AirDrop Continuity HandOff

iOS 8 uitgelicht: zo werken iOS en OS X beter samen dankzij Handoff en Continuity

Met iOS 8 en OS X 10.10 Yosemite kunnen Macs en iDevices beter met elkaar communiceren, dankzij AirDrop, Handoff en Continuity.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

AirDrop Continuity HandOffApple maakt het in iOS 8 en OS X Yosemite veel makkelijker om gegevens uit te wisselen tussen je iDevices en je Mac. Met AirDrop kun je nu een bestand versturen van iOS naar OS X of andersom. En met nieuwe functies zoals Handoff en Instant Hotspot werken iOS en OS X beter dan ooit met elkaar samen. In dit aritkel leggen we uit wat je allemaal kunt met deze verbeterde samenwerking, waarmee Apple je voorgoed het Apple-universum in probeert te trekken.

AirDrop

airdrop-iphoneAirDrop werkt eindelijk tussen OS X en iOS. De draadloze overdrachtsfunctie zat al in eerdere versies van OS X en iOS, maar liet je uitsluitend data tussen twee iDevices of twee Macs data uitwisselen. Apple voegde AirDrop afgelopen jaar toe in iOS 7, maar de bestandsdeelfunctie werkte toen enkel tussen iPhones, iPads en iPods. De gelijknamige AirDrop-functie in OS X werkte op zijn beurt alleen tussen Macs. Dat kwam, omdat er gebruik werd gemaakt van twee totaal verschillende protocollen.

Met iOS 8 en OS X 10.10 Yosemite kunnen alle Apple-apparaten opeens wél bestanden met elkaar uitwisselen. Met AirDrop kun je foto’s en video’s versturen tussen iPhones, iPads, iPods en Macs. Hiervoor wordt een rechtstreekse verbinding via Wi-Fi gelegd, een zogenaamde peer-to-peer Wi-Fi-verbinding. De twee betreffende apparaten hoeven niet op hetzelfde Wi-Fi-netwerk te zijn aangemeld. Daarom werkt AirDrop ook als er bijvoorbeeld geen hotspot in de buurt is.

Handoff

iOS 8 OS X HandoffHandoff maakt het mogelijk om je bezigheden op bijvoorbeeld een iPhone naar je Mac te sturen. Een halfgeschreven e-mail op je iPhone kan naar je Mac worden verzonden, zodat je daar verder kan schrijven. Via dezelfde methode stuur je ook een website van je Mac naar een iPhone of iPad, zodat je hem daar in Safari snel kunt bekijken. Handoff is geschikt voor de volgende apps: Mail, Safari, Pages, Numbers, Keynote, Kaarten, Berichten, Herinneringen, Agenda en Contacten.

Ontwikkelaars kunnen met Xcode ook Handoff-functies opnemen in hun eigen iOS- en OS X-apps. Voor het gebruik van Handoff zijn ook geen gecompliceerde instellingen vereist: je kunt pagina’s uitwisselen tussen iOS en OS X zolang je op hetzelfde iCloud-account bent ingelogd. Uiteraard heb je dan wel OS X Yosemite en iOS 8 nodig. Beide apparaten moeten bij elkaar in de buurt zijn.

HandOff iOS 8 (Custom)

Continuity: bellen en sms’en vanaf de Mac

sms logo macDe Berichten-app voor OS X heeft nu ook ondersteuning voor gewone sms-berichten dankzij een functionaliteit genaamd ‘Continuity’. Zodra een iPhone via Bluetooth is verbonden, worden de sms’jes automatisch naar de Berichten-app doorgestuurd. Wil je reageren op een sms’je, dan doe je dat vanaf de Mac maar het bericht wordt via je iPhone verzonden en komt dus voor rekening van je sms-bundel. Het betekent ook dat je vanaf je Mac voortaan berichten kunt sturen vanuit de Berichtenapp, ongeacht de ontvanger. Heeft de andere persoon geen iMessage, dan wordt het bericht afgeleverd als sms. Deze functie zal uiteindelijk ook werken op de iPad, waardoor je hierop gewone sms-berichten ontvangt.

telefoon logo macOp vergelijkbare wijze kun je telefoongesprekken voeren vanaf je Mac of iPad. Is de iPhone verbonden met OS X, dan verschijnen telefoongesprekken in een notificatie rechtsboven in het scherm. Deze functionaliteit is vergelijkbaar met de Mac-app Dialogue. Je hebt op de Mac de gebruikelijke telefoonfuncties tot je beschikking, zoals een gesprek in de wacht zetten en ophangen. Ook kun je meteen een videogesprek starten. Op de iPhone is middels een groen balkje te zien dat er een telefoongesprek plaatsvindt. Ook kun je voortaan een telefoongesprek starten door op telefoonnummers in Safari, het adresboek of de agenda te klikken. Je belt, terwijl de telefoon gewoon in je broekzak zit.

WWDC 2014 Mac iOS 8 OS X

Instant hotspot

Stel, je gaat met je laptop op een terras zitten, maar ontdekt dat er geen internet is. Je kunt dan met de hotspot-functie van je iPhone gaan tetheren. Maar met iOS 8 hoef je dan je iPhone niet eens meer uit je broekzak te halen. De hotspot-functie van iOS 8 is gewoon te activeren vanuit OS X Yosemite. De iPhone zal voortaan altijd worden getoond tussen de Wi-Fi-opties. Door hierop te klikken activeer je de hotspot en wordt de verbinding gelegd. Handmatig de hotspot aan- en uitzetten vanuit de iOS-instellingen hoeft niet meer.

Hotspot iOS 8 (Custom)

Beschikbaarheid

Het verbeterde AirDrop, Handoff en de andere verbindingsverbeteringen voor iDevices en Macs komen beschikbaar in iOS 8 en OS X 10.10 Yosemite. iOS 8 verschijnt op 17 september, maar Yosemite laat nog langer op zich wachten. Volgens eerdere berichten is verschijnt Yosemite mogelijk pas in oktober. Pas dan zullen Handoff en Continuity op de Mac bruikbaar zijn. Volgens Apple zal Continuity voor sms-berichten op de iPad ook pas vanaf oktober werken. In de tussentijd is er een betaversie van OS X Yosemite beschikbaar.

Dit artikel maakt deel uit van de serie iOS 8 uitgelicht. Meer weten over de nieuwste ontwikkelingen? Lees ons Dossier iOS 8 en de aankondiging van iOS 8 door Apple.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 september 2014, 13:04
Categorieën Apps, iOS
Onderwerpen airdrop, duitsland, handoff, ios 8, ios 8 uitgelicht, mac os x

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.