OS X El Capitan

OS X 10.11 El Capitan voor Macs onthuld

Apple heeft OS X 10.11 El Capitan gepresenteerd tijdens WWDC 2015. De nieuwe OS X-update voor Macs verschijnt later dit jaar.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

El Capitan MacApple heeft vandaag OS X 10.11 aangekondigd voor de Mac. Deze nieuwe versie van het besturingssysteem wordt later dit jaar verwacht. Hoewel er al aardig wat details over iOS 9 naar buiten waren gelekt voor de WWDC-keynote, wisten we nog maar weinig over OS X 10.11. We hadden alleen nog maar gehoord dat de update zich vooral richt op het verbeteren van kwaliteit.


OS X 10.11 is de eerste echt grote update voor OS X sinds Yosemite vorig jaar. In de tussentijd heeft de Mac wel kleine updates gekregen. Zo werd eerder dit jaar nog de Foto’s-app toegevoegd in een update voor OS X. In het afgelopen jaar is Yosemite op bijzonder veel Macs geïnstalleerd: Apple zegt dat de meest recente versie van OS X op 55 procent van alle Macs staat.

Yosemite adoption rate

Safari-verbeteringen

Gepinde websites SafariApple heeft een aantal vernieuwingen in Safari doorgevoerd, waardoor de browser sneller en handiger is. Je kunt websites bijvoorbeeld vastpinnen aan de tabbladenbalk door ze naar de linkerzijde te slepen. Ze veranderen hierdoor in kleine tabbladen met het icoon van de betreffende website. Speelt een website geluid af? Dan kun je dit geluid met een een druk op de knop uitschakelen, zodat je er niet langer last van hebt. Safari laat hierbij ook duidelijk zien welk tabblad precies muziek afspeelt.

El Capitan’s verbeterde Spotlight

De Spotlight werd in Yosemite al door Apple voorzien van een nieuw design, maar in El Capitan zijn er veel nieuwe functies aan toegevoegd. Het is bijvoorbeeld mogelijk om het Spotlight-venster te verplaatsen en van grootte te veranderen – zodat hij op een voor jou ideale plek komt te staan. De zoekfunctie is sterk verbeterd, waardoor je natuurlijke zinnen typt om iets te vinden. De zin “E-mails die ik van Phil heb genegeerd” laat bijvoorbeeld ongelezen e-mails zien. Dat werkt ook met bestanden. Zoek je een document uit juni? Dan zoek je naar ‘Bestanden die ik in juni heb bewerkt’. De nieuwe zoekfunctie werd in het Engels gedemonstreerd. Het is onduidelijk wanneer er een Nederlandse versie komt.

Spotlight El Capitan

Vensters beheren in El Capitan

Apple heeft El Capitan op meerdere manieren aangepakt, om het beheren van vensters logischer en behapbaarder te maken. Bij het schrijven van meerdere e-mails tegelijk worden bijvoorbeeld niet meerdere vensters geopend, maar krijgt iedere e-mail een eigen tabblad in één openstaand bericht. In Mission Control staan applicaties ook beter geordend. Door een Mac-venster naar de zijkant van het scherm te slepen, klikt hij zich automatisch vast en wordt hij op een specifieke resolutie getoond. Door twee applicaties boven elkaar te slepen, worden ze op dezelfde grootte naast elkaar gezet.

Split View

Metal

El Capitan start apps 1,4 keer sneller op. Apple’s grafische motor Metal, die eerst op iOS werd geïntroduceerd, wordt ook verwerkt in OS X El Capitan. Het zorgt er volgens Apple voor dat games er beter uitzien en minder van je Mac eisen. Beelden worden 40 procent efficiënter gerenderd. Op het moment maakt ontwikkelaar Epic Games (Infinity Blade) hier gebruik van voor de Mac-versie van Fortnite.

El Capitan Fortnite Metal

Nieuw lettertype in El Capitan

Het werd heel even genoemd, maar: Apple zal in OS X 10.11 El Capitan een nieuw lettertype voor het systeem introduceren. Daarnaast komen er een aantal kleine nieuwe functie, zoals ondersteuning voor AirPlay Video, extensies voor fotobewerking en een nieuw schijfhulpprogramma.

El Capitan lettertype

OS X El Capitan beta vandaag beschikbaar

De ontwikkelaarsbeta van OS X El Capitan is vanaf vandaag beschikbaar. Een openbare beta zal in juli worden uitgebracht, waarna de uiteindelijke versie van El Capitan in de herfst verschijnt.

Systeemeisen: om OS X El Capitan te installeren heb je een 64-bit Intel-gebaseerde Mac nodig met minimaal Mac OS X v10.6.7 Snow Leopard of nieuwer. Je hebt minstens 8GB vrije schijfruimte nodig. Om apps voor OS X 10.11 te kunnen ontwikkelen is minimaal Xcode 7 vereist.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.