iPhone XR review: de koraalrode kleur moet je aanspreken

‘Nederland en België behoren tot duurste Europese landen voor mobiele data’

De prijs voor 1GB mobiele data is in Nederland relatief hoog in vergelijking met andere Europese landen. In slechts vijf Europese landen betaal je meer dan in Nederland, waaronder België.

Heb je het idee dat jouw iPhone sim-only abonnement eigenlijk veel te duur is? Ben je benieuwd of je in het buitenland minder betaalt? Onderzoeksbureau Cable heeft het uitgezocht. In het onderzoek zijn de prijzen voor mobiele data in 230 landen met elkaar vergeleken. Uit het onderzoek blijkt dat veel Europese landen rondom Nederland en België een stuk goedkoper zijn. Vooral in Oost-Europa betaal je een stuk minder voor mobiele data.

‘Nederland de duurste zes Europese landen voor mobiele data’

Om tot de resultaten te komen hebben de onderzoekers gekeken naar de prijzen van alle bundels bij alle providers in elk land. Er is alleen gekeken naar bundels voor consumenten, waardoor zakelijke pakketten uitgesloten waren. Om een duidelijker beeld te krijgen zijn ook de bundels met alleen data meegenomen, bijvoorbeeld voor tablets. Uiteindelijk betaal je volgens dit onderzoek in Nederland gemiddeld $7,99 per gigabyte, omgerekend zo’n €7. De duurste landen in Europa zijn Griekenland (€28,74), Zwitserland (€17,77), Portugal (€12,28), Noorwegen (€11,61) en België (€10,81).

De onderzoekers geven ook een reden waarom de data in deze landen hoog is. Dat heeft in veel gevallen (behalve uiteraard bij Griekenland) te maken met de goede economie. Omdat de infrastructuur goed is, moet deze ook goed onderhouden worden. Dat brengt meer kosten met zich mee. Bovendien kunnen inwoners in landen met een goede economie meer betalen, waardoor de prijs ook hoger ligt.

In Europa ben je het goedkoopst uit in de Oekraïne, want daar betaal je gemiddeld slechts €0,45 per gigabyte. Ook in Finland (€1) en Polen (€1,16) ben je weinig geld kwijt voor 1GB mobiele data. Uit het onderzoek blijkt niet bij welke provider je dan het voordeligst uit bent. Ze hebben bijvoorbeeld niet gekeken of providers met onbeperkt internet het goedkoopst zijn.

Zimbabwe het duurst, India het goedkoopst
Zimbabwe is verreweg het duurste land. Daar betaal je omgerekend zo’n €66 voor 1GB mobiele data. Dat heeft vooral te maken met de slechtere infrastructuur, waardoor mobiel internet minder gangbaar is en dus ook in kleinere hoeveelheden gebruikt wordt. Daartegenover staat dat India volgens dit onderzoek het goedkoopst is. Daar kost mobiele data gemiddeld €0,23 per gigabyte. Dat heeft vooral te maken met de sterke concurrentie en het grote verbruik, doordat er veel jongeren zijn die hier gebruik van maken.

Meer resultaten bekijk je op de interactieve kaart van het onderzoeksbureau. Je vindt daar ook een uitgebreid bestand met daarop alle landen gerangschikt van goedkoop naar duur.

Ben jij nog op zoek naar het goedkoopste iPhone-abonnement? In ons artikel helpen we je met kiezen.Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.