Uitgelicht
Apple's WWDC 2024 - de belangrijkste aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts

Teardown bewijst: 13-inch MacBook Pro heeft verwisselbare SSD

De MacBook Pro 2016 heeft verwisselbare SSD, dat vrij gemakkelijk is te vervangen. Dat blijkt uit de eerste teardown van het model zonder Touch Bar.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De eerste teardown van de 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar laat zien dat het SSD-opslag vrij gemakkelijk vervangen kan worden. Dat werd ontdekt door het bedrijf OWC, dat Mac-opslagoplossingen verkoopt aan mensen die hun Mac achteraf nog willen aanpassen. Het instapmodel van de 13-inch MacBook Pro (je weet wel, die zonder Touch Bar) heeft SSD-modules die je kunt verwijderen en daarna vervangen.


Update 1 november: inmiddels heeft ook iFixit de traditionele teardown (met veel mooiere foto’s!) uitgevoerd.

Teardown SSD MacBook Pro 2016

SSD is verwisselbaar

Het opent de deuren voor goedkopere opslaguitbreidingen, want Apple’s eigen opties zijn meestal nogal prijzig. Overigens is het niet zo makkelijk als het verwisselen van een USB-stick, want je moet wel de juiste gereedschappen en kennis hebben om de nieuwe MacBook open te schroeven.

Teardown SSD MacBook Pro 2016

OWC merkt op dat het onderpaneel van de MacBook Pro lastiger te verwijderen was dan bij eerdere modellen. Apple lijkt zes niet-gangbare pentalobe-schroefjes (vijfkantig) te hebben gebruikt om het onderpaneel vast te maken aan de unibody behuizing. Daarnaast zijn er twee grendels, links en rechts van het paneel. Na het verwijderen van het onderpaneel moet je de linker speaker losmaken om toegang te krijgen tot de SSD. Over de interface-poort van de SSD is sterke tape aangebracht, mogelijk om te voorkomen dat het losraakt bij harde klappen of een val.

Teardown SSD MacBook Pro 2016

Interessant is dat bij de 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar is gekozen voor een andere oplossing dan bij de 12-inch MacBook, die al wat langer bestaat. Daar is het flashgeheugen namelijk vastgemaakt aan het moederbord. Het is nog onduidelijk of de modellen met Touch Bar ook zo’n intern design hebben. Deze modellen komen pas over twee tot drie weken op de markt en de levertijden in Nederland en België zijn inmiddels opgelopen naar vier tot vijf weken.

Teardown SSD MacBook Pro 2016

13-inch zonder Touch Bar niet altijd de beste optie
Loop je veel mis als je voor het instapmodel zonder Touch Bar kiest? Daarover hebben we een apart artikel geschreven:

Bekijk ook

Dit mis je als je kiest voor de 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar

In welke opzichten verschilt de 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar ten opzichte van de duurdere Touch Bar-variant? Behalve deze aanraakgevoelige knoppenbalk, hebben beide modellen enkele verschillen maar ook veel overeenkomsten.

In sommige gevallen is het namelijk slimmer om voor het model met Touch Bar te kiezen. Als je namelijk van plan was een iets snellere en duurdere versie van de 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar te nemen, dan kost dat €360 extra. Voor minder geld heb je een snellere uitvoering mét Touch Bar. Je leest het allemaal in ons artikel over de verschillen tussen de 13-inch modellen en in onze line-up van MacBooks voor het najaar van 2016.

De MacBook Pro zonder Touch Bar is per direct vanaf €1699 verkrijgbaar in de Apple Store en wordt al op 2 november geleverd.

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit eind 2023, voorzien van voorzien van de M3, M3 Pro-chip of de nog krachtiger M3 Max-chip. Nieuw is ook de spacezwarte kleur. In de modellen zit geen Touch Bar meer. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 14-inch MacBook Pro M3 heeft iets minder poorten, maar verder wel hetzelfde nieuwere design en het miniLED-display. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.