ios-9-ipad-iphone

iOS 9 aangekondigd, dit is er nieuw!

Apple heeft iOS 9 aangekondigd tijdens WWDC 2015. Wat is er nieuw, welke functies kunnen we verwachten? Dat lees je hier!
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Apple heeft tijdens WWDC 2015 zoals verwacht iOS 9 aangekondigd. De nieuwe versie van iOS zal naar verwachting pas in het najaar verschijnen. Zoals eerder al uitlekte, zal de nadruk bij iOS 9 waarschijnlijk liggen op stabiliteit. In dit artikel lees je over alle nieuw aangekondigde functies en verbeteringen.

ios-9-craig-federighi-aankondiging

Momenteel is 83 procent van de iPhone-gebruikers overgestapt naar iOS 8. Apple heeft met iOS 9 iets goed te maken: bij iOS 8 werden vooral technische verbeteringen aangekondigd, die op gewone gebruikers niet zoveel indruk maakten. Functies als Handoff en AirDrop spraken vooral de fanatieke iOS-gebruikers aan en niet zozeer de ‘gewone man’ die zijn iPhone voornamelijk gebruikt om te bellen en te whatsappen. We zijn daarom benieuwd hoe Apple de aankondigingen van iOS 9 gaat verpakken. Als de nadruk inderdaad ligt op snelheid en stabiliteit, zal Apple genoeg spannende aankondigingen er tegenover moeten stellen om te voorkomen dat mensen gaan klagen over het gebrek aan innovativiteit. Dit probleem hebben we eerder besproken in het artikel: Hoe gaat Apple iOS 9 hip maken?

Siri en Spotlight worden interactief

Siri heeft in iOS 9 een nieuw uiterlijk gekregen en wordt slimmer. Je kunt nu zoeken in veel meer apps en krijgt proactieve suggesties. Bij het opvragen van informatie wordt rekening gehouden met de context.

Er worden nu 1 miljard informatieverzoeken per week verstuurd naar Siri, waarvan de accuratesse het afgelopen jaar met 40% is verbeterd. Siri krijgt een nieuwe functie Proactive Assistant, waar we al eerder over schreven:

 • Siri weet wat je doet op bepaalde tijden, bijvoorbeeld muziek afspelen als je je oordopjes insteekt. Stap je in de auto? Dan start de podcast waar je eerder naar luisterde.
 • De agenda geeft je herinneringen op basis van verkeersinformatie, vergelijkbaar met Google Now.
 • Mail kan in je e-mail kijken en suggesties doen voor Caller ID’s, als je door een onbekend nummer wordt gebeld.
 • Ga je in de sportschool altijd naar muziek luisteren, dan weet de slimme assistent dat en speelt passende muziek af.

Siri en Spotlight gaan nauwer samenwerken. Spotlight is in iOS 9 weer links van je homescreen te vinden en geeft suggesties voor apps en namen van mensen waarmee je nog contact mee moet opnemen. Hierbij wordt gekeken naar recente contacten uit je agenda en e-mail. Een aantal van die functies kennen we al van Google’s Android, maar bij Apple lijkt alles op het toestel zelf te gebeuren, zonder dat er contact met een server hoeft te worden gelegd.

ios-9-siri-zoekfuncties

App Links

Apple heeft vanaf nu een API voor zoeken uitgebracht, zodat je informatie binnen apps kunt opzoeken. Je kunt op die manier deeplinken naar informatie in apps. Zoek je in Spotlight naar ‘aardappel’, dan krijg je recepten uit de app Yummly te zien. Tik je op een zoekresultaat, dan opent meteen het gewenste recept in de app.

apple-wwdc-2015_intelligence

Apple Pay ook in Verenigd Koninkrijk

Apple Pay komt in juli naar het Verenigd Koninkrijk. Er zullen aanvankelijk 8 grote banken meedoen en in de herfst volgen er nog meer partijen. Verder kondigde Apple aan dat Apple Pay beschikbaar komt in Pinterest, zodat je pins kunt kopen van bekende Amerikaanse warenhuizen.

Kleine verbeteringen in apps

Passbook heet nu Wallet

Apple gaat Passbook een andere naam geven: het gaat Wallet heten. Newsstand krijgt overigens ook een nieuwe naam: News.

Notities

In de Notities-app gaat Apple checklists toevoegen, zodat je items kunt afvinken. Bovendien kun je er foto’s aan toevoegen en kun je met je vinger tekenen.

