Steve Jobs school

Kinderen hebben vaker bril nodig door tabletgebruik

Kinderen die lange tijd op tablets spelen en op computerschermen kijken, zijn vaker bijziend en hebben sneller een bril nodig.

Steve Jobs schoolKinderen die de hele dag op een tablet zitten te spelen, merken de gevolgen aan hun ogen. Ze hebben steeds vaker een bril nodig hebben om goed veraf te kunnen zien. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van het Erasmus MC. De onderzoekers volgden 5.000 Rotterdamse kinderen vanaf de zwangerschap. Nu de kinderen 6 jaar zijn, blijkt dat deze generatie opvallend vaak bijziend is.

De boosdoener is het veelvuldig kijken op schermen. Volgens de onderzoekers besteden de kinderen meer dan 2 uur aan lezen en computerspelletjes. Ook blijken de bijziende kinderen zich anders te gedragen ten opzichte van kinderen die geen bril nodig hebben. Ze spelen slechts 1:18 uur per dag buiten, terwijl andere kinderen bijna 2 uur buitenspelen. Bijziende kinderen zaten gemiddeld 45 minuten per dag voor een computer, andere kinderen 33 minuten.

Blijvende schade

Momenteel lijkt het probleem nog niet zo groot: 2,5% van de zesjarigen in Rotterdam is op dit moment bijziend en heeft een bril nodig. Maar de onderzoeken verwachten dat de helft van hen vroegtijdig een bril nodig heeft, als ze in de twintig zijn. Dat komt volgens onderzoeker Roelof Polling dat de ogen van kinderen blijven doorgroeien. Als een kind eenmaal bijziend is, blijven de ogen doorgroeien in de verkeerde vorm.

De levensstijl van de kinderen is verdubbeld. Onderzoeker Polling: “Kinderen zitten de hele dag boven die schermpjes en doen spelletjes waarbij ze dichtbij moeten kijken. Het advies is om kinderen niet langer dan een halfuur achter elkaar op een tablet te laten spelen. Daarbij zouden ze ook een afstand van minstens 30 centimeter van het apparaat moeten houden. Polling: “Als je ogen eenmaal slecht zijn, dan heb je op latere leeftijd grote kans om extreem slechtziend te worden.”

Nu we dit weten, zijn we bij iCulture benieuwd hoe het afloopt met de kinderen op de Steve Jobsscholen, die immers een groot deel van de dag op een tablet zitten te kijken. Bij deze scholen loopt in ieder geval al een onderzoek naar de effectiviteit van de lesmethodes. Een oogtest kan er ook nog wel bij.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 april 2015, 17:58
Categorie Achtergrond
Onderwerpen bril, kinderen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.