Mac mini gebruiker

Dit is wat we al weten over de nieuwe high-end Mac mini voor 2021

Er komt een nieuwe Mac mini 2021 aan, met betere specificaties dan het huidige model. Maar wat weten we al over deze nieuwe Mac mini?

Mac mini 2021 verwachtingen

De Mac mini is een bijzonder apparaat binnen de gehele Mac line-up. De Mac mini is het voordeligste model en is tegelijkertijd ook de kleinste Mac vanwege het ontbreken van een scherm. Het is daarmee een aantrekkelijke instapper voor bijvoorbeeld Windows-gebruikers die zich willen wagen aan een Mac, maar hij wordt ook veel als server en voor andere toepassingen gebruikt. De Mac mini is geliefd onder zijn publiek en volgens de laatste geruchten brengt Apple dit najaar een nieuw model uit. Het nieuwe model krijgt een krachtigere chip en mogelijk een nieuw design. Dit is wat we verwachten van de Mac mini 2021.

#1 Krachtigere M1X-chip

De nieuwe Mac mini wordt een krachtigere variant van de reeds bestaande Mac mini 2020 met M1-chip. Apple gaat volgens meerdere bronnen de M1X-chip gebruiken. Dit is dezelfde chip die verwacht wordt in de nieuwe MacBook Pro 2021-modellen. Deze levert nog snellere prestaties, waardoor de Mac mini meer geschikt is voor het zwaardere werk. Exacte benchmarks en andere specificaties zoals opslag en RAM zijn nog niet bekend, maar als de huidige Mac mini voor jou werk niet voldoet, lijkt de nieuwe Mac mini 2021 een goede optie.

Mac mini met M1 en XDR display

#2 Vernieuwd design

Apple zou deze Mac mini een nieuw design geven. Dat komt overeen met de plannen om de nieuwe MacBook Pro’s met M1X-chip ook een nieuw ontwerp te geven. Er zijn ook al renders verschenen waarin te zien is hoe dit design er dan uit zou zien. Volgens de bron bestaat de bovenkant uit een plexiglas-achtig materiaal. Het lijkt daarbij een beetje op de allereerste Mac mini. Het model zou ook platter worden met een vlakke voet. De behuizing zelf is wel van aluminium. In welke kleuren hij beschikbaar komt, is nog afwachten. Zilver en spacegrijs zijn nog altijd een optie, ook al gebruikt Apple nu voor de huidige M1-versie uitsluitend zilver (en is de oudere Intel-versie alleen in spacegrijs beschikbaar).

Mac mini M1X render en design.

#3 Meer poorten achterop

Een belangrijk onderdeel van de Mac mini zijn de poorten aan de achterkant. Je moet er immers nog je eigen beeldscherm en eventueel andere randapparatuur op aansluiten. Achterop zou in ieder geval een HDMI-poort, usb-c en usb-a zitten. Op het huidige model vind je twee keer usb-c (Thunderbolt/usb 4) en twee keer usb-a. Op het nieuwe 2021-model zouden hier nog twee usb-c poorten bij komen.

Mac mini M1X renders met poorten aan achterkant.

Daarnaast krijgt het model volgens bronnen een Gigabit Ethernet-poort en natuurlijk de ingang voor de stroomadapter. Apple zou daarvoor dezelfde aansluiting gebruiken als in de M1 iMac 2021: een ronde magnetische kabel die je gemakkelijk vastklikt. Het zou ons overigens ook niets verbazen als de Ethernet-poort ook in het stroomblok verwerkt zit, net als bij de iMac. De voeding komt dan dus mogelijk niet meer in de Mac mini zelf, maar los halverwege de kabel. Deze rust dan dus op de grond, zodat je daar ook de Ethernet-kabel in kan pluggen. Je hebt dan een kabel minder op je bureau.

iMac 2021 lichtnetadapter

#4 Einde van de Intel Mac mini?

De nieuwe Mac mini 2021 vervangt vermoedelijk de Intel-variant die Apple nu nog verkoopt. Van sommige Macs heeft Apple nog Intel-varianten beschikbaar. Dit zijn de duurdere en high-end modellen, die dus dit najaar vervangen worden door M1X-modellen. Vorig jaar vervingen de M1-versies uitsluitend de instapmodellen van Intel, maar dit najaar is het dus de beurt aan de high-end Intels om ruimte te maken voor Apple Silicon.

#5 Verwachte prijs en release nieuwe Mac mini 2021

We denken dat Apple de nieuwe Mac mini voor 2021 in oktober of november gaat aankondigen, tegelijkertijd met de aankomende nieuwe MacBook Pro’s 2021. Kort na de aankondiging zal het nieuwe model beschikbaar komen.

Qua prijs denken we dat de nieuwe M1X Mac mini ongeveer op hetzelfde niveau ligt als de huidige Intel Mac mini, misschien wel een paar tientjes goedkoper. Dit model wordt nu bij Apple verkocht voor €1.259,-, dus verwacht een prijs die ongeveer op dat niveau ligt.

Benieuwd naar welke nieuwe Macs er dit najaar nog meer komen? Lees dan onze verwachtingen van de MacBook Pro 2021.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Silicon

Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac. De M1-chip is de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon kennen een aantal voordelen, maar er zijn ook nadelen.

Apple Silicon
2 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.