Apple AirPods launch

Zeven belangrijke punten uit de kwartaalcijfers FQ4 2019

AirPods zijn leuk voor erbij en wearables groeien

Apple bracht woensdagavond de FQ4 2019 kwartaalcijfers naar buiten. Na afloop werden er weer veel interessante dingen besproken. Dit is zijn de belangrijkste punten die we tijdens het conferentiegesprek met financieel analisten hebben genoteerd.

Tim Cook en Apple’s CFO Luca Maestri voerden om 22:00 uur woensdagavond een conferentiegesprek met analisten en kregen een gevarieerde mix aan vragen op zich afgevuurd. Apple verraste beleggers met betere cijfers dan verwacht, ook al neemt de verkoop van iPhones af. En terwijl iedereen benieuwd was naar de groei van diensen, bleek een andere productcategorie het nóg beter te doen. Deze belangrijke punten sprongen er wat ons betreft uit!


#1 AirPods Pro zijn “leuk voor erbij”
CEO Tim Cook sprak over de recente lancering van de AirPods Pro en hoe deze past in de totale line-up van producten. Hij benadrukte dat het geen must-have upgrade is. Cook kreeg de vraag hoe het zit met de upgrade-cyclus van wearables zoals de AirPods. Met andere woorden: hoeveel huidige AirPods-bezitters rennen nu naar de winkel om het nieuwste model te kopen? Cook gaf (uiteraard) geen cijfers, maar denkt dat aanvankelijk vooral de huidige bezitters van de AirPods ze gaan kopen, als extraatje erbij. “Ze willen ook een setje voor momenten dat ze ruisonderdrukking nodig hebben”, meende Cook.

Het zijn volgens Cook dan ook vooral de fanatieke AirPods-fans, die nu het Pro-model kopen en niet zozeer nieuwkomers die hebben zitten te wachten tot Apple eindelijk iets met ruisonderdrukking uitbracht.

AirPods Pro in Apple Store

#2 Wearables zijn de groeimotor
Het gaat goed met de wearables bij Apple. De divisie groeide met 54% ten opzichte van vorig jaar en haalde $6.52 miljard omzet binnen. Het gaat daarbij niet alleen om AirPods, maar ook om de Apple Watch en de Beats-producten. Apple’s wearables-categories groeide sneller dan diensten.

En er is nog genoeg groeipotentie. Vorig kwartaal hadden 3 van de 4 Apple Watch-kopers nog niet eerder Apple’s smartwatch gedragen. In aanloop naar de kerstdagen heeft Apple ook hoge verwachtingen. Met de Apple Watch Series 5 in de winkel en de goedkopere Series 3 voor mensen die op de portemonnee moeten letten, is er genoeg keuze. En bij de AirPods heb je nu zelfs keuze uit drie prijsniveaus. Het zullen populaire cadeautjes onder de kerstboom zijn.

Volgens Cook zal Apple in de verre toekomst vooral herinnerd worden als een bedrijf dat grote sprongen op het gebied van gezondheid heeft gemaakt.

#3 Het gaat lekker met diensten
Tim Cook had zich tot doel gesteld om de omzet uit diensten voor het einde van 2020 te verdubbelen en dat lijkt te gaan lukken. Diensten brachten $12,5 miljard op, meer dan de iPad en Mac. Met Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade, Apple News+ er is genoeg waar je je geld aan kwijt kunt bij Apple.

Apple TV gaat morgen van start en bij Apple Arcade is voor veel mensen de testperiode afgelopen, wat betekent dat ze er vanaf nu voor moeten betalen. Er zijn nu 450 miljoen actieve abonnees op alle platformen en de mijlpaal van 500 miljoen komt in zicht.

#4 Meer bundels?
Woensdag werd bekend dat studenten die abonnee zijn van Apple Music ook gratis naar Apple TV+ kunnen kijken. Of dit ook in Europa gaat gelden is nog niet bekendgemaakt, maar de Amerikanen kunnen er in ieder geval van profiteren. Dat smaakt naar meer en Tim Cook kreeg dan ook de vraag of we nog meer bundels kunnen verwachten.

In eerste instantie zal Apple TV+ gratis zijn voor de meeste mensen die onlangs nog een Apple-product hebben gekocht. Cook noemde het een “cadeautje aan onze gebruikers”, hoewel wij vooral vermoeden dat het gedaan is omdat de streaming tv-dienst aanvankelijk nog niet zoveel content bevat.

Apple TV-app op de Mac

Maar Cook heeft ook te maken met investeerders, die liever hebben dat Apple overal zoveel mogelijk geld voor vraagt. Cook waarschuwde dan ook dat het geen vaste gewoonte wordt om diensten gratis weg te geven. Per situatie zal Apple bepalen of er iets te bundelen valt. Volgens Cook zien veel gebruikers het iPhone Upgrade Plan als een soort abonneevorm om een jaar lang gebruik te mogen maken van een iPhone en bijbehorende diensten.

#5 Financier je nieuwe iPhone met Apple Card
Apple Card-bezitters kunnen vanaf nu ‘op de pof’ een nieuwe iPhone kopen en de kosten daarvan over 24 maanden uitsmeren. Ze betalen daarover geen rente. De aankondiging werd gedaan tijdens de nabespreking. Je krijgt bovendien 3% cashback. Het komt later dit jaar beschikbaar, maar alleen in landen waar de Apple Card al is uitgerold. Er is nog geen informatie wanneer de verdere uitrol plaatsvindt.

Apple Pay meldingen op iPhone.

#6 Apple Pay is groter dan PayPal
Apple Pay bestaat nu zo’n vijf jaar en wordt inmiddels meer gebruikt dan PayPal. Apple verklapte dat er het vorige kwartaal 3 miljard transacties zijn geregistreerd. Dat is meer dan PayPal en het groeit ook vier keer sneller. Een van de redenen dat het populair is, is dat je het zowel online als offline kunt gebruiken.

#7 Omzet van $64 miljard is een record
Ook deze keer heeft Apple weer een record gezet. Er werd in het vierde kwartaal nooit eerder een omzet van $64 miljard geboekt. Dat komt neer op $3,03 per aandeel. Apple’s beurskoers schoot dan ook omhoog na de aankondigingen. De iPhone 11 telde in het kwartaal maar kort mee: slechts 10 verkoopdagen. Cook noemde vooral Apple’s groeiende diensten- en wearables-divisies als gangmakers. Uiteraard was er weer sprake van “our best lineup of products and services ever”. Cook is dan ook optimistisch over het feestdagenkwartaal.

De omzet uit iPhones neemt wel af, maar met $33,4 miljard was het meer dan de analisten hadden verwacht. Voor de feestdagen verwacht Apple tussen de $85,5 miljard en $89,5 miljard. Dat is in lijn met vorig jaar, want toen werd tijdens de feestdagen $88,3 miljard omzet geboekt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.