Apple Store

Kwartaalcijfers FQ4 2016: 45 miljoen iPhones en 9 miljoen iPads verkocht

Apple heeft de kwartaalcijfers van FQ4 2016 bekendgemaakt. Er werden 45 miljoen iPhones en 9 miljoen iPads verkocht, maar de totale jaaromzet viel tegen.

Apple heeft vanavond de kwartaalcijfers voor FQ4 2016 bekendgemaakt. Het gaat om het vierde fiscale kwartaal van 2016, dat zoals gebruikelijk niet gelijk loopt aan de kalenderkwartalen. De cijfers hebben betrekking op de maanden juli, augustus en september 2016 zodat een deel van de iPhone 7-verkopen is meegenomen. Sinds 16 september wordt de iPhone 7 verkocht in de eerste groep landen. Het is het derde kwartaal op rij dat de iPhone-verkopen dalen, maar er gloort hoop aan de horizon: Apple voorspelt dat er het volgende fiscale kwartaal weer groei te zien zal zijn.

Apple Store-personeel

Eigenlijk zou Apple de kwartaalcijfers op donderdag 27 oktober aankondigen, maar de datum werd verplaatst. Waarschijnlijk heeft dit ermee te maken dat Apple liever eerst het slechte nieuws naar buiten brengt, om donderdag weer voor een positieve sfeer te zorgen door de nieuwe MacBooks aan te kondigen. De verwachting onder analisten is dat de verkoop vanaf 2017 weer aantrekt.

Kwartaalcijfers FQ4 2016

Apple verkocht in het afgelopen kwartaal:

 • 45,513 miljoen iPhones
 • 9,267 miljoen iPads
 • 4,886 miljoen Macs

Er werd een omzet geboekt van $46,9 miljard en een winst van $9 miljard. De brutomarge lag met 38 procent wel iets lager dan vorig jaar (39,9%). Volgend kwartaal wordt een marge tussen de 38% en 38,5% verwacht. Ook nu weer legde Apple bij de bekendmaking de nadruk op de groei in de diensten, die met 24 procent zijn gegroeid. Dit is een record. Internationale verkopen waren goed voor 62 procent van de kwartaalomzet.

Apple’s gigantische berg cash groeide afgelopen kwartaal met 6,1 miljard dollar, waardoor de teller nu op 237,6 miljard dollar staat. Dit is een record voor het bedrijf.

Volgend kwartaal weer terug naar groei

Voor volgend kwartaal voorspelt Apple dat er weer groei aankomt. Apple verwacht in de periode van oktober tot en met december een omzet tussen de $76 en $78 miljard te kunnen boeken. Zelfs als het uitkomt op slechts $76 miljard ligt de omzet boven de $75,9 miljard die een jaar geleden werd geboekt in dezelfde periode. Het zou betekenen dat Apple weer bezig is met herstel, nadat voor het eerst sinds 2001 een terugval in jaaromzet moest worden gemeld. Ook heeft Apple al drie kwartalen achter elkaar te maken met een daling van de omzet én verkopen.

De daling in omzet in de eerste negen maanden van 2016 valt samen met een terugloop in iPhone-verkopen. Ook de iPad- en Mac-verkopen daalden in die periode, maar daarvan is Apple minder sterk afhankelijk. De goede verkoopcijfers van de iPhone 7 en iPhone 7 en de groeiende omzet uit diensten, zorgen ervoor dat de situatie de komende drie maanden verbetert.

Onderstaande grafieken geven de ontwikkeling in de afgelopen kwartalen weer. Deze grafieken zijn al bijgewerkt met de nieuwste cijfers:


Bekijk grafiek Omzet Apple.


Bekijk grafiek Verkopen iPhone.


Bekijk grafiek Verkopen iPad.


Bekijk grafiek Verkopen Mac.


Bekijk grafiek Omzet per productcategorie.


Bekijk grafiek Procentuele wijziging y-o-y.

Interessante weetjes uit de conference call

Vanavond kun je om 23:00 uur Nederlandse tijd meeluisteren naar een conference call, waarin CEO Tim Cook en CFO Luca Maestri vragen van analisten beantwoorden. Hoewel er regelmatig hints worden gegeven over nieuwe producten, verwachten we niet dat er echt baanbrekende aankondigingen worden gedaan. Grotere aankondigingen zullen we in een apart artikel bespreken.

Hieronder enkele opvallende opmerkingen uit de conference call:

 • De iPhone-verkopen zijn gestegen in 33 van de 40 belangrijkste markten voor Apple.
 • Er is nog steeds meer vraag naar de iPhone 7 (Plus) dan Apple kan leveren. Eind volgend kwartaal zal Apple waarschijnlijk genoeg exemplaren van de iPhone 7 kunnen leveren, de voorraden van de 7 Plus blijven krap.
 • Eind van dit jaar zullen er meer dan 100 HomeKit-gecertificeerde producten beschikbaar zijn. Alleen goedgekeurde accessoires zijn toegestaan, om te kunnen garanderen dat het goed werkt. Cook leek daarbij te verwijzen naar de grote botnet-aanval die vorige week vrijdag een deel van internet platlegde.
 • Er zijn meer mensen dan ooit overgestapt van Android naar iPhone.
 • Sinds iOS 10 is het aantal gebruikers van iMessage sterk gestegen.
 • De omzet in muziek steeg 22 procent dankzij Apple Music.
 • In september waren er meer transactie met Apple Pay dan in het hele fiscale jaar 2015.
 • In september zijn weer 4 bedrijven overgenomen.
 • De iPad-omzet is afgevlakt, maar Apple is wel goed voor 80 procent van alle tabletverkopen boven de 200 dollar.
 • In Canada, Latijns-Amerika, Europa, Midden-Oosten en Zuid-Azië liep de iPhone-verkoop goed. De verkopen in China zijn gedaald, maar er is goede hoop voor het feestdagenseizoen.
 • Wekelijks krijgt Siri 2 miljard vragen te verwerken. Tim Cook vermoedt dat niemand zoveel toestellen met een digitale assistent heeft verkocht.
 • Volgens Cook is een digitale assistent op je iPhone zinvoller dan in je huis. Daarom liever op de iPhone dan een assistent voor thuis (Cook noemt dit een niche-markt).
 • TV blijft een ‘intense interesse’ van Cook en van veel andere Apple-medewerkers, zowel voor het creëren als het maken van content.
 • Over een Apple Car wilde Cook niets zeggen. Wel benadrukte hij dat Apple manieren zoekt om de ervaringen van klanten te verbeteren en er zijn een hoop technologieën die met auto’s te maken hebben en die verbeterd kunnen worden.

Verwachtingen vooraf

Voorafgaand aan de aankondiging van de kwartaalcijfers werd al voorspeld dat Apple voor het eerst sinds 2001 teruglopende jaarcijfers zou moeten melden. Apple hield zelf al rekening met een omzet van $215 miljard voor het fiscale jaar 2016, oftewel een daling van 8% ten opzichte van het voorgaande jaar. De analisten voorspelden een kwartaalomzet van $47 miljard, gebaseerd op 45 miljoen verkochte iPhones, 8,5 tot 9 miljoen iPads en 5 miljoen Macs. Dit was iets hoger dan Apple’s eigen voorspellingen van $45,5 tot $47,5 miljard omzet. Analisten verwachtten dat de Mac-verkopen meer dan 10% zouden zijn gedaald ten opzichte van vorig jaar.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 oktober 2016, 23:56
Categorie Apple
Onderwerpen financieel, kwartaalcijfers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.