iPhone 11 Pro inzoomen met nachtmodus.

Hoe Apple je fopt met de nachtmodus van de iPhone

‘Apple misleidt bij inzoomen’

De nachtmodus van de iPhone levert vaak prachtige plaatjes op, maar toch blijkt de functie niet helemaal eerlijk te werken bij het gebruik van de telelens. Tijdens het inzoomen wisselt de iPhone ongezien naar digitale zoom.

De nachtmodus van de iPhone-camera is één van de belangrijkste verbeteringen voor de camera van de nieuwste iPhones. De iPhone stond nooit bekend om mooie foto’s in het donker, maar de nachtmodus is een flinke stap in de goede richting. Deze stand werkt zowel met de standaard camera als bij ingezoomde foto’s, maar nu blijkt dat Apple bij het inzoomen een trucje gebruikt. Het grote nadeel is dat de foto’s er ingezoomd met de nachtmodus een stuk minder mooi uit zien.

Ingezoomde foto’s met nachtmodus gebruikt geen telelens

De iPhone 11 Pro heeft naast de standaard en ultragroothoeklens ook een telelens. Deze lens maakt optische zoom mogelijk. Optische zoom levert veel mooiere foto’s op dan plaatjes die digitaal ingezoomd zijn. Het lijkt erop dat je bij het inzoomen in een donkere omgeving ook gewoon de telelens met optische zoom gebruikt, maar Amos Chapple ontdekte dat dat niet het geval is.

Telelens nachtmodus iPhone camera.

Zonder dat Apple dit zichtbaar maakt, wisselt de iPhone naar de standaard digitale zoom bij weinig licht. Dit gebeurt alleen in combinatie met de nachtmodus, ondanks dat je op het 2x-knopje voor optische zoom drukt. Apple lijkt dus niet helemaal eerlijk te zijn bij welke lens er gebruikt wordt. In de interface is niet te zien dat er gebruikgemaakt wordt van digitale zoom. Alleen als je de metadata bekijkt, is te zien dat de standaardlens gebruikt wordt.

De kwaliteit van een foto kan daardoor onverwacht tegenvallen. Je denkt dus een mooie optisch ingezoomde foto met nachtmodus te maken, maar voordat je er erg in hebt zoomt de iPhone digitaal in, met als resultaat een meer korrelige foto. Heb je dus onlangs een ingezoomde foto gemaakt met de nachtmodus aan en viel het resultaat tegen, dan weet je nu waardoor dat komt. Bij het gebruik van de ultragroothoeklens wordt de nachtmodus uitgeschakeld.

De fotograaf ontdekte dit toen hij onlangs naar een noordelijk punt van Rusland afreisde, waar het 40 dagen lang donker is. De fotoserie levert prachtige plaatjes op, zowel met als zonder de nachtmodus.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 januari 2020, 14:15
Bron Bron PetaPixel
Categorie iDevices
Onderwerpen camera, nachtmodus

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.