iPhone in de auto.

‘Smartphonegebruik in de auto net zo zwaar bestraffen als rijden onder invloed’

Het gebruik van je iPhone in de auto is levensgevaarlijk en Veilig Verkeer Nederland wil dat dit net zo zwaar bestraft wordt als rijden onder invloed. Ook moet er strenger gecontroleerd worden.

iPhone in de auto.
Volgens Veilig Verkeer Nederland zou het gebruik van de smartphone tijdens het autorijden net zo zwaar bestraft moeten worden als rijden onder invloed, zo geeft de organisatie aan in een brief aan minister Blok van Veiligheid en Justitie. Volgens hen valt smartphonegebruik onder roekeloos rijgedrag.

‘Smartphonegebruik in de auto zwaar bestraffen’

Volgens Rob Stomphorst van de VVN is het aantal doden en ernstig gewonden in het verkeer gestegen, onder andere door het gebruik van de smartphone. Het gebruik van de smartphone in de auto moet dan ook gezien worden als roekeloos rijgedrag en dit moet in een nieuwe verkeerswet vastgelegd worden, zo geeft hij aan bij de NOS. Er wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe verkeerswet die roekeloos rijgedrag zwaarder gaat bestraffen. Als het aan Veilig Verkeer Nederland ligt, valt het smartphonegebruik daar dus ook onder.

Momenteel krijg je een boete van €230 bij het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het autorijden, maar de boetes voor rijden onder invloed beginnen bij €300. Behalve hogere boetes pleit VVN er ook voor dat er strenger gecontroleerd moet worden, omdat de pakkans nu bijna op nul zou liggen. De organisatie streeft dan ook naar een effectieve handhaving, gecombineerd met deze hogere boetes die op hetzelfde niveau liggen als rijden met teveel drank achter het stuur.

Als derde middel om het aantal verkeersdoden terug te dringen, noemt VVN nieuwe technische ontwikkelingen waardoor het gebruik van de iPhone in de auto niet mogelijk is. Met ingang van iOS 11 steekt Apple daar dan ook een stokje voor met de komst van Niet Storen tijdens autorijden. Hierdoor worden inkomende meldingen stilgehouden, zodat je niet gestoord wordt. Als je een iMessage-bericht ontvangt, krijgt de verzender een automatisch antwoord dat je momenteel aan het autorijden bent. Meer over Niet Storen tijdens autorijden lees je in ons aparte artikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 augustus 2017, 14:15
Categorie Achtergrond
Onderwerpen auto, verkeer

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.