DJ-software en Catalina

Veel DJ-software nog niet aangepast voor Catalina

Met de komst van Catalina komt er een eind aan iTunes. Voor DJ's betekent dit dat ze niet langer gebruik kunnen maken van apps die afhankelijk zijn van iTunes. Als jouw DJ-app nog niet is aangepast, kun je beter even wachten met updaten.

DJ-apps nog niet klaar voor Catalina

Na bijna twintig jaar komt er een einde aan iTunes. Voor gebruikers van DJ-apps kan dat behoorlijke impact hebben, waardoor ze hun werk niet meer kunnen doen. Volgens Apple verlies je de ondersteuning voor XML-bestanden, nu het afspelen van muziek wordt overgeheveld naar de losse Muziek-app. Voor DJ’s is XML-ondersteuning een belangrijke manier om nummers in afspeellijsten te sorteren. Vanuit iTunes kun je dan data delen tussen verschillende apps.


Veel DJ-apps zoals Traktor en Rekordbox maken gebruik van een (ongedocumenteerde) methode om XML-bestanden van iTunes te lezen. Daar komt nog bij dat iTunes in de loop van de jaren is uitgegroeid tot dé plek waar DJ’s hun muziekcollecties beheren en snel kunnen terugzoeken tijdens een optreden. Installeer je Catalina, dan werkt dit niet meer bij veel populaire DJ-software en loop je het risico dat je werk kwijtraakt.

‘Nog even niet updaten’
Apple raadt daarom af om de updaten naar Catalina, als jouw DJ-software nog niet is bijgewerkt. Gebruik je iTunes voor Windows, dan is er niets aan de hand want die app blijft voorlopig gewoon bestaan. Voor de Mac-gebruikers zit er niets anders op dan op Mojave te blijven zitten totdat de software-ontwikkelaar een update heeft uitgebracht.

Apple waarschuwde ontwikkelaars al bij iTunes 11
Apple heeft ontwikkelaars al tijden geleden gewaarschuwd dat ze moesten overstappen van XML naar de officiële SDK (software development kit) voor toegang tot de iTunes-bibliotheek. Dat gebeurde bij iTunes 11. Volgens Apple was de SDK bedoeld om iTunes XML-bestanden te vervangen. Algoriddim heeft meteen de overstap gemaakt naar de SDK, maar andere ontwikkelaars niet. De nieuwe Muziek-app maakt ook gebruik van dezelfde SDK en de overstap zou dan ook naadloos moeten verlopen. Maar nu blijkt dat niet alle ontwikkelaars zich hadden voorbereid.

Dit is wat ontwikkelaars van DJ-software zeggen:

  • Traktor (NI): “We werken aan een oplossing.”
  • djay Pro (Algoriddim): “Gebruikers van djay Pro kunnen hun iTunes-muziekbibliotheek blijven gebruiken in de Muziek-app. We zijn van plan om Catalina in djay Pro te ondersteunen op de dag van de launch.”
  • Virtual DJ (Atomix): “VirtualDJ gaat met de Apple Muziek-app werken. We zijn nu bezig met een stress-test en de publieke versie zal spoedig uitkomen.”
  • Serato DJ (Serato): “We hebben potentiële problemen bij Serato DJ Lite en Pro. Het zal een naadloze overgang zijn voor DJ’s. Alles werkt en er zijn geen extra stappen nodig.”

Rekordbox (Pioneer DJ) gaf geen reactie.

Het is helaas niet mogelijk om vanuit de Muziek-app handmatig XML-bestanden te exporteren, zoals eerder werd gesuggereerd. Dit leek een workaround te zijn, maar volgens Apple klopt het niet en moeten ontwikkelaars gewoon overstappen naar de SDK.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iTunes

Lees alles over iTunes, de voormalige software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en de huidige software voor Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Sinds 2019 is Apple gestopt met iTunes op de Mac, maar op Windows is het programma nog altijd beschikbaar. Ook bestaat de iTunes Store nog voor het kopen van muzieknummers en albums en het aanschaffen en huren van films.

iTunes
6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.