16-inch MacBook Pro

Nieuwe MacBook Air of 12-inch MacBook? Dit zijn de verschillen

Dun vs. dunner

Twijfel je tussen de 12-inch MacBook of de nieuwe MacBook Air? Welke heeft de beste specificaties en hoe zit het met het scherm, opslag en andere opties? In dit artikel zetten we de verschillen tussen de MacBook Air 2018 en 12-inch MacBook op een rij en helpen we je met kiezen.

Prijs vanaf €1.349,-

De nieuwste MacBook Air 2018 en de 12-inch MacBook lijken in veel opzichten erg op elkaar. Beide modellen hebben een Retina-display en zijn qua gewicht de lichtste modellen die beschikbaar zijn. Ze verschillen echter wel qua prijs, maar waar zit dat verschil nou precies in? Welke van deze twee is voor jou de beste keuze? We zetten de verschillen tussen de MacBook Air 2018 en de 12-inch MacBook op een rijtje.

MacBook Air 2018 vs MacBook 12-inch verschillen

We vergelijken de volgende twee MacBook-modellen:

Dit zijn de belangrijkste verschillen:

 • De nieuwste MacBook Air is in de basis €150 goedkoper.
 • Het scherm van de nieuwe MacBook Air is een fractie groter (13,3-inch ten opzichte van 12-inch).
 • De MacBook Air 2018 is sneller dankzij de betere processor van het basismodel. De processor in de MacBook Air is van de achtste generatie. De 12-inch MacBook heeft nog een chip van de zevende generatie.
 • Je krijgt bij de 12-inch MacBook standaard 256GB opslag. Wil je dit bij de nieuwe MacBook Air ook, dan betaal je €250 extra. Je hebt daar wel de keuze tot maximaal 1,5TB.
 • De graphics van de nieuwe MacBook Air zijn iets beter en sneller.
 • De MacBook Air heeft meer en betere aansluitingen. Thunderbolt 3 is geavanceerder en heeft een hogere dataoverdracht. Je vindt er twee van de in de 2018 Air. De 12-inch MacBook heeft maar één USB-C aansluiting.
 • Met Touch ID kun je de MacBook Air 2018 ontgrendelen met je vinger. De T2-chip regelt alle beveiliging, bijvoorbeeld dat je niet afgeluisterd wordt. Dankzij deze chip is ook Hé Siri mogelijk. Zowel de Touch ID-sensor als de T2-chip ontbreken op de 12-inch MacBook.
 • Het toetsenbord van de Air 2018 is van de derde generatie en is vooral stiller.
 • De FaceTime-camera is van een hoge resolutie (720p). De 12-inch MacBook heeft een 480p-camera. Op de nieuwste Air heb je ook een extra microfoon voor beter geluid.
 • De batterij van de nieuwe Air gaat twee uur langer mee.
 • Qua formaat en gewicht is de 12-inch MacBook compacter. Hij is ongeveer 300 gram lichter en twee centimeter smaller en korter.

MacBook Air 2018 vs 12-inch MacBook scherm en prestaties

Wil je de meest compacte MacBook met het kleinste scherm, dan kom je automatisch uit bij de 12-inch MacBook. Je kan nog steeds prima internetten, mailen, tekstverwerken en filmpjes kijken op dit kleine scherm. Als je iets meer ruimte wil, dan is de 13,3-inch Air meer geschikt. Om het verschil te ervaren kun je het beste de laptops in de winkel bekijken, want dan merk je het verschil pas echt goed. Qua resolutie en gebruikte beeldtechniek maakt het weinig uit. Het gaat in beide gevallen om een Retina-scherm, zonder TrueTone of brede kleurweergave.

MacBook 12-inch kleuren

De MacBook met het kleinste scherm is automatisch ook het meest compact qua behuizing. Als je veel reist en de MacBook dagelijks met je mee moet nemen in bijvoorbeeld het openbaar vervoer, kan de 12-inch MacBook de betere keuze zijn. Hij is 300 gram lichter en kleiner in zowel breedte als lengte. Dat komt mede doordat er geen ventilator in zit. De 12-inch is dan ook stiller dan de Air, die bij zwaardere taken wel kan gaan blazen.

Welke je moet kiezen ligt ook aan het gebruik. Als je alleen wil mailen, webwinkelen en YouTube-filmpjes wil kijken, is de 12-inch MacBook voldoende. Dat er maar één USB-C-aansluiting op zit is dan geen probleem en ook van de mindere prestaties merk je niets. Als je er meer mee wil gaan doen, zoals wat lichte video- en fotobewerking of meerdere apps tegelijk wil gebruiken, dan is de Air 2018 meer geschikt. Je kan ook makkelijker meerdere accessoires tegelijk aansluiten dankzij de twee Thunderbolt 3-aansluitingen en het importeren van grotere bestanden gaat sneller dankzij de hogere dataoverdracht.

MacBook Air familie.

Hou er wel rekening mee dat de Air 2018 maar met 128GB opslag komt. Als je veel in de cloud werkt is dat geen probleem, maar als je offline films of grote programma’s op wil slaan, kan dat een probleem zijn. Upgraden naar 256GB of zelfs 1,5TB kan, maar komt wel tegen een prijs.

MacBook Air 2018 vs 12-inch MacBook specificaties

In deze overzichtelijke tabel zetten we de specificaties van de MacBook Air 2018 en de 12-inch MacBook tegenover elkaar. Zo zie je in één oogopslag de aspecten die voor jou het belangrijkst zijn.

Bekijk grafiek Verschillen MacBook Air (2018) vs 12-inch MacBook.

Conclusie MacBook Air 2018 en 12-inch MacBook verschillen

De conclusie is simpel: is gewicht en afmeting voor jou belangrijk en zoek je het kleinste van het kleinste? Dan kun je het beste de 12-inch MacBook kopen. Dit model is prima geschikt voor het lichte werk zoals tekstjes schrijven en je krijgt er ook meteen 256GB opslag bij. Ideaal dus als je veel onderweg bent en geen internetverbinding in de buurt hebt. Is dat voor jou geen probleem en gebruik je de MacBook vaker op dezelfde plek, dan is de nieuwste MacBook Air 2018 de betere keuze. Deze is goedkoper, heeft betere prestaties, is voorzien van Touch ID en heeft een langere batterijduur. Het verschil in prijs komt vooral door de extra opslag van de 12-inch MacBook. Wil je dat ook op de Air, dan moet je €250 bij de prijs op tellen. Je bent dan uiteindelijk wel iets duurder uit, maar je krijgt er op veel vlakken dan ook een betere Mac voor terug.

Ga de 12-inch MacBook kopen als…

 • …je vaak onderweg bent en zo min mogelijk gewicht mee wil nemen.
 • …je de MacBook gebruikt voor lichte taken zoals webwinkelen, filmpjes kijken en tekstverwerken.

Ga de nieuwe MacBook Air kopen als…

 • …je meer aansluitingen wil en (in de toekomst) zwaardere taken uit wil voeren.
 • …je je Mac eenvoudig wil ontgrendelen met Touch ID in plaats van een wachtwoord. Heb je een Apple Watch, dan vervalt dit voordeel dankzij de automatisch Apple Watch ontgrendeling.
 • …je een iets groter scherm wil.
 • …je niet te vaak wil opladen. De batterij gaat twee uur langer mee.

Lees ook waarom de MacBook Air het beste instapmodel is.

Twijfel je tussen de MacBook Air 2018 en de 13-inch MacBook Pro? In ons artikel met verschillen helpen we je kiezen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!