iPhone-sensoren van de toekomst: hoogtemeters en hartslagmeters

Toekomstige iPhones bevatten mogelijk een hoogtemeter, hartslagmeter, meer microfoons en temperatuur- en vochtsensoren.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iPhone 3GS sensorsDe iPhone was de eerste smartphone waarbij grote nadruk werd gelegd op de gebruikte sensoren. Een nabijheidssensor zorgt er bijvoorbeeld voor dat het scherm wordt gedimd als je de telefoon vlakbij je oor houdt. Een bewegingssensor merkt wanneer je de iPhone kantelt, zodat je kunt ‘sturen’ bij een racespelletje. En een lichtsensor zorgt ervoor dat de schermverlichting automatisch wordt aangepast als het donker wordt. De meest recente toevoeging was een gyroscoop, waarmee nog betere bewegingsdetectie mogelijk is. Maar wat staat ons voor komende generaties iPhone te wachten? STMicroelectronics weet het.

The New York Times had een interview met Benedetto Vigna, algemeen manager van de afdeling MEMS bij het Zwitserse bedrijf. MEMS staat voor micro electro mechanical systems en de afdeling maakt sensoren en soortgelijke technologieën voor smartphones. Wat kunnen we verwachten? Vigna ziet een paar nieuwe sensortechnologieën opkomen die de fabrikanten in smartphones zullen verwerken:

  • Hoogtemeters
  • Hartslagmeters
  • Meer microfoons
  • Temperatuur- en vochtsensoren

Dat een hoogtemeter een welkome aanvulling zou zijn, weten mensen die wel eens sport- en locatiegebaseerde apps hebben gebruikt. Na een hardlooprondje met Runkeeper krijg je soms de indruk dat je een hoogteverschil van meer dan tien meter hebt overbrugd, terwijl je onderweg geen heuvel hebt gezien. Een hoogtemeter is beter in staat om het hoogteverschil te meten. Daarnaast zijn er nog sensoren die de beveiliging kunnen verbeteren. Zo is er een sensor die in de gaten kan houden hoe jij je smartphone gebruikt en dit gebruik analyseert. De smartphone kan bepaalde taken dan automatisch gaan uitvoeren, bijvoorbeeld het locken van je telefoon op bepaalde momenten. Nu zijn het nog smartphones, maar volgens Vigna kunnen we straks ook sensoren in onze sokken schoenen en zelfs in ons haar kunnen verwachten. Een beangstigend vooruitzicht?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 mei 2011, 20:37
Categorie iDevices
Onderwerpen gezondheid, microfoon, sensor

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.