Apple Store Keulen: glazen trap

Kwartaalcijfers FQ3 2017: 41 miljoen iPhones verkocht, ook groei bij iPad en Mac

Apple heeft de kwartaalcijfers van FQ3 2017 bekendgemaakt. Bekijk hoeveel iPhones, iPads en andere producten Apple heeft verkocht!
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Het is weer die tijd van het jaar: de kwartaalcijfers van het derde fiscale kwartaal van 2017 (FQ2 2017) zijn bekend en zoals gebruikelijk loopt dit niet gelijk met de kalenderkwartalen. Apple heeft vanavond bekendgemaakt hoeveel iPhones, iPads en andere producten het bedrijf in de maanden april, mei en juni 2017 heeft verkocht en dat is traditiegetrouw een vrij rustige periode. Iedereen is in afwachting van de nieuwe aankondigingen die pas in september zullen volgen, maar toch stonden bij Apple alle cijfers in de plus. Goed nieuws dus voor beleggers.

Apple Store Berlijn

Kwartaalcijfers FQ3 2017

Dit zijn de belangrijkste cijfers van het afgelopen kwartaal:

  • 41,026 miljoen iPhones verkocht (2016: 40,4 miljoen)
  • 11,424 miljoen iPads verkocht (2016: 9,9 miljoen)
  • 4,292 miljoen Macs verkocht (2016: 4,2 miljoen)
  • Totale omzet: $45,4 miljard (2016: $42,4 miljard)
  • Totale winst: $8,72 miljard (2016: $7,8 miljard)

Er werd een omzet geboekt van $45,4 miljard en een winst per aandeel van $1,67. Een jaar geleden werd nog $42,4 miljard omzet geboekt met een winst per aandeel van $1,42. Verder valt op dat er in alle sectoren groei was, met zelfs een groei van 15% in aantallen verkochte iPads. Bij de Macs was een iets kleinere groei in aantallen, maar ging de omzet wel 7% omhoog in vergelijking met vorig jaar. Ook is er een groei van +22% bij diensten en +23% bij overige producten te zien.

Bij de iPhones is een groei van 2% te zien in aantal eenheden en een groei van 3% in omzet.

Bij de iPad zijn weer gunstige cijfers te zien: een groei van 15% in aantal eenheden en een groei van 2% in omzet. Vorig kwartaal telden de goedkopere 9,7-inch iPad en de nieuwe iPad Pro’s nog niet mee.

Bij de Mac is er een mooie groei zichtbaar: een groei in aantallen van +1% en een omzetgroei van +7%. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de nieuwe MacBooks.

Diensten is de grote gangmaker bij Apple en dat is ook te zien in de cijfers: er is een groei geboekt van +22% ten opzichte van vorig jaar. Volgens Apple is dit de grootste recordomzet ooit voor diensten.

Kwartaalcijfers FQ3 2017 in grafieken

Onderstaande grafieken geven de ontwikkeling in de afgelopen kwartalen weer. Deze grafieken zullen we zo snel mogelijk bijwerken met de nieuwste cijfers:


Bekijk grafiek Verkopen iPhone.


Bekijk grafiek Verkopen iPad.


Bekijk grafiek Verkopen Mac.


Bekijk grafiek Omzet Apple.


Bekijk grafiek Omzet per productcategorie.


Bekijk grafiek Procentuele wijziging y-o-y.

Verwachtingen vooraf

Analisten verwachtten vooraf dat Apple een omzet van $44,9 miljard zou rapporteren. Ook rekenden ze op 40,8 miljoen iPhones, 9,1 miljoen iPads en 4,3 miljoen Macs. Die cijfers kunnen we afzetten tegen de verwachtingen die Apple eerder had gemeld, namelijk tussen de $43,5 miljard and $45,5 miljard, met een brutomarge tussen de 37,5 en 38,5 procent. Apple was dus iets optimistischer dan de analisten.

Voorafgaand waren de meeste analisten naar Apple’s verwachtingen voor het volgende kwartaal, want daaruit is af te lezen wat we kunnen verwachten van de iPhone 8. Wordt de iPhone 8 een onbetaalbaar duur toestel, of valt het wel mee en zou het wel eens het bestverkochte toestel in de geschiedenis van Apple kunnen worden? De verwachtingen van Apple zullen duidelijk maken hoe zeker het bedrijf is dat de iPhone 8 nog in het derde kwartaal (dus juli/augustus/september) in de winkel, of misschien toch later komt. Overigens is er dan nog steeds niet aan de hand, want als alles opschuift veroorzaakt dat alleen maar een hogere piek tijdens het feestdagenkwartaal van oktober/november/december.

Apple verwacht voor het volgende kwartaal het volgende:

  • Omzet tussen $49 miljard en $52 miljard
  • Brutomarge tussen 37,5 procent en 38 procent
  • Operationele uitgaven tussen de $6,7 miljard en $6,8 miljard
  • Overige inkomsten van $500 miljoen
  • Belastingpercentage van 25,5 procent

Interessante weetjes uit de conference call

Vanavond kun je om 23:00 uur Nederlandse tijd meeluisteren naar een conference call, waarin CEO Tim Cook en CFO Luca Maestri vragen van analisten beantwoorden. Hoewel er regelmatig hints worden gegeven over nieuwe producten, verwachten we niet dat er echt baanbrekende aankondigingen worden gedaan. Grotere aankondigingen zullen we in een apart artikel bespreken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 augustus 2017, 9:47
Categorie Apple
Onderwerpen financieel, kwartaalcijfers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.