Flappy Bird onverwacht enorme hit in App Store

Flappy Bird voor iPhone is een plotseling populaire game op iPhone en iPad. Toch bestaat de game al behoorlijk lang.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

flappy-bird-bartZoek op Twitter naar #flappybird en je ziet dat elke seconde iemand ter wereld iets over Flappy Bird te zeggen heeft. Flappy Bird staat ook in Nederland op nummer 1 in de App Store. Mensen plakken de scores van Flappy Bird zelfs af om een betere highscore te halen, zo blijkt uit een tweet van iCulture-redacteur @scarbir. Flappy Bird staat niet alleen in Nederland op nummer 1, ook in België, de VS, Japan en tientallen andere landen staat de game in de top 10. Zelfs bij mainstream kranten hebben ze de populariteit van Flappy Bird opgemerkt.


Eigenlijk is het plotselinge succes een beetje vreemd: de game verscheen in mei 2013 al in de App Store en kreeg in september een kleine update. Het retro uiterlijk van de game is net echt state of the art en ontwikkelaar Dong Nguyen is geen bekende naam. Toch is Flappy Bird enorm in populariteit gestegen: in Nederland heeft de game het behoorlijke aantal van bijna 3.000 App Store-beoordelingen en in de Amerikaanse App Store zijn het inmiddels ruim 300.000 beoordelingen. De App Store-omschrijving is extreem beknopt, Apple heeft de game geen speciale aandacht gegeven, de game heeft geen prijs gewonnen…

flappy-bird-ipad flappy-bird-ipad-2

Het laat zien hoe onvoorspelbaar de App Store soms kan zijn. Flappy Bird is een enorm simpel spelletje over een vogel die nauwelijks kan vliegen. Door op het scherm te tappen kun je het vogeltje hoger laten vliegen. Onderweg komen er obstakels voorbij, waar het vogeltje doorheen moet komen. Zodra je tegen een muur of paal botst, stort de vogel op de grond en is het afgelopen.

flappy-bird-verkoopcijfersOp de afbeelding hierboven kun je zien hoe Flappy Bird vanuit het niets omhoog is geschoten in de App Store-ranglijsten. Ook bij gamesite Touch Arcade tasten ze in het donker waar de plotselinge populariteit vandaan komt. Maar ze verwachten wel dat dit genre enorm veel navolging gaat krijgen. Duizenden gamekopieerders zitten nu op hun zolderkamertje te ploeteren aan een Flappy Bird-achtige game in dezelfde pixelstijl en met een naam waar ‘flappy’ in zit. Flappy Wings? Waarom ook niet, de overeemkomsten met Tiny Wings zijn er immers al. De eerste namakers zijn er al, zoals Ironpants, een game waarbij je als een superman door soortgelijke obstakels moet vliegen. Flappy Bird is een genre geworden.

Wat Flappy Bird zelf betreft: die is zowel op de iPhone als de iPad te spelen en is, zoals wel vaker wordt gezegd easy to play, hard to master. In één seconde begrijp je hoe de game gespeeld kan worden, maar het halen van een topscore is nog een behoorlijke klus. Als je de game voor de eerste keer speelt is de kans groot dat je al tegen de eerste de beste muur botst. Je kunt vier medailles winnen: brons, zilver, goud en platinum. Die laatste twee medailles zijn moeilijk te bemachtigen. Zo moeilijk zelfs, dat gefrustreerde spelers hun ongenoegen uiten op Twitter en Vine. Zoals deze:

Ik heb meer niet geslapen, ik sliep vroeger als een baby. Wanneer ik in bed lig, kan ik Flappy Bird me horen treiteren om te proberen mijn score te verbeteren. Als ik mijn ogen sluit, zie ik Flappy Bird. Ik eet niet meer. Ik zie Flappy Bird in het eten op mijn bord. Ik hoor hem in de stemmen van degenen van wie ik hou.

Ontwikkelaar Dong Nguyen heeft laten weten dat het spel op de iPhone moeilijker is dan op Android-smartphones. Ook raadt hij spelers aan om een ruime pauze in te lassen tussen de speelsessies.

Downloaden: Flappy Bird (gratis, universeel, iOS 6.0+)

Uitgespeeld? In iCulture Speelt bespreken we de andere games van de Flappy Bird-ontwikkelaar.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juli 2014, 23:31
Categorie Uncategorized
Onderwerp flappy bird

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.