opvolger van OS X

Apple zou mogelijk plannen hebben om OS X te wijzigen in macOS. Dat blijkt uit code die in OS X 10.11.4 is gevonden.

Er zijn aanwijzingen gevonden dat OS X in de toekomst macOS gaat heten. De naamsverandering zou geen verrassing zijn, omdat het past bij de naamgeving die Apple nu al hanteert met iOS, watchOS en tvOS. De aanwijzingen zijn gevonden in de code van OS X 10.11.4 en werden ontdekt door een Portugees Apple-blog. In een bestand dat diep in de systeemfolder van OS X is verstopt, wordt de indruk gewekt dat macOS de nieuwe naam wordt.


Als je het zelf wilt controleren moet je naar de map /System/Library/PrivateFrameworks/ gaan. Het Interface Builder document in het FlightUtilities.framework bevat verwijzingen naar macOS en heeft als bestandsnaam FUFlightViewController_macOS.nib.

Verwijzing macOS in code

De aanduiding macOS is vlak vóór de bestandsnaam te vinden. Volgens de man die het heeft ontdekt is het gewijzigd in OS X 10.11.4, de versie die nog maar een week beschikbaar is.

Definitieve bevestiging is het overigens nog niet. Ontwikkelaars gebruiken namelijk vaker de aanduiding ‘macOS’ in bestandsnamen en code, omdat het een makkelijke manier is om het besturingssysteem aan te duiden. Het is gemakkelijker om ‘tvOS’ en ‘macOS’ te schrijven, dan de naam ‘OS X’ met spatie. Ook wordt de term macOS alleen gebruikt in code en nog niet in marketingmateriaal.

Is macOS de nieuwe naam van OS X

Toch zou het logisch zijn als Apple de naam van OS X in lijn brengt met de andere besturingssystemen van Apple. OS X is de tiende versie van het Mac-besturingssysteem en het is maar de vraag of Apple bij de volgende grote update voor OS XI kiest. Vier jaar gelden heette het besturingssysteem overigens nog ‘Mac OS X’, maar Apple besloot daarna de aanduiding ‘Mac’ weg te laten. In ons artikel over 15 jaar Mac OS X lees je meer over de geschiedenis van het Mac-besturingssysteem.

Bekijk ook

Mac OS X is vandaag 15 jaar oud, beleef de onthulling opnieuw

OS X bestaat vandaag precies vijftien jaar. Op 24 maart 2001 verscheen OS X 10.0 met de codenaam Cheetah. Kijk hier de onthulling terug, en hoe Cheetah er uitzag.

Mogelijk horen we op de komende WWDC-ontwikkelaarsconferentie in juni 2016 meer over de plannen met OS X. Dit zou het ideale moment zijn om een naamswijziging door te voeren.

macOS

macOS is het besturingssysteem van de Mac. Voorheen werd dit ook wel Mac OS X of OS X genoemd. Kenmerkend zijn naast de versienummers ook de namen van de verschillende varianten, zoals macOS Ventura (macOS 13) en macOS Monterey (macOS 12). macOS regelt alle systeemfuncties van je Mac en stuurt alle apps aan. Voor macOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Dit kunnen zowel hele grote updates met nieuwe functies zijn als kleine updates met bugfixes en verbeterde beveiliging. macOS heeft de afgelopen jaren veel functies van iOS en iPadOS gekregen en de besturingssystemen werken ook nauw met elkaar samen.

macOS

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.