‘iPhone gaat beter samenwerken met Bing en andere Microsoft-webdiensten’

Er zijn nieuwe geruchten dat Apple de zoekmachine Bing van Microsoft gaat ondersteunen op de iPhone. Ook andere webdiensten van Microsoft komen daarin aan bod.

bing iphoneApple werkt samen met Microsoft om de zoekdienst Bing en andere Microsoft-webdiensten aan te bieden in het iPhone OS. Momenteel heb je bij het instellen van je zoekmachine op de iPhone keuze uit Google en Yahoo. Daar zou een derde optie Bing bij kunnen komen, zonder dat Bing daarmee ook meteen de standaard-zoekmachine op de iPhone wordt. TechCrunch wekte gisteravond wel die indruk, maar trok de beweringen later terug, omdat het volgens bronnen “toch iets gecompliceerder lag”. Apple zal volgens deze bronnen niet zomaar de Google-zoekmachine vervangen door Bing, we moeten eerder denken aan een extra zoekoptie en betere zichtbaarheid van de beschikbare zoekdiensten. Volgens de Wall Street Journal zou Microsoft al een tijdje bezig zijn om Apple ervan te overtuigen dat ze Bing als zoekmachine moeten toevoegen.

Je kunt nu alleen je zoekmachine wijzigen door naar Instellingen > Safari > Zoekmachine te gaan. Daar heb je de keuze uit Google en Yahoo. Bij extra webdiensten zou je kunnen denken aan Mail (niet alleen een optie voor Microsoft Exchange, maar ook Hotmail):

iphone microsoft

De applicatie Google Maps is een ander verhaal: Microsoft is hierover ook al in gesprek met Apple zijn, om de kaartdienst Bing geïntegreerd op de iPhone aan te bieden. Dat zal echter lastig gaan: de Google Maps-applicatie op de iPhone werkt uitsluitend met Google’s kaartdiensten. Toen Apple de kaartdienst Placebase afgelopen herfst overnam, gingen er geruhten dat Apple misschien van plan was een alternatieve kaartdienst te ontwikkelen, of layers over de huidige Google Maps-applicatie aan te bieden.

bing logoDe Google Maps-applicatie op de iPhone is trouwens niet gemaakt door Google zelf, maar door Apple (TechCrunch beweert overigens steeds dat ze wel door Google gemaakt zijn). Ook werkte Apple nauw samen met Google om een YouTube-applicatie te kunnen aanbieden op de iPhone, maar ook daarbij is het Apple zelf die de app heeft ontwikkeld. Ook had Google niets te doen met de Mail-applicatie van de iPhone.

bing iphoneDat Apple de deur open zet voor alternatieve webdiensten is daarom niet eens zo’n onlogische stap. Apple wil de afhankelijkheid van Google verminderen en houdt toch controle over de eigen apps. Wellicht is dat ook de reden waarom Apple applicaties zoals Google Voice, dat wel door Google zelf is ontwikkeld, tot nu toe buiten de deur heeft gehouden. Diezelfde wens om controle te houden over het platform blijkt ook uit de weigering om Flash, Silverlight en andere technologieën van derden buiten het iPhone OS te houden.

Bing op de iPhone gebruiken kan trouwens al veel langer: er was maandenlang een losse Bing-applicatie van Microsoft verkrijgbaar in alle App Stores wereldwijd. Sinds maart 2010 is de applicatie alleen nog in de Amerikaanse App Store te vinden. Er zijn nog wel wat me-too-applicaties die de mogelijkheid bieden om via Bing te zoeken, zoals iBing Lite. Geruchten dat Bing Google zou vervangen als belangrijkste zoekmachine op de iPhone waren er in januari 2010 trouwens ook al.

Downloaden: Bing (gratis – US App Store)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 mei 2010, 12:37
Categorieën Apple, Geruchten, iDevices
Onderwerpen microsoft, zoeken

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.