MacBook Pro met meerdere schermen

Deze schermen kun je aansluiten op je MacBook Pro

Als je externe schermen op de MacBook Pro 2016 wilt aansluiten heb je meerdere opties. Een HDMI-scherm, Thunderbolt Display of de nieuwste 4K- of 5K-schermen?

Goed nieuws voor mensen die graag meerdere schermen aansluiten op hun MacBook. Je kunt bij de nieuwe MacBook Pro-modellen maar liefst vier 4K-schermen aansluiten of twee 5K-schermen. Ook is het mogelijk om Thunderbolt Displays aan te sluiten. In dit artikel lopen we de opties langs.

MacBook Pro met meerdere schermen

Thunderbolt-schermen en de MacBook Pro

Zeker als je een creatief beroep hebt, kan het handig zijn om meerdere schermen op je MacBook aan te sluiten, zodat je lekker veel werkruimte hebt. Heb je nog een Thunderbolt Display staan (zie foto), dan kun je die gewoon blijven gebruiken. Bij de 12-inch MacBooks bleek het niet mogelijk om Thunderbolt Displays aan te sluiten vanwege grafische beperkingen, maar daar hebben de nieuwe 13-inch MacBooks gelukkig geen last van.

Thunderbolt Display - MacBook Air

Een nieuwe Thunderbolt Display is niet zomaar meer te koop. Apple stopte afgelopen juni met de verkoop en heeft zelf geen nieuw model ontwikkeld. Wel hebben ze in samenwerking met LG een scherm laten maken (daarover later meer), dat qua stijl echter niet zo goed aansluit op de Mac-producten.

Om een bestaand Thunderbolt Display aan te sluiten heb je de nieuwe Thunderbolt 3 naar Thunderbolt 2 USB-adapter nodig die voor €59 in de winkel ligt. Je kunt hiermee je Thunderbolt Display aansluiten op elke gewenste Thunderbolt 3-poort van de laptop.

Het werkt ook de andere kant op. Heb je macOS Sierra, dan kun je met deze adapter ook nieuwere Thunderbolt 3-schermen aansluiten op een Mac die alleen beschikt over een Thunderbolt- of Thunderbolt 2-poort.

Thunderbolt 1, 2 en 3

Hoe zit het nu eigenlijk met de Thunderbolt 3-aansluiting en waarom ziet ‘ie eruit als een USB-C-aansluiting? Wikipedia biedt uitkomst: Thunderbolt is een hardware-interface om randapparatuur aan te sluiten op een computer, ontwikkeld door Intel. Thunderbolt 1 en 2 gebruiken dezelfde connector als de Mini DisplayPort (links op de foto), terwijl Thunderbolt 3 gebruik maakt van de USB-C-aansluiting (rechts op de foto).

Thunderbolt met Mini DisplayPort en USB-C

HDMI-schermen aansluiten

Uiteraard kun je ook allerlei HDMI-schermen aansluiten op je nieuwe MacBook Pro. Je hebt hiervoor wel een adapter nodig en dat wordt al snel prijzig: de benodigde HDMI-adapter kost €79 in de Apple Store.

HDMI-adapter

4K- en 5K-schermen aansluiten

De 15-inch MacBook Pro is geschikt om maar liefst vier 4K-schermen of twee 5K-schermen tegelijk aan te sluiten. Dit wordt mogelijk dankzij de hogere brandbreedte van de Thunderbolt 3-poorten, die ondersteuning bieden voor DisplayPort. Alle externe schermen met 4K- en 5K-resolutie werken soepel op een frequentie van 60Hz. Je hoeft dus niet bang te zijn voor vertraging of schokkerige beelden, zoals bij de 12-inch MacBook nog wel voorkomt. Wil je meerdere schermen aansluiten, dan ben je sowieso beter af met de nieuwe 13-inch MacBooks dan met de 12-inch MacBook, die grafisch wat zwakker is uitgerust.

Dell UltraHD 4K-scherm

De 13-inch en 15-inch MacBook Pro beschikken allebei over vier USB-C-poorten met Thunderbolt 3. Toch is er verschil. Op de 15-inch MacBook Pro kun je vier 4K-schermen of twee 5K-schermen aansluiten. Bij de 13-inch MacBook Pro zijn er wat beperkingen: hierop kun je maar twee 4K-schermen aansluiten of één 5K-scherm. Dit heeft te maken met de geïntegreerde Intel Iris GPU, terwijl het grotere model is voorzien van een discrete AMD Radeon GPU.

