Teardown SSD MacBook Pro 2016

Teardown bewijst: 13-inch MacBook Pro heeft verwisselbare SSD

De MacBook Pro 2016 heeft verwisselbare SSD, dat vrij gemakkelijk is te vervangen. Dat blijkt uit de eerste teardown van het model zonder Touch Bar.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De eerste teardown van de 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar laat zien dat het SSD-opslag vrij gemakkelijk vervangen kan worden. Dat werd ontdekt door het bedrijf OWC, dat Mac-opslagoplossingen verkoopt aan mensen die hun Mac achteraf nog willen aanpassen. Het instapmodel van de 13-inch MacBook Pro (je weet wel, die zonder Touch Bar) heeft SSD-modules die je kunt verwijderen en daarna vervangen.


Update 1 november: inmiddels heeft ook iFixit de traditionele teardown (met veel mooiere foto’s!) uitgevoerd.

Teardown SSD MacBook Pro 2016

SSD is verwisselbaar

Het opent de deuren voor goedkopere opslaguitbreidingen, want Apple’s eigen opties zijn meestal nogal prijzig. Overigens is het niet zo makkelijk als het verwisselen van een USB-stick, want je moet wel de juiste gereedschappen en kennis hebben om de nieuwe MacBook open te schroeven.

Teardown SSD MacBook Pro 2016

OWC merkt op dat het onderpaneel van de MacBook Pro lastiger te verwijderen was dan bij eerdere modellen. Apple lijkt zes niet-gangbare pentalobe-schroefjes (vijfkantig) te hebben gebruikt om het onderpaneel vast te maken aan de unibody behuizing. Daarnaast zijn er twee grendels, links en rechts van het paneel. Na het verwijderen van het onderpaneel moet je de linker speaker losmaken om toegang te krijgen tot de SSD. Over de interface-poort van de SSD is sterke tape aangebracht, mogelijk om te voorkomen dat het losraakt bij harde klappen of een val.

Teardown SSD MacBook Pro 2016

Interessant is dat bij de 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar is gekozen voor een andere oplossing dan bij de 12-inch MacBook, die al wat langer bestaat. Daar is het flashgeheugen namelijk vastgemaakt aan het moederbord. Het is nog onduidelijk of de modellen met Touch Bar ook zo’n intern design hebben. Deze modellen komen pas over twee tot drie weken op de markt en de levertijden in Nederland en België zijn inmiddels opgelopen naar vier tot vijf weken.

Teardown SSD MacBook Pro 2016

13-inch zonder Touch Bar niet altijd de beste optie
Loop je veel mis als je voor het instapmodel zonder Touch Bar kiest? Daarover hebben we een apart artikel geschreven:

In sommige gevallen is het namelijk slimmer om voor het model met Touch Bar te kiezen. Als je namelijk van plan was een iets snellere en duurdere versie van de 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar te nemen, dan kost dat €360 extra. Voor minder geld heb je een snellere uitvoering mét Touch Bar. Je leest het allemaal in ons artikel over de verschillen tussen de 13-inch modellen en in onze line-up van MacBooks voor het najaar van 2016.

De MacBook Pro zonder Touch Bar is per direct vanaf €1699 verkrijgbaar in de Apple Store en wordt al op 2 november geleverd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 november 2016, 9:43
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen macbook pro, teardown

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (13- en 16-inch) en verschillende kleuren en specificaties. Er zijn momenteel drie lijnen: de 13-inch MacBook Pro met M1-chip (eind 2020), de high-end 13-inch MacBook Pro met Intel-chip (voorjaar 2020) en de 16-inch MacBook Pro met Intel-chip (eind 2019). De MacBook Pro is ook kenmerkend vanwege de Touch Bar. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro
12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.