MacBook Pro SSD

Eerste MacBook Pro 2016 benchmarks bewijzen: snelheid SSD is verdubbeld

SSD in de MacBook Pro van 2016 is sneller dan ooit. De eerste benchmarks bevestigen Apple's claim van een verdubbeling in snelheid.

De eerste benchmarks van de MacBook Pro zijn binnen en ze bevestigen Apple’s bewering dat er het snelste SSD ooit in een MacBook is gebruikt.

MacBook Pro 2016: de SSD zit verstopt achter een stuk beschermende tape
De SSD zit verstopt achter een stuk beschermende tape. Foto via iFixit.

SSD inderdaad tweemaal zo snel

Apple beweert dat de Solid State Drive (SSD) meer dan tweemaal zo snel is als de MacBook Pro van 2015. Uit de eerste benchmarks blijkt dat het inderdaad zo is. Tenminste in de 13-inch MacBook Pro met fysieke functietoetsen, want de modellen met Touch Bar zijn nog niet in handen van reviewers.

Volgens Apple hebben de schijven in de 13- en 15-inch MacBook Pro een sequentiële leessnelheid van 3,1 gigabyte per seconde. De schrijfsnelheid ligt verschillend per model: 2,2 GB/s voor het 15-inch model en 2,1 GB/s voor het 13-inch model. OCW, die eerder een teardown van de MacBook Pro met functietoetsen uitvoerde bevestigt nu aan de hand van benchmarks dat de SSD-module razendsnel is. Eerder ontdekten ze ook dat de SSD-module te vervangen is, al heb je er wel gespecialiseerde tools voor nodig.

De MacBook Pro van begin 2015 had een leessnelheid van 1,5 GB/s en een schrijfsnelheid van 1,3 GB/s. Er is dus bij het lezen inderdaad sprake van een verdubbeling van 1,5 GB/s naar 3,1 Gb/s.

Ook tijdens het gebruik merk je daar iets van. Het kopiëren van een aantal bestanden gaat merkbaar sneller. De snellere SSD is een opluchting voor mensen die bang zijn dat ze beperkt zijn door de hoeveelheid RAM die Apple heeft toegepast (tot 16GB). Dat zou volgens Phil Schiller te maken hebben met de batterijduur, maar later bleek dat er nog meer zaken meespelen, zoals beperkingen in de architectuur.

De MacBook Pro van 2016 is een flinke sprong vooruit ten opzichte van de vorige modellen en is verkrijgbaar in een formaat van 13-inch en 15-inch. De modellen met Touch Bar zijn verkrijgbaar vanaf €1999 en worden in de loop van november geleverd. Gisteren waarschuwden we dat het misschien beter is om op de modellen van 2017 te wachten, onder andere omdat daarin waarschijnlijk een snellere opslagtechniek van Intel zal worden toegepast. Maar met de nu vrijgegeven benchmarks is je SSD wellicht al snel genoeg.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 november 2016, 10:35
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen macbook pro, ssd

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (13- en 16-inch) en verschillende kleuren en specificaties. Er zijn momenteel drie lijnen: de 13-inch MacBook Pro met M1-chip (eind 2020), de high-end 13-inch MacBook Pro met Intel-chip (voorjaar 2020) en de 16-inch MacBook Pro met Intel-chip (eind 2019). De MacBook Pro is ook kenmerkend vanwege de Touch Bar. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.