v

Safari 13 biedt handige vernieuwingen, maar oude extensies werken niet meer

Dit is er nieuw
Apple heeft Safari 13 uitgebracht, met een verbeterde startpagina met favorieten en veel bezochte sites en de mogelijkheid om direct te springen naar een reeds geopend tabblad. Maar Safari 13 brengt ook een andere wijziging met zich mee: het is niet langer mogelijk om Safari Extensies te gebruiken.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Safari 13 is nu te downloaden

macOS 10.15 Catalina is nog niet officieel verschenen. Toch heeft Apple nu alvast Safari 13 uitgebracht voor z’n voorgangers, 10.14.6 Mojave en 10.13.6 High Sierra. Deze nieuwe versie waarschuwt je als je een zwak wachtwoord gebruikt bij het inloggen op een website. Je krijgt meteen hulp om over te stappen naar een sterker wachtwoord. Daarnaast is er nu ondersteuning voor USB-beveiligingssleutels op websites die dit ondersteunen. Safari 13 is alleen via een software-update te installeren en levert voor sommige mensen nog wel wat problemen op, dus je kan er beter voor kiezen om nog wat langer te wachten.


Safari 13 bevat verbeteringen op het gebied van beveiliging, privacy en compatibiliteit. Maar er zitten ook nieuwe functies in, die Safari 13 prettiger maken in gebruik. Zo kun je makkelijker zoeken in tabbladen en heb je sneller toegang tot Picture in Picture (Beeld in Beeld). Je vindt de update in de Systeemvoorkeuren als je Mojave draait. Zit je nog op High Sierra, dan moet je in de Mac App Store zijn.

Safari browser op MacBook

Oude Safari Extensies werken niet meer

De afgelopen anderhalf jaar heeft Apple de macht van adblockers beperkt. Google deed dat eerder ook al en kreeg daar kritiek op. Bij Apple klonk die kritiek minder luid, misschien omdat het bedrijf minder afhankelijk is van reclamebanners. Het gebeurde allemaal erg geleidelijk. Met de komst van Safari 13 is het helemaal niet meer mogelijk om Safari Extensies te gebruiken.

Apple kondigde een paar jaar geleden App Extensions aan, waarbij apps hun functionaliteit konden uitbreiden naar andere apps. App Extensions zouden samenwerken met Content Blocker, een nieuw mechanisme in iOS 9 waarmee apps aan Safari kunnen vertellen wat er geblokkeerd moet worden, op basis van een aantal regels.

Safari browser op devices

Medio 2018 kondigde Apple aan dat oudere Safari Extensies niet langer nodig waren, omdat ontwikkelaars gebruik konden maken van App Extensions. Vanaf dat moemnt was het ook niet meer mogelijk om oudere Safari Extensions van buiten de Safari Extensions Gallery te installeren. Ontwikkelaars konden geen nieuwe extensies meer aan de Gallery toevoegen en gebruikers kregen een melding “dat de extensies waren uitgeschakeld, omdat ze je webbrowser traag maken”.

Met de komst van iOS 13 is de voormalige Safari Extensions Gallery helemaal verdwenen. Je kunt als Safari-gebruiker helemaal geen oudere extensies meer downloaden, ook niet als ze in de Safari Extensions Gallery stonden. Het maakt daarbij niet uit of je op iOS of op macOS zit. Deze verandering treft dus ook Mac-gebruikers.

Vooral ontwikkelaars van VPN’s, adblockers en apps voor ouderlijk toezicht hebben er last van. AdGuard stopte vorig jaar al met de adblock-extensie, terwijl antivirusmaker Malwarebytes de VPN-extensie terugtrok. Ontwikkelaars raden ondertussen aan dat mensen die een adblocker willen gebruiken beter naar Firefox voor de Mac kunnen overschakelen of een oudere Safari-versie kunnen gebruiken. Dat laatste is natuurlijk geen optie voor de langere termijn. Wel zijn er ondertussen contentblockers die volgens het nieuwe extensie-systeem werken. Ontwikkelaars klagen echter dat ze extreem beperkt zijn en vooral veel nadelen hebben.

Voor gebruikers van 1Password is het belangrijk om te weten dat Safari 13 niet langer werkt met 1Password 6. De makers raden daarom aan om te updaten naar een nieuwere versie.

Safari browser op devices

Safari 13 for Mac: de nieuwe functies

Alleen maar kommer en kwel? Nou nee, want er zitten ook nieuwe functies in waar je echt iets aan hebt. Dit zijn de belangrijkste:

#1 Sneller naar een geopend tabblad
Wanneer je veel tabbladen open hebt staan, is het lastig te zien welk tabblad je moet hebben. De tekst is vaakniet volledig te zien. Safari 13 biedt je daarom de mogelijkheid om het zoekvak te gebruiken om snel naar een bepaald tabblad te gaan. Tik bijvoorbeeld in ‘iCulture’ en je gaat snel naar het geopende tabblad waarop je iCulture.nl zat te lezen. Met de pijltjestoetsen kun je naar het gewenste tabblad bladeren en vervolgens druk je op Enter om het tabblad te openen.

YubiKey YK5Ci iPhone Mac

#2 Inloggen met USB-sleutel
We schreven eerder al over de Yubikey USB-sleutel voor iOS. Maar er zijn meer fysieke USB-sleutels waarmee je, vooral in bedrijfsomgevingen, kunt inloggen op apps en webtoepassingen. Alleen als je over de fysieke sleutel beschikt krijg je toegang. In Safari 13 wordt de volledige CTAP2-standaard ondersteund, zodat je ook gebruik kunt maken van WebAuthn.

#3 Waarschuwing bij zwakke wachtwoorden
Safari gaat je in versie 13 waarschuwen als je een zwak wachtwoord op een site invult. Je krijgt dan de suggestie om een sterker wachtwoord in te stellen in de iCloud-sleutelhanger. Je krijgt ook een waarschuwing als je steeds hetzelfde wachtwoord hergebruikt.

#4 Nieuwe indeling van startscherm
Safari laat ook je favorieten en veelbezochte sites op het startscherm iets anders zien. De iconen zijn groter en dat geldt ook voor de teksten. Daardoor lijkt het meer op iOS.

Safari browser op devices

#5 Makkelijker picture-in-picture video’s bekijken
Wil je tijdens het kijken van een video even iets anders doen, dan gebruik je daarvoor picture-in-picture (voor YouTube, Vimeo en andere sites). Rechtsklik op het tabblad waarop je de video aan het kijken bent en kies voor picture-in-picture.

Bekijk ook

Picture in Picture (beeld in beeld) gebruiken op de Mac: YouTube, Amazon Prime en meer

Op de Mac is het mogelijk om video's te bekijken via de Picture in Picture-stand. Hiermee speel je een video af in de hoek van je scherm terwijl je ondertussen iets anders doet. Hoe gebruik je dit en met welke websites en apps werkt het? Je leest het hier!

Je kunt Safari 13 downloaden via  > Systeemvoorkeuren. Gebruik je High Sierra, dan moet je in de Mac App Store zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.