Geïntegreerd versus discreet

Bij grafische processoren heb je twee keuzes: geïntegreerd of discreet. Bij een discrete GPU (zoals in de 15-inch MacBook Pro) is er een aparte processor aanwezig voor alle grafische taken, terwijl een geïntegreerde GPU (zoals in de 13-inch MacBook Pro) alle beschikbare resources moet delen met de CPU. Een discrete GPU biedt meer grafische kracht, maar is uiteraard ook duurder. Dankzij de discrete Radeon GPU van AMD kun je met een 15-inch MacBook Pro bijna 43 miljoen pixels aansturen, zonder vertraging! Leuk om te weten is dat je niet alleen de externe schermen aanstuurt, maar tegelijk ook de volledige resolutie van het ingebouwde laptopscherm.

LG UltraFine-display.

LG’s nieuwe schermen

Ben je in de markt voor een nieuw 4K- of 5K-scherm, dan zou je ook een kijkje kunnen nemen bij de LG-schermen die ze in samenwerking met Apple hebben ontwikkeld. Helaas gaat Apple zelf geen 5K-scherm uitbrengen, waardoor het qua stijl niet helemaal aansluit op de andere Apple-producten.

LG-scherm achterkant

LG’s 27-inch UltraFine 5K-scherm en 21,5-inch UltraFine 4K-scherm moeten de plek innemen van Apple’s eigen Thunderbolt Display, die deze zomer uit de schappen werd gehaald. Dit zijn de twee modellen die Apple zelf aanbeveelt, al kun je natuurlijk elk 4K- of 5K-scherm aansluiten. Dell heeft goedkope modellen van 24-inch en ook bij Samsung en ASUS vind je goede kanshebbers. Daarnaast had LG al een reeks 4K- en 5K-schermen.

De belangrijkste reden om voor de nieuwe LG UltraFine-modellen te kiezen is dat je je MacBook via dezelfde Thunderbolt 3-aansluiting kunt opladen waarmee je ook data, audio en video uitwisselt.

LG-schermen

Aan de achterkant van de LG-schermen vind je drie USB-C-poorten. Phil Schiller noemde dit het ‘ultieme docking station’, maar dan zul je wel een reeks adapters moeten kopen die we in ons eerdere artikel hebben genoemd. Anders kun je namelijk geen iPhones, USB-sticks, SD-kaartlezers en andere apparaten aansluiten.

Dit zijn de specs van de LG UltraFine 4K- en 5K-schermen, zoals we ook hebben genoemd in onze MacBook line-up voor najaar 2016:

  • LG ULtraFine 5K- en 4K-scherm
    • 4K-resolutie (4096 x 2304 pixels), 21,5-inch, één USB-C (input), drie USB-C (USB 2 met 480Mbps).
    • 5K-resolutie (5120 x 2880 pixels), 27-inch, één Thunderbolt 3 (input), drie USB-C (1e generatie USB 3.1, 5Gbps).
    • Beschikbaar vanaf december 2016.
    • Verkrijgbaar vanaf €749.

Bij de LG-schermen krijg je een USB-C-kabel met een vermogen van 60 Watt, zodat je er geschikte MacBooks mee kunt opladen. Stereospeakers zitten al standaard in de monitor, net als een webcam voor FaceTime-gesprekken en een microfoon. Het 27-inch model heeft een resolutie van 5120 x 2880 pixels en een dichtheid van 218 ppi, terwijl het 21,5-inch model een resolutie van 4096 x 2304 en een pixeldichtheid van 219 ppi. Een voordeel van Thunderbolt 3 is dat je instellingen zoals helderheid en speakervolume via de MacBook kunt aanpassen, zonder dat je de onhandige knoppen op de monitor hoeft te gebruiken.

LG of toch een ander merk?

Veel andere 4K-schermen zijn niet voorzien van USB-C, maar je kunt wel een adapter of een dock gebruiken om een verbinding van USB-C naar HDMI te maken. Bijkomend voordeel is dat die schermen van andere merken vaak voorzien zijn van normale USB-aansluitingen, zodat je niet voor elk randapparaat weer een aparte adapter nodig hebt. Want ook al denkt Apple dat we tegenwoordig alles via USB-C aansluiten, veel randapparatuur werkt nog gewoon met de normale USB-aansluiting.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 oktober 2016, 13:55
Categorieën Accessoires, Mac & macOS
Onderwerpen 4k, 5k, macbook pro, scherm

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.