Apple Kaarten

In Apple Kaarten is openbaar vervoer-informatie beschikbaar, zoals al was voorspeld. De Kaarten-app wordt al behoorlijk veel gebruikt: maar liefst 5 miljard verzoeken per week. Dat is 3,5 keer zoveel dan ‘die andere kaarten-app’ van Google. Met de nieuwe OV-informatie kun je makkelijker met bus of trein reizen. Tik je op een station, dan krijg je meteen te zien welke lijnen er stoppen. Apple start met een handjevol steden, waaronder Baltimore, Berlijn, Chicago, Londen, Mexico City, New York, Philadelphia, San Francisco en diverse Chinese steden. Je ziet op Apple Kaarten voortaan ook op welke plekken je met Apple Pay kunt betalen.

nieuws-app-demo

Nieuws: nieuwe naam voor Newsstand/Kiosk

Apple heeft een nieuwe Flipboard-achtige app aangekondigd, waarmee je artikelen uit allerlei bronnen kunt lezen. De app is een vervanger zijn voor Newsstand (Kiosk), dat in 2011 werd aangekondigd maar steeds verder in de vergetelheid raakte. De nieuwe app bevat magazines, kranten en andere content op basis van abonnementen. De nadruk bij de nieuwe app ligt op proefversies van content. De eerste partners zijn New York Times, ESPN, Daring Fireball en de tijdschriftenuitgevers Condé Nast en Hearst.

Lees verder in het aparte artikel: Apple kondigt Nieuws-app voor iOS 9 aan

multitasking-ios-9-ipad

Multitasking op iPad

Apple heeft multitasking voor de iPad aangekondigd. Op de iPad was het altijd al mogelijk om tussen taken te switchen. Als je nu op de homeknop drukt, kun je de nieuwe taakswitcher bekijken. Met SlideOver schuif je een extra app naar binnen vanaf de zijkant. Of veeg vanaf de bovenkant om andere apps toe te voegen. In de split-view zijn beide apps tegelijk actief, te gebruiken en te bedienen. Je hebt ook drag & drop tussen apps en kunt met vier vingers swipen om apps te wisselen binnen een bepaalde zone.

Meer informatie lees je in een apart artikel: Multitasken op je iPad met iOS 9

HealthKit

Nieuwe metingen in de Gezondheid-app, zoals:

 • UV-blootstelling, hoe vaak je bent gaan zitten en vruchtbaarheid.
 • Belangrijke toevoeging: vrouwen kunnen nu ook hun periode vastleggen (over het ontbreken hiervan in iOS 8 werd veel geklaagd).

HomeKit

 • In HomeKit komt ondersteuning voor nieuwe apparaten, zoals nog meer sensoren.
 • Er werd géén aparte Home-app aangekondigd.
 • HomeKit kan je via iCloud apparaten op afstand laten bedienen.

CarPlay

 • Draadloze CarPlay is vanaf iOS 9 beschikbaar.
 • Autofabrikanten kunnen zelf apps maken om autofuncties te bedienen.

Verbeterde batterijduur en beveiliging

 • Om de batterijduur te verbeteren gaat Apple een Low Power-mode schakelaar toevoegen. Daarmee kun je de batterijduur zelfs verlengen met 3 uur.
 • Bij normaal gebruik gaat de batterij ook langer mee. Om een indruk te krijgen: de iPhone 6 heeft in iOS 9 een 1 uur langere batterijduur.
 • iCloud krijgt tweestapsverificatie voor nog meer diensten dan voorheen.
 • De update is kleiner: slechts 1,3GB in plaats van 4,6GB.

Swift 2.0

 • Apple heeft Swift 2.0 open source gemaakt.
 • De compiler van Swift werkt nu ook op Linux.
 • Swift 2.0 komt eind dit jaar beschikbaar.

Beschikbaarheid iOS 9

 • De publieke beta van iOS 9 komt in juli beschikbaar via beta.apple.com.
 • Te installeren vanaf de iPhone 4s en iPad 2, dus alle toestellen waarop je iOS 8 kon installeren worden nu ook meegenomen.
 • De definitieve versie van iOS 9 komt zoals verwacht in de herfst van 2015 uit.

apple-wwdc-2015_craig

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 juni 2015, 0:09
Categorie iOS
Onderwerpen ios 9, wwdc 2015

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.