iPhone 4S: dit vinden Nederlandse ontwikkelaars

Wat vinden de experts van de iPhone 4S? iPhoneclub vraagt het aan drie app-ontwikkelaars uit de Nederlandse scene. "Wie denkt dat ie een iPhone 5 mist, heeft niet goed opgelet."
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

iPhone 4S in het wit door de expertsZelf denken we genoeg over de iPhone 4S en vermoedelijk zal dat bij jou niet heel anders zijn. Maar wat vinden de ontwikkelaars? We vroegen drie personen uit de Nederlandse app-industrie over de gister onthulde iPhone 4S. Ze zijn allemaal recent langsgekomen op iPhoneclub: Alexis Vos van Mobowski, Paul Zurink van Football Meister en Wilfred Stegeman van de populaire WeatherCals-applicatie.

‘Why change a winning formula?’

iPhone 4S experts Paul ZurinkPaul Zurink, ontwikkelaar Football Meister

We blijken extreem goed in voorspellen te zijn! Nee sorry, slechte grap. Maar eigenlijk hadden we het wel verwacht: geen iPhone 5. Apple gaat voor evolutie in plaats van revolutie. En logisch ook, why change a winning formula? De 4S heeft mooie, subtiele verbeteringen. Met name de camera, sneller internet en langere batterijduur zijn welkom.

Naast dat het mooi is om te zien dat Tim Cook het zo goed oppakt, vinden we vooral Siri gaaf werken. We zijn wel benieuwd hoe vaak we het in de praktijk gaan gebruiken. Wie zien onszelf nog niet in de trein tegen onze telefoons schreeuwen. Daarnaast is het afwachten hoe goed Nederlands zal worden ondersteund – en hoe gevoelig de software is voor dialecten en accenten.

‘Het moest iets bijzonders worden’

iPhone 4S experts Alexis VosAlexis Vos is mede-oprichter van de app-ontwikkelkit Mobowski

Deze keynote moest iets bijzonders bieden. Het is immers de eerste van Tim Cook als nieuwe directeur. Hij moet de wereld en aandeelhouders gerust stellen dat ook zonder Steve Jobs, Apple in staat blijft om revolutionaire producten te ontwikkelen. Met de aankondiging van Siri is daar zeker sprake van. Daarmee wordt de iPhone een nog belangrijker apparaat dan het al is. Het klinkt misschien nog niet heel spectaculair; maar zodra men het eenmaal gebruikt en het blijkt goed te werken, dan wordt het zeker een ‘game changeer’. De impact van de assistent zal stap voor stap groter worden en nieuwe mogelijkheden voor ontwikkelaars bieden. Apps zullen nog rijker in functionaliteit worden wanneer de API [code] ervan open wordt gesteld. Dit gaat zoveel moois brengen. Heel erg cool!

De iPhone 4S is het dus geworden. Een verbeterd model van de iPhone 4 en een logische stap. Met name de flinke upgrades die de camera heeft gehad wordt geprezen. Het maken van foto’s en video’s is in onze ‘social media’ maatschappij misschien ook wel belangrijker geworden dan het kunnen versturen van sms’jes. Ik ben erg blij dat de flitser (dankzij het Hybrid IR-filter) er op vooruit is gegaan. Deze presteerde ondermaats op de vorige toestellen. Ook directe toegang naar de camera vanuit het lock-scherm is een groot pluspunt. Dat er geen groter scherm is gekomen, is geen probleem. Dat zou voor ontwikkelaars 15 maanden na de introductie van het Retine-beeldscherm wederom om forse aanpassingen vragen.

Het is interessant om te zien hoeveel impact iCloud gaat hebben. Dat wordt ontzettend interessant om te volgen, Zeker nu Spotify een deal heeft gesloten met Facebook. Welke service zal het populairst worden: die met de beste hardware-integratie of die met de beste sociale structuur?

‘Teleurgesteld? Niet goed opgelet.’

iPhone 4S experts Wilfred StegemanWilfred Stegeman werkt bij JoulesMedia aan kalender-apps zoals Weerkalenders

Iedereen die teleurgesteld is dat de iPhone 5 niet is gepresenteerd, heeft niet goed opgelet. De 4S wordt namelijk een absolute must have, vooral vanwege de aanwezigheid van Siri. Siri klinkt nu al als de ideale vriendin die je keer op keer wilt verleiden. De spraakgestuurde assistent is waarschijnlijk net zo vooruitstrevend als het touchscreen dat Apple als eerste écht goed en succesvol implementeerde.

Als je straks aan Siri vraagt “Wat wordt het weer vandaag”, antwoord Siri met het weer van de dag. Het weer-voorbeeld was voor ons nog net iets interessanter dan voor de gemiddelde ontwikkelaar, ik keek namelijk samen met @weerapp. Dat is op dit moment de #2 gratis app in de App Store en ziet zich uitgedaagd om hun app geschikt te krijgen voor Siri. De standaard geïnstalleerde weer-applicatie van Apple komt met deze functie namelijk weer veel prominenter in beeld. Het nieuwe notificatiiecentrum van iOS 5 zorgt daar trouwens ook wel voor. Voor onze app WeatherCals, en eigenlijk voor al onze Calendar-apps, biedt het mogelijk grote kansen omdat Apple’s kalender waarschijnlijk feilloos werkt met Siri. Omdat wij data naar die kalender brengen, zal op de vraag “Wanneer speelt Ajax” de kans groot zijn dat je direct onze data van VoetbalCals ziet. Andere apps moeten eerst nog maar eens uitzoeken hoe ze hun data geschikt krijgen voor Siri.

Binnen iOS 5 is voor ons type apps vooral iCloud een enorme verbetering. Op dit moment kunnen kalenders waarop een gebruiker zich op de iPhone heeft geabonneerd niet worden gescynced met andere apparaten. iCloud zorgt er zometeen voor dat bijvoorbeeld de weerkalender waarop je bent geabonneerd niet alleen up to date wordt gehouden in de iPhone-kalender, maar ook direct in iCal op de Mac en op de iPad. Een veelgevraagde feature door onze gebruikers die nu dus in vervulling gaat.

Als ontwikkelaar doen wij niks met de camera en onze apps hebben geen baat bij een snellere processor. Daarvoor hoef ik dus niet over te stappen. Als gebruiker vind ik deze eigenschappen van de iPhone 4S, naast de langere batterijduur en aanwezigheid van dingen als AirPlay Mirroring en Siri, stuk voor stuk echter zo lekker dat ze een voortijdig einde van mijn huidige iPhone 4 contract bijna onvermijdelijk maken. En iedereen die een nieuwe spiegelreflex-camera overweegt, moet zich ook afvragen of hij niet liever een camera heeft waar hij ook nog tegen kan kletsen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 oktober 2011, 20:55
Categorie Achtergrond
Onderwerpen football meister, ios 5, iPhone 4s, siri

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.