Close-up van de Touch Bar op de MacBook Pro.

Drie redenen waarom je beter op de MacBooks van 2017 kunt wachten

De MacBook Pro van 2017 is op drie punten beter dan het huidige model. Daarom kun je beter wachten op nieuwe modellen met betere technologie en lagere prijzen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Het is verleidelijk om dit jaar de nieuwste MacBook te kopen, maar eigenlijk ben je beter af als je wacht tot volgend jaar. En wel om drie redenen.

Close-up van de Touch Bar op de MacBook Pro.

Vernieuwingen in 2017
Als je kiest voor de MacBook Pro van 2016, dan loop je eigenlijk twee belangrijke vernieuwingen van Intel mis. Allereerst de Kaby Lake-processoren waarvan de zwakkere varianten deze winter al op de markt komen. Pas in de loop van volgend jaar heeft Intel een variant die goed genoeg is voor de Mac.

Nieuwe opslagtechnologie
Ten tweede loop je ook de nieuwe Optane-opslagtechnologie mis, waardoor flashgeheugen veel sneller uitgelezen kan worden. Intel heeft een supersnelle opslagtechniek met de naam Optane ontwikkeld, die ze geschikt hebben gemaakt voor Apple’s MacBooks. Intel kondigde Optane vorig jaar aan op een conferentie en beloofde dat het eind 2016 in nieuwe producten zou zitten. Maar helaas is het niet meer gelukt om ze toe te passen in de nieuwe MacBook Pro-modellen van 2016. Intel CEO Brian Krzanich zat tijdens de aankondiging van de nieuwe MacBook enthousiast te klappen op de eerste rij, maar ondertussen wist hij ook dat er niet de nieuwst mogelijke technologie in zat.

Een derde reden om nog even tot volgend jaar te wachten, is omdat er lagere prijzen worden verwacht, zoals je eerder vandaag in een artikel op iCulture kon lezen.

Wat is Optane?

Over Kaby Lake hebben we eerder al uitgebreid geschreven. Daarom zin we vooral benieuwd wat Optane te bieden heeft. Optane gebruikt een driedimensionale structuur voor chips, waardoor snellere data-uitwisseling mogelijk is. Optane kan worden gebruikt voor de SSD’s in MacBooks en omdat Apple vaste klant is bij Intel, is te verwachten dat ze deze technologie ook gaan gebruiken. De verwachting was dat het al dit najaar zou gebeuren in de nieuwste MacBooks, maar dat lijkt niet het geval te zijn. Wel werd er in maart al gesproken over de compatibiliteit met MacBooks, dus het is logisch dat Apple bij het design al rekening heeft gehouden met Optane zodat het in toekomstige modellen kan worden toegevoegd, zonder dat een redesign nodig is.

Niets wijst erop dat de lees- en schrijfsnelheid dramatisch is verbeterd in de nieuwste MacBooks en de bedrijven zelf hebben er ook niets over gezegd. Zodra de eerste MacBook Pro-modellen met Touch Bar in handen zijn van de eerste reviewers en teardown-specialisten is er definitief bewijs, maar als Apple het had gebruikt hadden ze er tijdens de keynote wel over opgeschept.

Intel Optane opslagtechnologie

Intel heeft Optane in samenwerking met chipmaker Micron ontwikkeld. Bij deze techniek worden geheugencellen gegroepeerd in een 3D-netwerk, zoals op de afbeelding hierboven is te zien.

In deze Intel-video word je in 5 minuten bijgepraat over Optane, zodat je erover kunt meepraten bij de koffieautomaat:

Is de video niet zichtbaar in de app? Helaas is deze niet in universeel formaat beschikbaar, maar op YouTube vind je wel een paar alternatieve filmpjes, waaronder de aankondiging:


Via: Re/code

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 november 2016, 11:47
Categorieën Achtergrond, Mac & macOS
Onderwerpen chips, intel, macbook, processor

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.