iPhone 8 concept onderkant

Dit verklappen Apple’s kwartaalcijfers over de iPhone 8

Wanneer is de iPhone 8 te koop, heeft Apple voldoende voorraad en hoe zit het met de prijs? Op basis van de kwartaalcijfers, uitspraken van Apple-topmannen en andere gegevens kunnen we al bepaalde voorspellingen doen over het nieuwe toestel.

Bij de bespreking van de kwartaalcijfers krijgt Apple natuurlijk veel vragen over nieuwe producten, zoals de iPhone 8. Apple-topmannen Tim Cook en Luca Maestri geven hier netjes antwoord op, maar laten ook weer niet al te veel los. Toch valt er op basis van hun uitspraken en de cijfers zelf wel iets te zeggen over de iPhone 8.

iPhone 8 concept onderkant

Terugval in iPhone-verkopen ‘voorspelt goed nieuws’ voor iPhone 8

Apple lijkt er vanuit te gaan dat de terugval (-19%) in verkochte iPhones ten opzichte van het vorige fiscale kwartaal goed nieuws voorspelt voor de iPhone 8: “We denken dat er sprake is van een pauze, maar dat lijkt waarschijnlijk positief voor de toekomst”, aldus Tim Cook. Voorafgaand aan de introductie van nieuwe iPhones zie je vrijwel altijd een terugval in iPhone-verkopen.

Veel mensen wachten liever toch op het nieuwe model voordat ze een nieuwe aanschaffen, zeker als de geruchten aanzwellen. Apple verkocht alsnog ruim 41 miljoen toestellen, een toename van 2% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Omzetverwachting Q4: iPhone 8 in september in de winkels
Traditiegetrouw publiceert Apple ook altijd een verwachting voor het volgende kwartaal, in dit geval het vierde fiscale kwartaal. Dit loopt van de maanden juli tot en met september. Hierbij gaat Apple uit van een omzet die ergens tussen de $49 en $52 miljard uit zal komen, vergeleken met zo’n $47 miljard afgelopen jaar. Apple baseert dit onder meer op het aantal producten dat ze verwacht te verkopen, waarbij de iPhone nog altijd de belangrijkste inkomstenbron vormt.


Bekijk grafiek Omzet per productcategorie.

Deze omzetverwachting lijkt erop te wijzen dat Apple er op dit moment vanuit gaat dat de nieuwe iPhones in september in de winkels liggen. Het openingsweekend van nieuwe iPhones valt doorgaans nog net binnen het vierde fiscale kwartaal. Dit zien we dan ook terug in de omzetverwachting die Apple heeft afgegeven.

Ook lijkt het erop dat Apple in ieder geval in het openingsweekend voldoende voorraad zal hebben om aan de vraag te kunnen voldoen, al is het nog wel de vraag of dat voor alle nieuwe modellen geldt.

Prijsverloop: ‘iPhone 8 vanaf $1100’
Volgens een van de laatste geruchten over de verkrijgbaarheid zouden alleen de iPhone 7s en 7s Plus in september in de winkels liggen. Op de iPhone 8 moeten we dan nog tot oktober of wellicht november wachten. Desondanks valt moeilijk te voorspellen hoe de vraag verdeeld zal zijn over de nieuwe iPhone-modellen. Alles wijst erop dat Apple naast een opvolger voor de iPhone 7 en 7 Plus met een model met 5,15-inch beeldscherm komt. Het lijkt aannemelijk dat veel mensen voor dit model zullen kiezen, al speelt daarin de prijs mogelijk een belangrijke rol.

Trapmodel met iPhone-prijzen

Volgens analist Horace Dediu is Apple’s prijsverloop van de iPhone over de jaren vrij consistent te noemen. Zo vervangt Apple elk jaar de iPhone door een nieuw model, waarbij het oude model voor een lagere prijs te koop blijft. Als je alle prijzen en gaten daartussen visualiseert krijg je volgens Dediu een soort ‘trapmodel’ (zie bovenstaande afbeelding). Op basis van dit model voorspelt hij dat het topmodel iPhone 7 Plus met 256 GB opslag iets minder dan $1000 zal gaan kosten. Dat zou betekenen dat Apple’s nieuwe topmodel iPhone 8 pas bij $1100 start.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 augustus 2017, 12:16
Categorieën Achtergrond, Geruchten
Onderwerpen iPhone 8, kwartaalcijfers
Device iPhone 8

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.