Flexgate: Apple neemt stilletjes maatregelen tegen schermproblemen MacBook Pro

Apple lijkt een aanpassing gedaan te hebben in het ontwerp van de MacBook Pro, waardoor de zogenaamde Flexgate opgelost is. Sommige MacBook Pro-modellen met Touch Bar hebben last van schermverlichting die niet goed functioneert.

Update 5 maart 2019: Apple lijkt het probleem met het scherm stilletjes te hebben opgelost. Apple heeft namelijk in het 2018-model van de MacBook Pro een langere flexkabel ingebouwd, waardoor deze beter bestand is tegen slijtage. De kabel is zo’n 2 millimeter langer, zo concludeert iFixit. Hiermee lost Apple dit probleem mogelijk op. Voor andere modellen waar nog de oorspronkelijke kabel in zit, heeft Apple (nog) geen regeling getroffen.

Flexgate nieuwe kabel in MacBook Pro.

Hieronder lees je ons oorspronkelijke artikel van 22 januari 2019.

Het vernieuwde MacBook Pro-model met Touch Bar vanaf 2016 is een stuk dunner en platter dan de vorige modellen. Apple kon dit verwezenlijken door een nieuw innerlijk design, maar ook door gebruik van andere materialen. Toch blijkt nu dat het nieuwe design bij sommige gebruikers voor problemen kan zorgen met de schermverlichting. Hierdoor ontstaat er onderaan bij de rand van het scherm een soort podiumlicht-effect. Het probleem staat inmiddels bekend als de flexgate en iFixit weet inmiddels wat er loos is.

MacBook Pro flexgate: problemen met schermverlichting

De boosdoener van het probleem lijken de nieuwe flexkabels te zijn. Ten opzichte van eerdere modellen gebruikt Apple veel dunnere kabels die rondom de display controller onder de Touch Bar zitten. Voorheen gebruikte Apple kabels die door de scharnieren liepen in plaats van er omheen. Dit heeft als gevolg dat de nieuwe dunnere kabels door het open en dicht doen van de laptop ‘vermoeid’ raken en daardoor zorgen voor een vreemd effect met de schermverlichting. Hierdoor zie je onderaan het scherm een soort lichtvlekken.

MacBook Pro kabels bij display.

Als je lang met deze lichtvlekken blijft rondlopen, kan de schermverlichting er uiteindelijk helemaal mee ophouden. Het probleem is echter dat het onderdeel niet vervangen kan worden. Hierdoor moet het complete scherm vervangen worden, wat veel kostbaarder is dan alleen het vervangen van een kabeltje. Volgens iFixit kost een reparatie daardoor niet een paar dollar, maar $600.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Het probleem speelt alleen bij de MacBook Pro met Touch Bar vanaf 2016. Apple heeft nog niet gereageerd op de meldingen. Er is inmiddels een petitie opgestart, waar ruim 2000 handtekening gezet zijn. Het probleem lijkt nog niet heel erg wijdverspreid te zijn, dus het speelt zeer waarschijnlijk niet bij iedereen. Het is niet ondenkbaar dat Apple op den duur een reparatieprogramma start voor dit probleem. Eerder startte Apple al een MacBook-keyboard reparatieprogramma, nadat veel gebruikers over het probleem klaagden.

Wij zijn daarom benieuwd of jij hier last van hebt of iemand kent met dit probleem. Je kunt je stem uitbrengen in onderstaande poll.

De poll behorende bij dit artikel is helaas niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.

Poll niet zichtbaar? Invullen kan ook hier!

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 05 maart: Artikel bijgewerkt met nieuwe informatie over de desbetreffende kabel.

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit eind 2023, voorzien van voorzien van de M3, M3 Pro-chip of de nog krachtiger M3 Max-chip. Nieuw is ook de spacezwarte kleur. In de modellen zit geen Touch Bar meer. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 14-inch MacBook Pro M3 heeft iets minder poorten, maar verder wel hetzelfde nieuwere design. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro

Reacties: 18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.