kind-met-ipad

Minstens 10 Nederlandse ‘Steve Jobsscholen’ in augustus van start

Na de zomervakantie gaan er minimaal 10 Nederlandse ‘Steve Jobsscholen’ van start. Dit zijn scholen waarbij alle leerlingen op een iPad werken en op een nieuwe manier les krijgen. Met tien basisscholen zijn al afspraken gemaakt om het nieuwe lesmodel (gedeeltelijk) in te voeren. De komende maanden kunnen nog meer scholen zich aansluiten. De scholen […]
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

kind-met-ipadNa de zomervakantie gaan er minimaal 10 Nederlandse ‘Steve Jobsscholen’ van start. Dit zijn scholen waarbij alle leerlingen op een iPad werken en op een nieuwe manier les krijgen. Met tien basisscholen zijn al afspraken gemaakt om het nieuwe lesmodel (gedeeltelijk) in te voeren. De komende maanden kunnen nog meer scholen zich aansluiten. De scholen stomen je niet klaar voor ondernemerschap à la Steve Jobs, maar zijn erop gericht om kinderen vaardigheden aan te leren die deze eeuw nodig zijn, zoals omgaan met technologie, maar ook innovatie, creativiteit, flexibiliteit en teamwerken.

Alle kinderen krijgen een eigen iPad en ouders worden veel sterker betrokken bij het reilen en zeilen van de school. De ‘Steve Jobsscholen’ bevinden zich onder andere in Almere, Amstelveen, Amsterdam, Bernisse, Breda, Emmen en Sneek. De scholen in Breda en Sneek gaan het lesprogramma volledig invoeren, de andere scholen gaan gefaseerd ermee aan de slag.

Het plan om ‘Steve Jobsscholen’ te openen is een initiatief van Onderwijs voor Nieuwe Tijd (O4NT) waar Maurice de Hond bij betrokken is. Geen wonder dat er daarom in de aankondiging ook meteen wat cijfers worden genoemd. Vier van de tien kinderen tussen 4 en 12 jaar werkt regelmatig met een smartphone of tablet. Ten opzichte van 2012 is een sterke stijging te zien. Binnen drie jaar gebruikt driekwart van de kinderen in deze leeftijdsgroep regelmatig een smartphone of tablet. Vandaar dat het onderwijs volgens O4NT niet kan achterblijven. Boeken en schriftjes gaan aan de kant en maken plaats voor iPads. Ouders zullen actief bij de community rondom de school worden betrokken. Aanwezigheid op school is niet meer de hele dag nodig: kinderen kunnen hun lessen op de iPad ook volgen als ze thuis ziek in bed liggen of wanneer ze met reislustige ouders op pad moeten. De kinderen hebben geen vast klaslokaal meer en ook geen vaste leerkrachten. Vaste schoolvakanties zijn niet meer aan de orde, zodat ouders niet meer in de dure periode op vakantie hoeven. En ouders hoeven zich minder druk te maken over kinderopvang, want de school is van 7:30 tot 18:30 uur open.

Meer dan 400 mensen hebben actief meegeholpen om het manifest van O4NT uit te werken, gesteund door bedrijven als Vodafone en Seats2Meet. De sponsors zorgen ervoor dat ook ouders met een klein budget in staat zijn om een iPad te kopen voor hun kinderen. O4NT verwacht dat er in de zomer van 2014 veel meer Steve Jobsscholen op fietsafstand te vinden zijn. Maurice de Hond legt het als volgt uit:

Ik heb het gevoel dat er een kantelpunt bereikt is. Het onderwijsveld begint nu ook te beseffen dat je niet nog tien jaar op de oude voet door kan gaan. Ken Robinson heeft het mooi verwoord: ‘School moet zichzelf niet langer beschouwen als een graansilo en het kind als een passerende vrachtauto die gevuld moet worden, maar het kind als een raket zien, zichzelf als lanceerinstallatie. De school helpt de ontsteking te vinden.’ Wij merken nu overal dat het onderwijsveld toe is aan die omslag in het denken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 april 2013, 16:52
Categorie Uncategorized

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.