Huawei Mate X opvouwbaar

Corning maakt speciaal glas voor opvouwbare smartphones

Apple-toeleverancier Corning heeft glaspanelen gemaakt voor opvouwbare iPhones. Dit zou een betere oplossing zijn dan schermen van plastic polymeren, die na verloop van tijd scheurtjes en rimpels kunnen gaan vertonen.

Fabrikanten zoals Samsung en Huawei hebben al voorbeelden laten zien van opvouwbare smartphones en de verwachting is dat Apple op termijn ook zal volgen. Daarbij zal Apple waarschijnlijk wat rustiger aan doen, om te zorgen dat de oplossing nét iets beter is dan die van de concurrenten. Die eerste exemplaren hebben namelijk nogal wat nadelen, waaronder het risico van plastic schermen. Die zijn gevoelig voor krassen en kunnen er na verloop van tijd lelijk uit gaan zien. Glas is een betere oplossing en Corning is daarin gespecialiseerd als fabrikant van Gorilla Glass.


Corning blijkt actief bezig met het ontwikkelen van een nieuw type glas, dat geschikt is voor opvouwbare schermen. Dit materiaal zou geknipt zijn voor een toekomstige, opvouwbare iPhone. We weten al dat Corning al jarenlang toeleverancier van Apple is en dat Gorilla Glass gebruikt wordt in de meerdere generaties iPhones en iPads.

Corning buigbaar glas

Het buigzame glas dat Corning nu in ontwikkeling heeft zou 0,1 mm dun zijn en te buigen met een radius van 5 mm. Fabrikanten willen het liefst dat de radius zo klein mogelijk is, zodat je een scherpe vouw kunt maken. Maar daar komen wel weer nieuwe uitdagingen bij kijken. “Bij een oplossing van glas daag je de wetten van de natuurkunde uit. Je hebt een erg kleine buigradius, je wilt dunner en dunner, maar het moet ook een val overleven en schadebestendig zijn”, aldus algemeen manager John Bayne van Corning. “De technische uitdaging is, of je die krappe 3 tot 5 millimeter buigradius kunt halen en ook het glas beter bestendig kunt maken tegen schade. Dat is het traject waar we op zitten.”

Huawei Mate X opvouwbaar

Combinatie van Willow Glass en Gorilla Glass

Corning gebruikt voor de opvouwbare glaspanelen de kennis die ze met Willow Glass hebben opgedaan. Dit is glas dat je kunt oprollen als een vel papier. Daarnaast staat Corning vooral bekend om hun Gorilla Glass, dat met een speciale behandeling is versterkt. Beide materialen hebben nadelen, maar Corning probeert nu de beste eigenschappen van beide te combineren. De samples die Corning naar zakelijke klanten heeft gestuurd zijn nog niet helemaal optimaal. Ze willen dat het materiaal val- en krasbestendiger is en nog scherper valt te buigen.

Corning-manager Bayne denkt dat het opvouwbare glas in een paar jaar klaar is. Daarbij krijgt het bedrijf hulp van Apple, want dat heeft er $200 miljoen investeringsgeld in gestoken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.